Zelfs de instructies van de meest uitmuntende Leraar, de Boeddha, moeten niet blindelings opgevolgd worden. De Boeddha eiste geen autoriteit op en was niet uit op zelfverheerlijking. Hij spoorde daarentegen voortdurend aan tot indachtigheid en een diepgaand onderzoek van alles wat er is, wat je ervaart, wat mensen vertellen etc.
Maatschappij
Confrontatie tussen Thaise en Cambodjaanse soldaten bij boeddhistische grenstempel
Meerdere video’s die dinsdag op sociale mediaplatforms zijn gepubliceerd, tonen een korte confrontatie tussen Thaise en Cambodjaanse soldaten die bezoekers op de vlucht deed slaan bij de Ta Muen (Moan) Thom tempel langs de betwiste grens tussen de twee landen.
Guy – dhammazaadjes – De lakmoesproef
De lakmoesproef: wanneer de leer van de Boeddha evolueert naar een institutionele religie wordt alles wollig en warrig. Het spontane en vloeibare karakter van de buddhasasana verdwijnt en starheid en dogmatiek verschijnt. Het essentiële wordt verdreven naar de achtergrond en het bijkomstige overheerst.
Vrijheid of zoiets
‘Hoe kun je dit aan?’ vraagt de NL verslaggever. ‘Dit is het leven,’ antwoordt hij. ‘Dit is de natuur. We hebben geen zeggenschap.’
HRF – ‘staten zijn aansprakelijk voor niet-vervolgen Israëlische oorlogsmisdadigers’
De HRF herinnerde de delegatie aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2007 over de genocide in Srebrenica, waarin staatspartijen verplicht worden ‘alle middelen aan te wenden die hun redelijkerwijs ter beschikking staan’ om genocide te voorkomen.
‘Uiteindelijk vallen we uit ons zelf geconstrueerde paradijs’
Beeldend kunstenaar Paula Kuitenbrouwer bezocht onlangs de Kilmacurragh Botanische tuin aan de Ierse oostkust, ten zuiden van Dublin. Het cyclisch aspect van de opbouw, verval en herontdekken van botanisch grandeur zien we ook in een mensenleven.
Samsara in Tiny House Dorp ten Boer
In de zomer van 2025 start Nomad Cinema. Met een filmtoer met een openluchtbioscoop, langs de mooiste locaties in Groningen Stad en Ommeland. Op een 6.5 meter groot CinemaScope doek wordt een mix van cult, klassiek en de betere Hollywoodfilms vertoond. Zo ook Samsara.
SOMO – Nederland topinvesteerder in Israël
Naast handelspartner is de EU ook de belangrijkste investeerder in de Israëlische economie: het gaat om 72,1 miljard euro aan investeringen. Daarbij wordt gekeken naar de totale waarde van leningen en investeringen in aandelen van bedrijven uit EU-landen in Israël.
Nederland is de absolute koploper. Het neemt twee derde van de totale EU-investeringen in Israël voor zijn rekening. In Nederland gevestigde bedrijven investeerden in 2023 bijna 50 miljard euro in Israël.
Boeken – Ieder lichaam heeft een prijs
Geld, leugens en de verborgen handel in mensenlevens.
Geen Joden in kinderboek over 750 jaar Amsterdam
Het multiculturele boekje ‘Feest in Amsterdam’, dat onlangs onder zestigduizend Amsterdamse scholieren werd verspreid, bevat geen verhalen over de Joodse geschiedenis van de stad. Vele groepen en minderheden worden erin meegenomen, behalve de Joden. Het viel een 21-jarige student op, die vervolgens een eigen kinderboekje maakte. Het oorspronkelijke boek is er gekomen in opdracht van de gemeente Amsterdam.
‘Trump voert oorlog tegen de media en ondermijnt de vrije pers’
Op 20 juli 2025 is het zes maanden geleden dat Donald Trump terugkeerde in de Oval Office. Na een lawine van uitspraken, de ene nog extravaganter dan de andere, is het schokeffect aan het wegebben. Maar zijn aanvallen op de vrije pers gaan onverminderd door. Erger nog, ze worden steeds georganiseerder, intensiever en geïnstitutionaliseerd. Zijn regering gedraagt zich steeds vijandiger tegenover de media, wat doet denken aan bepaalde autoritaire of semi-autoritaire regimes over de hele wereld.
Israël valt katholieke kerk in Gaza aan
In een reactie op de aanval op donderdag riep de paus op tot een ‘onmiddellijk staakt-het-vuren’ in Gaza, zoals geciteerd door Vatican News. In een verklaring op donderdag zei de katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas Internationalis dat de kerk diende als schuilplaats voor ontheemde burgers, ‘die gewoon probeerden te overleven’.
Meditatie als belichaming
Het boeddhisme kent heel wat meditatievormen. Er zijn op zijn minst drie soorten te onderscheiden: – naakte-aandachtsmeditatie, opwekkingsmeditatie en belichamingsmeditatie.
Reclamewaakhond: ‘Campina misleidt over duurzaamheid’
Eerder dit jaar won Wakker Dier een RCC-zaak tegen Melkunie. Die zuivelfabrikant beweerde dat koeien hun scheten wel kunnen laten waaien, omdat de uitstoot op andere vlakken wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld groene stroom en het planten van bomen. Maar om zo zijn volledige klimaatimpact te compenseren, zou Melkunie ieder jaar ongeveer acht keer de oppervlakte van het Nationaal Park De Hoge Veluwe moeten beplanten.
Red het spel – Help, we zijn onteigend!
In de moderne samenleving is spel gekaapt door de vermaaksindustrie. Daardoor zien we niet meer dat spel veel te bieden heeft voor een zinvolle levenshouding.
Maand van de Geschiedenis 2025 in het teken van mens en natuur
In hoeverre mogen we ingrijpen in de natuur? Dit urgente vraagstuk domineert de familiegeschiedenis van Jac. P. Thijsse. In zijn populaire Verkade-albums leerde hij Nederland begin vorige eeuw om de natuur te koesteren. Hij gaf de aanzet tot de oprichting van Natuurmonumenten. Zijn zoon Jo Thijsse volgde een ander pad. Hij specialiseerde zich in de waterloopkunde en werd de wetenschappelijke man achter de Afsluitdijk en de Deltawerken.
Het jaar 2025 – dag 198 – pet
Het grote hoofd, de pet en de zon.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Boeddhistische doeners en denkers 80 – de serie
Laura: ‘Sinds ik kind was, was ik al bezig met het willen oplossen van verstorende mentale houdingen: ‘waarom voel ik mij nu zo verward of boos? Hoe kan ik dit nu weghalen en weer gelukkig zijn? Waarom kwets ik deze persoon nou tegen beter weten in?’ De overtuiging dat het mogelijk is om van overduidelijk verstorende mentale houdingen bevrijd te raken zat er al jong in. Maar hoe? Ik had geen idee. Ook wist ik niet dat sommige ogenschijnlijk leuke mentale houdingen op de langere termijn een negatief effect kunnen hebben, zoals begeerte.’
The Rights Forum – Palestijnse arts Abu Safiya gemarteld en uitgehongerd in Israëlische gevangenis
De mishandeling van de ruim 10.000 Palestijnse gevangenen en gegijzelden in Israël is uitgebreid gedocumenteerd. Een voorbeeld is het rapport ‘Welkom in de Hel’ uit augustus 2024 van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, waarin het Israëlische gevangenissysteem als ‘netwerk van martelkampen’ wordt omschreven.
Britse koning Charles ontvangt Trump voor historisch tweede Britse staatsbezoek
Niet iedereen heeft het nieuws van de terugkeer van Trump verwelkomd. De Canadese premier Mark Carney bekritiseerde de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om nog een staatsbezoek uit te nodigen, en suggereerde dat dit de bredere inspanningen ondermijnt om een verenigd internationaal front te vormen als reactie op de controversiële standpunten van Trump op het gebied van buitenlands beleid, waaronder opmerkingen over Canada in het verleden.
Dao Lu, held of schurk? Anti-abortus boeddhistische monnik gearresteerd in China
Het verhaal van een bekende anti-abortus boeddhistische monnik heeft veel discussie losgemaakt onder Chinese internetgebruikers. Sommige mensen steunen de kritiek van de regering op de monnik, Dao Lu, omdat ze geloven dat hij een oplichter is. Anderen vinden echter dat hij ten onrechte is beschuldigd nadat hij de regering had uitgedaagd met zijn campagnes, die benadrukken dat, ondanks de aandacht van de regering voor bevolkingsvraagstukken en financiële steun voor het krijgen van kinderen, veel arme vrouwen in China zich nog steeds gedwongen voelen om abortus te plegen of hun baby’s achter te laten.
Boeken – wat als we gewoon gaan
Als toegepast psycholoog verdiept Merijn Ruis zich al jaren in de wetenschap van een gelukkig leven. Zijn conclusie? We maken het vaak veel te ingewikkeld. Een flinke dosis vertrouwen, dankbaarheid en omdenken brengen je al een heel eind.
Medicijn Boeddha Poedja voor Ven. Kaye Miner
Hierbij ben je uitgenodigd voor een Medicijn Boeddha poedja op vrijdag 1 augustus om 11 uur op de Tilanusstraat in Amsterdam. Hoewel dit een ‘gewone’ Medicijn Boeddha dag is, is deze poedja niet gewoon. Dat will zeggen: we doen het speciaal voor Ven. Kaye Miner. Kaye ging enkele jaren geleden terug naar Australië om te helpen zorgen voor haar moeder (inmiddels 98 jaar oud). Ondertussen is Kaye ook ernstig ziek en de prognose is zorgwekkend.
Het jaar 2025 – dag 197 – testament
De blijde jeugd en geen testament.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.