De politie in Yangon, Birma (Myanmar) heeft dinsdag een poging gedaan om drie journalisten van de  Eleven Media Group te arresteren. De arrestaties gingen niet door omdat de journalisten de redactie reeds hadden verlaten. Ze worden verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie in een artikel over de begroting van de stad, zeggen bronnen tegen Radio Free Asia (RFA).

Artikel 505(b) van het wetboek van strafrecht van Birma stelt een maximumstraf van twee jaar gevangenisstraf, een boete, of beide, in het vooruitzicht bij overtreding van dit artikel. En staat gewoonlijk niet toe dat borgtocht wordt verleend.

Een toenemend beschuldigingen onder vaag geformuleerde wetten zijn onlangs ook ingediend in Birma tegen boeddhistische monniken en vooral journalisten om ze het zwijgen op te leggen. Als gevolg daarvan zijn bewegingen van journalisten en -mensenrechtengroeperingen onder de twee jaar oude burgerregering onder de feitelijke leider Aung San Suu Kyi in de kiem gesmoord op het gebied van persvrijheid en andere rechten. Vorige maand werden twee journalisten van het persbureau Reuters tot zeven jaar gevangenisstraf wegens het openbaar maken van gruweldaden van het Birmese leger tegen Rohingya.

Categorieën: Rechtspraak, Politiek
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu