Voor de haven van Rotterdam voorkomt Greenpeace Nederland vandaag het aanmeren van vrachtschip de Stolt Tenacity, dat vol zit met palmolieproducten van Wilmar, ‘s werelds grootste handelaar in palmolie. Dit is de volgende actie van Greenpeace om de aandacht te vestigen op de foute lading van het 185 meter lange vrachtschip. Op dit moment hebben twee klimmers zich met touwen geïnstalleerd langs de zijkant van het schip, waardoor het niet kan aanmeren in Rotterdam. Ze houden spandoeken vast met de tekst ‘Stop foute palmolie’.

Greenpeace-activisten klimmen langszij tanker voor de haven van Rotterdam. Foto Greenpeace.

Met de actie roept Greenpeace Mondelēz, maker van Oreo koekjes, op geen foute palmolie van Wilmar meer te gebruiken, totdat Wilmar kan aantonen alleen nog verantwoord geproduceerde palmolie te verkopen. Een week geleden wist een groep van zes klimmers van Greenpeace International hetzelfde schip al twee dagen te vertragen nabij Gibraltar. Die groep werd in een scheepshut vastgezet door de kapitein, maar na 33 uur vrijgelaten zonder aanklacht.

Lara Wido Mathovani uit Sumatra is één van de activisten die voor de haven van Rotterdam het schip verhindert aan te meren. Tevens is zij onderdeel van het Greenpeace Fire Prevention Team. “Vlakbij mijn dorp branden palmoliebedrijven het land plat om ruimte te maken voor plantages. Elk jaar lopen de branden uit de hand, elk jaar worden wij verstikt door de rook en elk jaar worden bomen weer gereduceerd tot as. Thuis in het woud bevecht ik de branden, maar vandaag onderneem ik ver van huis actie om Oreo te vertellen dat ze moeten stoppen met foute palmolie. Voor het bos, en voor ons.

Forest fires in Sontang village in Riau Province, Indonesia. The forest fires continue to cause record-breaking air pollution in Singapore and Malaysia. Foto Greenpeace.

Uit recent onderzoek van Greenpeace blijkt dat Wilmar palmolie verhandelt van 18 van de 25 palmolieproducenten die betrokken zijn bij de kap en het platbranden van regenwoud. Wilmar is een grote palmolieleverancier van Mondelēz, de maker van Oreo. “Het kleine koekje Oreo is een grootverbruiker van palmolie. Wereldwijd worden jaarlijks 40 miljard koekjes verkocht in 18 landen. Als één van de grootste inkopers van palmolie wordt het tijd dat Mondelēz het juiste voorbeeld geeft”, aldus campagneleider Andy Palmen van Greenpeace Nederland.

Loze beloften

In de afgelopen 10 jaar beloofden palmolieproducent Wilmar en zijn belangrijkste afnemers, waaronder de maker van Oreo, volgens Greenpeace meermalen beterschap. Zij zeggen vanaf 2020 alleen nog palmolie te zullen gebruiken waarvoor geen regenwoud wordt vernietigd. Daarvoor is transparantie en traceerbaarheid van plantage tot koekje een voorwaarde. Zulke transparantie ontbreekt tot op de dag van vandaag volledig. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van Greenpeace blijft de industrie met ondoorzichtige bedrijfsconstructies verhullen van welke plantages de palmolie komt. De mooie beloften van de grote merken om alleen verantwoorde palmolie te gebruiken, zijn daarmee loze beloften. “Zij nemen dus geen verantwoordelijkheid. Daarom zetten wij nu één van de grootste afnemers van palmolie, Mondelez onder druk met deze actie nabij de Rotterdamse haven. Dit is de enige manier om de productie vrij van ontbossing te krijgen”, aldus Palmen.

Nederland is de grootste palmolie-importeur van Europa. In 2017 werd voor ruim 2 miljard euro aan palmolie ingevoerd, 22 procent meer dan in 2016. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië.

De actie is onderdeel van een grote internationale campagne die Greenpeace al jaren voert om illegale ontbossing, CO2-uitstoot, landonteigening en uitbuiting van arbeiders in de productie van palmolie tegen te gaan. Vernietiging van het regenwoud heeft van Indonesië één van de grootste CO2 vervuilers ter wereld gemaakt. “We moeten van het nog intacte regenwoud afblijven om de mondiale temperatuurstijgingen tot 1,5 ° C te beperken, zoals het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC) in oktober opriep”, aldus Palmen.

UPDATE – Greenpeace Nederland heeft begin van de middag een eind gemaakt aan de actie rond het vrachtschip met wat zij noemt foute palmolieproducten van Wilmar. De veiligheid van de drie klimmers kon niet meer worden gegarandeerd, nadat de politie Greenpeace sommeerde de meevarende ondersteuningsboten op afstand te houden van het vrachtschip, zegt de organisatie. De zeehavenpolitie heeft vervolgens de klimmers van de zijkant van de boot gehaald en meegenomen naar het politiebureau op het Marconiplein in Rotterdam

“Na het schip uren gevolgd te hebben, is het ons gelukt in de havenmond van Rotterdam aan het schip te gaan hangen. Politie en kustwacht zijn met meerdere boten een stuk meegevaren en hebben uiteindelijk ingegrepen. Zonder de ondersteuningsboten kunnen wij de veiligheid van onze klimmers niet waarborgen en daarom is besloten de actie te stoppen”, aldus Andy Palmen, campagneleider Greenpeace Nederland.

Palmen: “We hebben actie gevoerd op een raffinaderij van Wilmar in Indonesië, geprotesteerd bij de hoofdkantoren van Mondelez in Europa en Amerika, het schip met foute palmolie producten van Wilmar bij Spanje bezet en in Rotterdam met drie activisten aan het schip gehangen. We gaan door tot Mondelez haar banden met Wilmar verbreekt.”

Bron Greenpeace.

 

 

Categorieën: Natuur, Mensenrechten, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk