• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Nieuws » Foodwatch – Salmonella in Kinder Surprise eieren bewijst dat controle op voedselveiligheid faalt

Foodwatch – Salmonella in Kinder Surprise eieren bewijst dat controle op voedselveiligheid faalt

6 april 2022 door Joop Ha Hoek

De recente Salmonella-uitbraak in Europa die is te herleiden naar Ferrero in België laat zien dat het voedselsysteem niet te vertrouwen is. Er zijn al tegen de 100 mensen, vooral jongeren en kinderen, ziek geworden. Na vragen van onder meer voedselwaakhond foodwatch is er vandaag eindelijk ook in Nederland door Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een terughaalactie gestart waarbij 11 Kinder-producten uit de schappen moeten worden gehaald.

Voor foodwatch zijn dit soort voedselschandalen het bewijs dat het voedselsysteem op het gebied van consumentenbescherming en voedselveiligheid hoognodig aan hervorming toe is. Het is niet de vraag of er nog een nieuw schandaal gaat uitbreken, maar wanneer. En zoals altijd worden producten pas teruggeroepen als het te laat is en ze meestal al zijn geconsumeerd. Daarbij werkt de lange reactietijd van bedrijven en handhavingsinstanties niet in het voordeel van de consument, die het meeste risico loopt.

Er zijn inmiddels terughaalacties van Ferrero-producten in zeven landen: Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, en België. Ondanks dat Ferrero met haar merk Kinder een bekend gezicht is de voedselsector, kunnen we er niet op vertrouwen dat het systeem van zelfcontrole bij fabrikanten voldoende is. Hoe heeft Ferrero, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van hun voedingsmiddelen, tot wellicht weken of zelfs maandenlang besmette producten uit hun fabriek kunnen laten komen?

Het zijn de Britse en Ierse autoriteiten geweest die als eerste aan de bel hebben getrokken, terwijl het alarm wettelijk gezien allang had moeten afgaan bij de fabrikant. De Britse en Ierse autoriteiten hebben hun burgers op 2 april geïnformeerd. België, waar de Salmonellabesmetting bij Ferrero vandaan komt, heeft op 4 april een terughaalactie uitgevoerd. De Franse autoriteiten besloten dit op 5 april te communiceren. In Nederland maakte de NVWA pas op 6 april een publiekelijke voedselveiligheidswaarschuwing. Foodwatch vroeg al eerder bij Ferrero Nederland en de NVWA naar de stand van zaken. Maar we kregen geen antwoord (Ferrero), of er werd gezegd dat het nog in onderzoek was (NVWA). Waarom al deze vertraging als we het hebben over een ernstig volksgezondheidsprobleem waarbij kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een lage weerstand en ouderen grote risico’s lopen?

Schandaal na schandaal is er zich volgens foodwatch een patroon aan het aftekenen:

  1. Reactie in plaats van preventie: het terugroepen van producten gebeurt wanneer het al te laat is. Ze zijn al gekocht en vaak al geconsumeerd. Het duurt dagen, weken en soms zelfs maanden voordat de alarmbellen afgaan (zoals bij eerdere voedselschandalen zoals vorig jaar met ethyleenoxide). Producenten en handhavers halen schadelijke of verdachte producten weliswaar terug bij fabrieken en uit winkels, maar niet uit de keukenkastjes en koelkasten van consumenten.
  2. Het probleem van zelfcontrole: de wet legt de spelers in de voedselsector een verplichting tot zelfcontroles op om de veiligheid van voedselproducten te waarborgen. Wanneer een fabrikant constateert dat een levensmiddel schadelijk kan zijn voor menselijke gezondheid, is deze verplicht de bevoegde autoriteiten onmiddellijk op de hoogte te stellen. Zijn deze zelfcontroles bij Ferrero wel nauwgezet uitgevoerd? Heeft de fabrikant het gezondheidsrisico op tijd aan het licht gebracht? Is alle informatie wel aan de autoriteiten gemeld? Welke maatregelen hebben de autoriteiten genomen (of niet)? In 2019 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid over voedselveiligheid in Nederland dat: “binnen de huidige structuur de signalering en beoordeling van opkomende risico’s versnipperd is.”
  1. Sancties schrikken niet af: voedselschandalen die voorkomen hadden kunnen worden, maar ontstaan door bijvoorbeeld nalatigheid en onhygiënische toestanden, komen zelden voor de rechter. Fabrikanten komen er maar al te vaak straffeloos of met lichte berispingen en relatief kleine boetes mee weg. Sancties moeten wat foodwatch betreft afschrikkend zijn, zodat alle marktpartijen hun verantwoordelijkheid nemen.
  2. Een schrijnend gebrek aan macht en middelen: het voedselsysteem in Nederland is kwetsbaar voor opkomende voedselveiligheidsrisico’s, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Uit hun rapport ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s’: “Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om opkomende voedselveiligheidsrisico’s te signaleren en te beoordelen. Daardoor worden risico’s niet altijd in beeld gebracht of te laat ontdekt. Het gevolg is dat onnodige schade aan de volksgezondheid kan ontstaan.” Foodwatch vindt ook dat handhavingsinstanties als de NVWA in de strijd tegen ziekmakende voedingsmiddelen vaak achter de feiten aan lopen en weigeren om informatie (snel) openbaar te maken.

In het coalitieakkoord van Rutte IV staat: “We versterken de positie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Dit vraagt een aanzienlijke publieke investering in de publieke taken van de NVWA.” Wat foodwatch betreft gebeurt dit liever vandaag nog dan morgen.

Bron foodwatch.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Economie, Geluk, Gezondheid, Nieuws, Politiek, Voedsel, Zorg Tags: Ferrero, Foodwatch, Kinder Surprise, kinderen, NVWA, Onderzoeksraad voor Veiligheid, Rutte, salmonella, terughaalactie

Lees ook:

  1. foodwatch – mannen (31-50 jaar) overschrijden zoutgrens
  2. RCC – Paw Patrol, Frozen en Minions moeten van voedselverpakkingen
  3. foodwatch eist opnieuw transparantie rondom paardenvleessschandaal
  4. foodwatch – ‘Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling’

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Joop Ha Hoek

Joop Ha Hoek, volger van de dhamma en redacteur. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
04 feb
Innerlijke ruimte | Live en Online Workshop Kum Nye Yoga
4 feb 23
05 feb
Zen ochtend met Doin Sensei
5 feb 23
05 feb
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
5 feb 23
05 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
5 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen natuurlijk en onnatuurlijk vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 34 – rotterdamseriet
    • Wie straft koning Yama?
    • Boeddha in de Linie – terugblik op een verstilde periode
    • Boeken – ‘Odi en het Grote Bedoelingenboek’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens