Esther Kef (40) uit Amsterdam begint op zondag 26 januari een langlauftocht van 1000 kilometer dwars door de Italiaanse Alpen. Ze wil hiermee aandacht vragen voor het varkensleed in de Nederlandse intensieve veehouderij. Als ze haar barre tocht volhoudt tot aan de finish, is ze de eerste die Italië heeft doorkruist op de lange latten.

Esther heeft Italië niet per toeval uitgekozen voor haar langlaufavontuur. Dit land is samen met Duitsland de grootste afzetmarkt van het Nederlandse varkensvlees. “‘Er is dus niets Italiaans te ontdekken aan de beroemde ‘Italiaanse’ salami” die in de Italiaanse supermarkten ligt”, zegt Esther. “En hetzelfde geldt voor de Duitse Bratwurst. Ruim tweederde van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor buitenlandse consumptie”.

Italianen stomverbaasd

In de Italiaanse media is de missie van Esther Kef al ingeslagen als een bom. Veel Italianen zijn namelijk stomverbaasd om te horen dat hun salami niet uit Italië maar uit Nederland komt. “Ze dachten dat de varkens die zij eten vrolijk ronddartelen door de Toscaanse heuvels”, volgens Esther. “Ik wil de werkelijkheid achter de mortadella, proscuitto en salami laten zien en nodig mensen uit om geen vlees meer te kopen in supermarkten.”

Op de langlauflatten zal Esther de Italiaanse Alpen doorkruisen van Piedmonte in het Westen naar Veneto in het Oosten. “Ik wil tijdens deze tocht laten zien dat een varken geen ding is, maar een liefdevol en intelligent dier, dat recht heeft op frisse lucht, stro en een modderpoel”, vertelt ze. “In het wild wordt een varken gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Maar de 12 miljoen productievarkens in Nederland halen hun eerste levensjaar niet eens”.

Esther Kef heeft een groot hart voor dieren en ze werkt als vrijwilliger voor Animals Today. Dit is een Nederlandse website met dierennieuws. Esther wil met haar actie sponsorgeld ophalen waarmee ze een documentaire gaat maken over het varken. En dat met name om mensen te laten zien wat voor dier een varken nu werkelijk is in zijn natuurlijke omgeving. Hoe deze dieren leven, wat ze leuk vinden, hoe ze hun kroost opvoeden, hoe de familiebanden zijn, enzovoort. Veel mensen weten dat niet, en denken bij een varken meteen aan een rookworst. Er ligt al sneeuw in de Alpen maar er moet nog wel wat sneeuw bijkomen in de weken die volgen. Hopelijk gaat dat gebeuren. Esther wil mensen bewust maken van het dierenleed in de bio-industrie.

 

 

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Misbruik

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Nederlandse langlauft 1000 kilometer door Italiaanse Alpen om ellende varkens te belichten

  1. Joaast schreef:

    Respect, en een diepe buiging voor Esther.