Ondanks het aantreden van een burgerregering in Birma (Myanmar) en de internationale kritiek op de behandeling van de Rohingyamoslims door de boeddhistische meerderheid in dat land, lijkt de vervolging van deze moslimgroepering nooit te eindigen. Acht Rohingya vrouwen uit U Shey Kya in de deelstaat Rakhine in Birma, beschreven aan verslaggevers van het persbureau Reuters hoe soldaten onlangs hun huizen binnenvielen, hun bezittingen plunderden en ze onder bedreiging van wapens verkrachtten.

De aanval op het dorp zou een voorwendsel zijn na een aanval op grenswachten en veiligheidstroepen door niet-geïdentificeerde individuen en groepen, op negen oktober. De crisis in Rakhinestaat markeert de grootste uitdaging voor de burgerregering en roept vragen op over de feitelijke leider Aung San Suu Kyi om controle over het leger te handhaven. De winnaar van de Nobel Vredesprijs is onderhevig aan internationale kritiek omdat ze niet genoeg zou doen om het lijden van ongeveer een miljoen Rohingya te verlichten. De meesten zijn verstoken van het burgerschap van Birma, hoewel ze er al decennia wonen.

De organisatie voor islamitische samenwerking, OIC, heeft ook haar ernstige bezorgdheid geuit over de uitbarsting van geweld in het boeddhistische Birma. Bij de organisatie zijn berichten binnen gekomen van buitengerechtelijke executies van Rohingya moslims, het verbranden van huizen, en willekeurige arrestaties door veiligheidstroepen in Maungdaw en andere dorpen. Sinds 2012 zijn al meer dan honderd moslims gedood door boeddhisten en zijn dorpen platgebrand. Het geweld ontstond na berichten over de verkrachting van een boeddhistische vrouw door drie moslimmannen.

Bron BNN.

 

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Misbruik
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk