Hamsteren. Door het opdrijven van de winstmarge op biologische producten betaalden klanten van de multinational in 2023 in totaal € 863 miljoen te veel. De extra winst belandt rechtstreeks in de zakken van rijke aandeelhouders. Profundo berekende dat van de totale 2 miljard uitbetaling aan de aandeelhouder € 324 miljoen van de prijsopdrijving van biologische producten komt.
Voedsel
Peter – Nima slaapt
Tegenover de Paterskerk kreeg ik een paar trekken van een joint. De gulle deler was een illegale Duitser die op George Clooney leek. Hij zei althans dat de politie hem uit zou zetten in geval van een id-controle.
B’eter Vegetarische Spaghetti Bolognese
‘Vleesvervangers’, ik vind ze bijna nooit lekker. Ik gebruik wel eens plantaardige kipstukjes voor curry’s, maar ik heb nog nooit echt kunnen genieten van de smaak van vegetarisch gehakt, hoeveel kruiden ik er ook bij doe. Zo één keer per jaar probeer ik een nieuw merk, want de ‘vleesvervangers’ worden over het algemeen steeds beter, maar elke keer stelt het vegetarisch gehakt me weer teleur. Zo’n soort relatie heb ik ook met plantaardige kaas: het wordt elk jaar beter, maar echt lekker is het niet – maar nu heb ik de plantaardige Parmezaanse kaas van Way To Go ontdekt, en ik moet bekennen dat deze erg in de smaak valt.
Wakker Dier – ‘Ongezond grote vleesporties in recepten Dekamarkt en Plus’
Wakker Dier wil dat supermarkten hun marketinginstrumenten inzetten om minder dierlijke producten te verkopen. Dit is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en de dieren zelf. Molenaar: ‘Of er nu 350 of 250 gram gehakt staat, veel Nederlanders houden zich aan het recept. Dus kunnen supermarkten ze gemakkelijk helpen om minder vlees te eten.’
B’eter Misosoep
Soms plaats ik hier ingewikkelde recepten met – al dan niet moeilijk verkrijgbare – ingrediënten die dienen te worden gemarineerd, voorgebakken, of anderszins voorbewerkt. Het bereiden van zo’n maaltijd kost dan wat meer tijd, energie en moeite. Daar heeft een mens niet altijd zin in. Soms wil je gewoon simpel eten, zonder gedoe. Laatst kwam ik thuis van een begrafenis en ik had behoefte aan een eenvoudige, troost biedende maaltijdsoep. Iets dat ik kon maken met wat ik al in huis had. Het werd deze misosoep.
B’eter Thaise gele curry met rijst
Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Vorige week schreef ik er al over: de jaarlijkse ‘Kickstart Magazine’ behorende bij deze week staat boordevol informatie en recepten. In principe bedoeld voor vlees- en zuivel-eters die bij wijze van uitdaging een weekje zonder willen proberen, dus mensen die nog niet zo ervaren zijn met het koken zonder vlees en zuivel. Maar ook voor de meer ervarenen onder ons is er wel het een en ander te halen.
Wat is de ‘Perfecte Maaltijd’?
Gaat een perfecte maaltijd alleen over wat er op je bord ligt, of ook over hoe dat eten wordt gemaakt? Op vrijdag 28 maart om 20:00 uur nemen Cinema De Vlugt en Voedselpark Amsterdam je mee in deze vraag met de vertoning van de documentaire The Perfect Meal.
B’eter Comfort bowl met of zonder quinoa
Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Het was uiteraard beter geweest als ik daar twee weken eerder over had bericht, dan had je als lezer de kans gehad om mee te doen. Sorry. Zo heb ik ook de Week van de Peulvrucht te laat ontdekt (10 tot 16 februari 2025). Ik blijf maar achter de feiten aan lopen. Aan de andere kant: in menig ‘boeddhistische’ keuken is het elke week van het jaar Week Zonder Vlees & Zuivel en tevens ook Week van de Peulvrucht, want die is, in al haar gedaanten – van sojamelk tot hummus en van tofu tot falafel – ideaal om de vlees en zuivel te vervangen.
The Rights Forum – Israël creëert omstandigheden die willens en wetens leefomstandigheden Palestijnen bedreigen
Hoewel Israël als bezetter verantwoordelijk is voor het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking, worden door Israël nu opnieuw omstandigheden gecreëerd die willens en wetens haar (over)leven bedreigen. Op X waarschuwde Francesca Albanese, Speciaal VN-Rapporteur voor de mensenrechten in Palestina, voor het risico op genocide. Staten die nu nog geen sancties tegen Israël instellen, dragen bij aan ‘een van de meest vermijdbare genocides in de geschiedenis’, schrijft zij.
Wakker Dier – Terugroepactie ‘bedrieglijk groene’ Dekamarkt-tas
In een advertentie wordt consumenten met een allergie voor misleiding geadviseerd om de boodschappentas terug te brengen naar de winkel. De oproep is te zien in AD, NRC, Parool, Trouw en Volkskrant. Molenaar: ‘Met deze actie waarschuwen we consumenten dat Dekamarkt zich veel te groen voordoet, over de rug van de dieren en het klimaat.’
RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing
De zuivelproducten waartegen Wakker Dier klachten heeft lopen, zijn gemaakt van sloopmelk. Dit is zuivel zonder een goed dierenwelzijnskeurmerk, van koeien die veel melk moeten geven onder vaak slechte omstandigheden. Zij leven bijvoorbeeld in krappe, vieze stallen, waardoor ze vaker ziek worden, pijnlijke verwondingen krijgen aan hun poten en jong worden afgevoerd naar de slacht.
B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine
Misschien ben ik gewoon een vrek. Een gierigaard. Misschien kan ik zelf te goed koken. Misschien ben ik niet genoeg een fijnproever. Misschien ben ik te veel een fijnproever. Misschien ben ik ondankbaar. Lastig. Het punt is: ik vind het eten in de meeste Nederlandse restaurants gewoon niet goed genoeg voor de prijs die ik ervoor betaal.
Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie
Protix is wereldwijd de marktleider in het kweken van zwarte soldatenvliegen. De grootste vliegenfabriek ter wereld staat in Bergen op Zoom. Uit de beperkte uitleg van Protix over de leefomstandigheden van hun dieren blijkt dat overbezetting en honger bij volwassen vliegen standaard onderdelen zijn van hun werkproces. Wel gebruiken ze een effectieve slachtmethode – de ‘grinder’, waarin de larven binnen enkele seconden worden vermalen.
B’eter Turkse pizza
In ons dorp hebben we weinig kleine middenstanders. Er is één supermarkt, één bakker, één groenteboer, één slager, één kaasboer. Lekker overzichtelijk, weinig keus. Maar nu hebben zich in een klein winkelpand waar vroeger een copyshop gevestigd was twee broers uit Irak gevestigd met een winkeltje met specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze verkopen verse groenten en fruit, broden, verse kruiden, en van alles en nog wat dat niet eerder in ons dorp te koop was.
B’eter kikkererwtennuggets
Afgelopen weekend bedacht ik pas laat dat ik brownies wilde bakken, te laat om nog kikkererwten in de week te zetten en te koken. Gelukkig heb ik voor dat soort momenten ook blikjes kikkererwten in huis. Dus ik gebruikte het vocht voor mijn brownies, maar bleef achter met de kikkererwten. Ik vond dit grappig: vroeger goot ik het vocht van kikkererwten weg door de gootsteen, als ongewenst restproduct, maar nu is het soms andersom: het vocht, tegenwoordig aquafaba genoemd (oftewel bonenwater of peulvruchtenwater) is nodig voor een recept, de kikkererwten blijven achter.
Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder
Eiwitmarketing komt het meest voor bij producten met koemelk. Vaak is het eiwitgehalte verhoogd met extra melkeiwit. Dit restproduct van de productie van boter en kaas kost vrijwel niets. Molenaar: ‘Een waardeloos poeder toevoegen en dan de prijs flink verhogen. Dat is nog eens lucratieve business.’
B’eter – overnacht geweekte havermout
Havermoutpap ben ik 22 jaar geleden gaan maken toen ik hoogzwanger was van onze dochter. Daarvoor aten we altijd boterhammen. Maar het ongeboren kind zat in de weg, mijn maag zat in de verdrukking en protesteerde tegen brood. Dus op een dag dacht ik, ik probeer het met havermoutpap. Ik had verwacht dat mijn man en zonen een smerig gezicht zouden trekken toen ze het zagen, maar niets was minder waar: ze keken juist jaloers naar mijn bordje pap. Dus vanaf die dag eet ons gezin havermoutpap voor het ontbijt, behalve op zondag.
Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar
De Japanse boeddhistische monnik Yoshinobu Fujioka (35) heeft wel een heel bijzondere locatie uitgekozen om de boeddhistische leer uit te dragen. In het centrum van Tokio runt hij al acht jaar de ‘Vowz-bar’, waar kaalgeschoren bartenders onder het reciteren van gebeden de drankjes rondbrengen. Boeddhistische gezangen vervangen karaoke liedjes. Vowz is een speelse vertaling van het Japanse woord voor monnik.
Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar
Iftarmee nodigt mensen van verschillende achtergronden, geloven en culturen uit om samen een iftar-maaltijd te delen. De naam combineert de woorden “iftar” en “mee” – een eenvoudige uitnodiging om mee te doen en een blik te werpen op een eeuwenoude traditie van gastvrijheid. Het initiatief is ontstaan uit de behoefte om bruggen te slaan in een samenleving die soms verdeeld lijkt.
Peter – Afdelingskrantje Peter
Noord-Frankrijk, een onderschatte regio, heeft een snelweg die vanuit de Ardennen, lekker hard rijden, naar Parijs loopt. Ik had een Volvo met een imperiaal op het dak. Er is veel platteland met weinig variatie, ogenschijnlijk.
Het jaar 2025 – dag 41 – poffen
Mijn vader, het brood en de armoede.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone
Een lezeres merkte vorige week op dat sommige ingrediënten van de ‘cucina povera’ allesbehalve goedkoop zijn, en dat is helemaal waar. De tijden zijn veranderd. Vroeger aten de rijken in Italië maar ook daarbuiten wild en gevogelte, en veel vlees. De armen daarentegen aten vooral pasta, polenta (van maismeel gemaakt), gnocchi (van aardappelen gemaakt), rijst, bonen en andere peulvruchten, met daarnaast wat ze in de moestuin, het bos of de zee aantroffen. Tegenwoordig lijkt het haast wel andersom: door de intensieve veehouderij en het hele amorele dierlijke productie- en consumptiesysteem waarbij mens en dier worden uitgebuit en de aarde wordt leeggeroofd, is vlees goedkoop geworden en voor iedere portemonnee bereikbaar.
Zen Sangha en de Babbelsoep
Op zaterdag 8 februari nodigt de zensangha van Frank De Waele Roshi in Gent mensen van de buurt en voorbijgangers uit voor een tas (kop) warme soep, een babbel, een moment van rust. Het is de derde keer dat Zen Sangha meehelpt aan dit interlevensbeschouwelijk project dat sinds 2014 in de Rabotwijk in het Belgische Gent loopt.
Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU
Vandaag lanceert voedselwaakhond Foodwatch een nieuw rapport en de resultaten van een Europees opinie-onderzoek over de zoetstof aspartaam. Uit een door Foodwatch geïnitieerde opiniepeiling blijkt dat twee op de drie ondervraagde Europeanen uit voorzorg pleiten voor een verbod op aspartaam. Consumenten willen liever een verbod dan risico lopen op gezondheidsproblemen.