• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Pagina 2

Voedsel

RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing

12 maart 2025 door de redactie

De zuivelproducten waartegen Wakker Dier klachten heeft lopen, zijn gemaakt van sloopmelk. Dit is zuivel zonder een goed dierenwelzijnskeurmerk, van koeien die veel melk moeten geven onder vaak slechte omstandigheden. Zij leven bijvoorbeeld in krappe, vieze stallen, waardoor ze vaker ziek worden, pijnlijke verwondingen krijgen aan hun poten en jong worden afgevoerd naar de slacht.

Lees meer over RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing

B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

8 maart 2025 door Jana Verboom

Misschien ben ik gewoon een vrek. Een gierigaard. Misschien kan ik zelf te goed koken. Misschien ben ik niet genoeg een fijnproever. Misschien ben ik te veel een fijnproever. Misschien ben ik ondankbaar. Lastig. Het punt is: ik vind het eten in de meeste Nederlandse restaurants gewoon niet goed genoeg voor de prijs die ik ervoor betaal.

Lees meer over B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie

6 maart 2025 door de redactie

Protix is wereldwijd de marktleider in het kweken van zwarte soldatenvliegen. De grootste vliegenfabriek ter wereld staat in Bergen op Zoom. Uit de beperkte uitleg van Protix over de leefomstandigheden van hun dieren blijkt dat overbezetting en honger bij volwassen vliegen standaard onderdelen zijn van hun werkproces. Wel gebruiken ze een effectieve slachtmethode – de ‘grinder’, waarin de larven binnen enkele seconden worden vermalen.

Lees meer over Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie

B’eter Turkse pizza

1 maart 2025 door Jana Verboom

In ons dorp hebben we weinig kleine middenstanders. Er is één supermarkt, één bakker, één groenteboer, één slager, één kaasboer. Lekker overzichtelijk, weinig keus. Maar nu hebben zich in een klein winkelpand waar vroeger een copyshop gevestigd was twee broers uit Irak gevestigd met een winkeltje met specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze verkopen verse groenten en fruit, broden, verse kruiden, en van alles en nog wat dat niet eerder in ons dorp te koop was.

Lees meer over B’eter Turkse pizza

B’eter kikkererwtennuggets

22 februari 2025 door Jana Verboom

Afgelopen weekend bedacht ik pas laat dat ik brownies wilde bakken, te laat om nog kikkererwten in de week te zetten en te koken. Gelukkig heb ik voor dat soort momenten ook blikjes kikkererwten in huis. Dus ik gebruikte het vocht voor mijn brownies, maar bleef achter met de kikkererwten. Ik vond dit grappig: vroeger goot ik het vocht van kikkererwten weg door de gootsteen, als ongewenst restproduct, maar nu is het soms andersom: het vocht, tegenwoordig aquafaba genoemd (oftewel bonenwater of peulvruchtenwater) is nodig voor een recept, de kikkererwten blijven achter.

Lees meer over B’eter kikkererwtennuggets

Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder

17 februari 2025 door de redactie

Eiwitmarketing komt het meest voor bij producten met koemelk. Vaak is het eiwitgehalte verhoogd met extra melkeiwit. Dit restproduct van de productie van boter en kaas kost vrijwel niets. Molenaar: ‘Een waardeloos poeder toevoegen en dan de prijs flink verhogen. Dat is nog eens lucratieve business.’

Lees meer over Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder

B’eter – overnacht geweekte havermout

15 februari 2025 door Jana Verboom

Havermoutpap ben ik 22 jaar geleden gaan maken toen ik hoogzwanger was van onze dochter. Daarvoor aten we altijd boterhammen. Maar het ongeboren kind zat in de weg, mijn maag zat in de verdrukking en protesteerde tegen brood. Dus op een dag dacht ik, ik probeer het met havermoutpap. Ik had verwacht dat mijn man en zonen een smerig gezicht zouden trekken toen ze het zagen, maar niets was minder waar: ze keken juist jaloers naar mijn bordje pap. Dus vanaf die dag eet ons gezin havermoutpap voor het ontbijt, behalve op zondag.

Lees meer over B’eter – overnacht geweekte havermout

Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar

14 februari 2025 door de redactie

De Japanse boeddhistische monnik Yoshinobu Fujioka (35) heeft wel een heel bijzondere locatie uitgekozen om de boeddhistische leer uit te dragen. In het centrum van Tokio runt hij al acht jaar de ‘Vowz-bar’, waar kaalgeschoren bartenders onder het reciteren van gebeden de drankjes rondbrengen. Boeddhistische gezangen vervangen karaoke liedjes. Vowz is een speelse vertaling van het Japanse woord voor monnik.

Lees meer over Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar

Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar

14 februari 2025 door de redactie

Iftarmee nodigt mensen van verschillende achtergronden, geloven en culturen uit om samen een iftar-maaltijd te delen. De naam combineert de woorden “iftar” en “mee” – een eenvoudige uitnodiging om mee te doen en een blik te werpen op een eeuwenoude traditie van gastvrijheid. Het initiatief is ontstaan uit de behoefte om bruggen te slaan in een samenleving die soms verdeeld lijkt.

Lees meer over Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar

Peter – Afdelingskrantje Peter

12 februari 2025 door Peter Pijls

Noord-Frankrijk, een onderschatte regio, heeft een snelweg die vanuit de Ardennen, lekker hard rijden, naar Parijs loopt. Ik had een Volvo met een imperiaal op het dak. Er is veel platteland met weinig variatie, ogenschijnlijk.

Lees meer over Peter – Afdelingskrantje Peter

Het jaar 2025 – dag 41 – poffen

10 februari 2025 door Joop Ha Hoek

Mijn vader, het brood en de armoede.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.

Lees meer over Het jaar 2025 – dag 41 – poffen

B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

8 februari 2025 door Jana Verboom

Een lezeres merkte vorige week op dat sommige ingrediënten van de ‘cucina povera’ allesbehalve goedkoop zijn, en dat is helemaal waar. De tijden zijn veranderd. Vroeger aten de rijken in Italië maar ook daarbuiten wild en gevogelte, en veel vlees. De armen daarentegen aten vooral pasta, polenta (van maismeel gemaakt), gnocchi (van aardappelen gemaakt), rijst, bonen en andere peulvruchten, met daarnaast wat ze in de moestuin, het bos of de zee aantroffen. Tegenwoordig lijkt het haast wel andersom: door de intensieve veehouderij en het hele amorele dierlijke productie- en consumptiesysteem waarbij mens en dier worden uitgebuit en de aarde wordt leeggeroofd, is vlees goedkoop geworden en voor iedere portemonnee bereikbaar.

Lees meer over B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

Zen Sangha en de Babbelsoep

5 februari 2025 door de redactie

Op zaterdag 8 februari nodigt de zensangha van Frank De Waele Roshi in Gent mensen van de buurt en voorbijgangers uit voor een tas (kop) warme soep, een babbel, een moment van rust. Het is de derde keer dat Zen Sangha meehelpt aan dit interlevensbeschouwelijk project dat sinds 2014 in de Rabotwijk in het Belgische Gent loopt.

Lees meer over Zen Sangha en de Babbelsoep

Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU

4 februari 2025 door de redactie

Vandaag lanceert voedselwaakhond Foodwatch een nieuw rapport en de resultaten van een Europees opinie-onderzoek over de zoetstof aspartaam. Uit een door Foodwatch geïnitieerde opiniepeiling blijkt dat twee op de drie ondervraagde Europeanen uit voorzorg pleiten voor een verbod op aspartaam. Consumenten willen liever een verbod dan risico lopen op gezondheidsproblemen.

Lees meer over Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU

De Ego-Geest en klimaatverandering

3 februari 2025 door gastauteur

Heel vaak vinden mensen het moeilijk om de aanpassingen door te voeren die nodig zijn (eigenlijk) om de planeet te redden, de Antropogene klimaatveranderingen tegen te gaan, het willen redden en weer herstellen. Een soort klimaat-inertia. ‘Andere mensen moeten maar iets doen’.

Lees meer over De Ego-Geest en klimaatverandering

B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (1)

1 februari 2025 door Jana Verboom

‘In de meeste westerse landen bestonden en bestaan er verschillende kookstijlen, die van de rijken, in Italië bekend als de cucina ricca, en die van de armen, cucina povera. Cucina povera is het voedsel dat de armen van Italië vroeger kookten, in verband met het beperkte aantal ingrediënten dat ze tot hun beschikking hadden. Voedsel op basis van granen zoals pasta, brood, polenta en gnocchi waren hoofdbestanddelen van cucina povera, net als rijst, waarbij bonen en peulvruchten de broodnodige eiwitten leverden, en groenten en fruit (al dan niet verzameld in het wild) basis-ingrediënten waren. Vlees verschijnt slechts af en toe in cucina povera – op het platteland waren de dieren te waardevol als melk- of eierleveranciers, en in de steden was vlees veel te duur.’

Lees meer over B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (1)

Chefs for Freedom: ‘Een culinair benefiet voor rechtvaardigheid en vrijheid’

25 januari 2025 door de redactie

Op zondag 26 januari 2025 bundelt een groep Nederlandse chefs, met initiatiefnemers Freshtable en Sexyflavors, hun krachten om een krachtig signaal af te geven vanuit de foodsector. Onder het motto ‘Actie verandert alles’ organiseren zij het unieke evenement Chefs for Freedom, een benefietdiner met het thema Decolonizing Food. Het evenement, dat plaatsvindt in Oase Rotterdam, vormt de aftrap van een nieuw collectief dat zich inzet voor vrijheid en rechtvaardigheid in Palestina binnen de hospitality sector.

Lees meer over Chefs for Freedom: ‘Een culinair benefiet voor rechtvaardigheid en vrijheid’

B’eter Vegan brownies: verbeterd recept

25 januari 2025 door Jana Verboom

Een poosje geleden ving ik een gesprek op tussen een aantal Wageningse studentes. Eentje zei zoiets als: “Ik heb afgelopen weekend brownies gebakken, want ik ging hummus maken, en elke keer dat ik hummus maak gebruik ik het kookvocht van de kikkererwten om brownies te bakken”. Eer wie eer toekomt, dit had ik niet zelf verzonnen.

Lees meer over B’eter Vegan brownies: verbeterd recept

China – Bijna 3 miljoen Chinese restaurants en cafés gesloten

24 januari 2025 door de redactie

Niemand heeft geld om uit eten te gaan of om traktaties en luxe thee te kopen door de kwakkelende economie.

Lees meer over China – Bijna 3 miljoen Chinese restaurants en cafés gesloten

PesticidenEetwijzer: citrusfruit en kropsla vuilste en kiwi’s en asperges schoonste fruit en groente

24 januari 2025 door de redactie

Citrusfruit is van alle fruit en groenten het meest vervuild met resten van pesticiden. Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op dit fruit terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5). Van de groente bevat kropsla (3,6) de meeste soorten landbouwgif, gevolgd door paksoi (2,0) en paprika (2,0). Op fruit en groente zijn gemiddeld respectievelijk 2,7 en 1,4 verschillende soorten landbouwgif terug te vinden.

Lees meer over PesticidenEetwijzer: citrusfruit en kropsla vuilste en kiwi’s en asperges schoonste fruit en groente

Wat kan jij doen voor het klimaat? Landelijke mediacampagne van start

21 januari 2025 door de redactie

Initiatiefnemer van deze campagne is de Turing Foundation. Uit onderzoek dat het fonds liet doen, blijkt dat veel Nederlanders bezorgd zijn over klimaatverandering, maar vaak niet weten welke gedragsaanpassingen de meeste impact hebben. Wel willen, niet weten wat te doen.

Lees meer over Wat kan jij doen voor het klimaat? Landelijke mediacampagne van start

Menno – ze leven nog

20 januari 2025 door Dharmapelgrim

Dan komt oma. Ze pakt de teil op, en gaat ermee de trap op, naar de keuken boven. Menno volgt haar. Een voor één haalt oma de alen uit de teil, legt de vissen op een houten snijplank en snijdt ze de kop af. Tot Menno ’s stomme verbazing lijken de van elkaar losgesneden koppen en lijven afzonderlijk voort te leven. De bekjes blijven open en dicht gaan, net als de kieuwen, en de lange lijven kronkelen gewoon door.

Lees meer over Menno – ze leven nog

B’eter Galatopita: Griekse melktaart

18 januari 2025 door Jana Verboom

Onze eetclub bestaat al ruim 15 jaar, en de meeste kinderen zijn het huis al uit, maar de eetclub bestaat nog steeds. Laatst werden we op een zondagmiddag uitgenodigd om bij één van ons moussaka te komen eten. Een ander bood aan een soepje te maken, ik bood dus aan om voor een toetje te zorgen. Moussaka is Grieks, dus ik ging zoeken naar een simpel vegan Grieks toetjesrecept, en kwam uit bij de Griekse melktaart. Het leek me een geschikt recept voor begin januari wanneer na de feestdagen iedereen let op suiker, koolhydraten en vet.

Lees meer over B’eter Galatopita: Griekse melktaart

Peter – Zondagmiddag, ontnuchterd

15 januari 2025 door Peter Pijls

Dat ik twee dagen leefde op een dieet van suikerwater en koffie, beviel wel. Ergens had het met een verkwistend uitgavenpatroon te maken, de eerste vier dagen van de week. Dat maak ik als bijstandsgerechtigde wel vaker mee, dus helemaal als een verrassing kwamen de dagen van abstinentie van vast voedsel niet. Er lagen geen religieuze redenen ten grondslag aan de voortijdige vastentijd. Vooral op maandag zijn de boodschappen duur.

Lees meer over Peter – Zondagmiddag, ontnuchterd

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Pagina 4
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 53
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet
    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.