De voormalige politieke gevangene Tashi Phuntsok (60) jaar, is op 17 maart in Lithang, een Tibetaans gebied in de provincie Sichuan, waar de monnik protesteerde tegen de ontbossing door China en in de gevangenis werd mishandeld, overleden.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis werd de monnik chronisch ziek. ICT, International Campaign for Tibet, bevestigt zijn dood. Drie van zijn naaste helpers die nu in ballingschap leven waren niet in staat hem te helpen, de monnik overleed terwijl hij naar het ziekenhuis werd gebracht voor behandeling, zegt het ICT in een verklaring.

Phuntsok werd op 17 April 2002 gearresteerd voor zogenaamde betrokkenheid met de sociale activist Tenzin Delek Rinpoche na een reeks bomexplosies in Chengdu. Aanvankelijk werd Tashi Phuntsok veroordeeld tot zeven jaar, en gevangen gezet in de Yakra Phuk gevangenis in Dartsedo. Maar na een jaar werd hij in zeer slechte gezondheid teruggestuurd naar zijn familie vanwege de martelingen die hij in de gevangenis onderging. Hij verkeerde in een bijna doodsituatie toen hij daar terugkeerde. Tashi Phuntsok leidde in 1993 ook een protest van Tibetanen om de ontbossing door Chinezen in Nyachu te stoppen. Op dat moment probeerde de politie hem te arresteren, maar door de overweldigende publieke verontwaardiging over zijn steun, werd hij losgelaten, meldt ICT.

Bron ICT

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk