Ruim 15.000 mensen gingen zaterdag 24 mei de straat op, onder aanvoering van een brede waaier aan maatschappelijke organisaties, activisten, grassrootsgroepen en andere bezorgde burgers. De demonstranten verzetten zich tegen de verdeel-en-heers-politiek van het kabinet. Ondanks het natte weer was de sfeer volgens de organisatoren strijdbaar en sloten zich onderweg steeds meer mensen aan.
Maatschappij
Gaza – grootste kerkhof voor persvrijheid in de wereld
In Gaza zitten journalisten vast, zonder apparatuur of elektriciteit, en hun huizen zijn vaak verwoest. In deze context zijn er steeds minder informatieprofessionals om de wereld te informeren over wat er al meer dan anderhalf jaar straffeloos gebeurt.
De stilte van de jhāna’s
Dit boek is ontstaan uit meditatie. Uit directe ervaring. Elk hoofdstuk ademt contemplatie, betrokkenheid, bewogenheid en vrijheid.
XR – Gratis kleding in strijd tegen fast fashion
Klanten zijn gewend aan goedkope kleding in winkelketens als H&M, Zara en Primark, maar die goedkope kleding wordt duur betaald. Op 24 en 25 mei voert Guerrilla Fashion actie in en rond kledingwinkels in meer dan tien steden in Nederland. Met het aanbieden van gratis tweedehands kleding willen de actievoerders de aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat en mensenrechten.
B’eter – Kippensoep zonder kip
Ik was een paar dagen alleen thuis en een beetje ziek. Loopneus, niesbuien, oorpijn. Niks ernstigs. Wat te eten om weer op krachten te komen? Voor zieke huisgenoten maakte ik in het verleden vaak kippensoep. Kippensoep en ziekte zijn verbonden via tradities. Er bestaat zelfs een serie boeken onder de naam ‘Kippensoep voor de Ziel’ – van bestsellerauteur Jack Canfield. Wikipedia zegt over kippensoep: “De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline. … De claim van Maimonides is niet geheel uit de lucht gegrepen. Kippensoep bevat carnosine, dat het immuunsysteem helpt om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken.”
Hoe houden we het boeddhisme relevant voor deze tijd?
Naar aanleiding van het zeventigjarig bestaan van de Deutsche Buddhistische Union heeft het tijdschrift Buddhismus Aktuell aan een groot aantal Duitse boeddhistische leraren de vraag voorgelegd hoe de traditie behouden kan blijven op een manier die ook relevant is voor de huidige tijd. Een van hen was Frank Hoshin Richter, die in 2022 door Jiun roshi tot leraar is benoemd. Dit is wat hij als antwoord op die vraag heeft geschreven.
Het jaar 2025 – dag 143 – journalistieke eenzaamheid
De weggestopte dood.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
The Rights Forum – Peiling: samenleving wil dat regering optreedt tegen Israël
Een derde onderzoek in korte tijd wijst uit dat een ruime meerderheid van de Nederlanders wil dat het kabinet-Schoof krachtiger optreedt tegen Israël. De regeringspartijen zijn sterk verdeeld.
André De Nys, de stilte, boeddhisme en christendom
In het schildersatelier van André zijn vandaag twee spirituele aspecten prominent aanwezig. Twee sterke figuren begeleiden hem tijdens zijn werk. Naast een foto van Thich Nhat Hanh hangt een vergeelde middeleeuwse ets met daarop Franciscus van Assisi.
Een nieuw boek over Tibetaanse schrijfsters in ballingschap
Tenzin Dickey (Dickie) dient als een krachtig voorbeeld door stemmen van verschillende achtergronden te verenigen en schrijvers in ballingschap uit Tibet en de rest van de wereld samen te brengen in een samenhangende bloemlezing. Haar inspanningen illustreren hoe literatuur solidariteit en samenwerking kan bevorderen, zelfs tussen stateloze gemeenschappen.
‘Justice is (not) for the poor’
John Ochieng groeide op in extreme armoede. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder en belandde samen met zijn vier broertjes op straat. Toen hij hulp zocht bij een advocaat, kreeg hij letterlijk te horen: “Justice is not for the poor.”
Vrijdag Zindag – Samen op verhaal komen
Blijf vooral bij je levensbeschouwelijke leest, al dan niet religieus. Maar laat zo af en toe tot je doordringen dat er naast alle verschil ook heel wat overeenkomsten zijn tussen aanhangers van visies. Neem dus geen genoegen met de grenzen die leiders van de institutie bewaken.
De onwankelbare Boeddha
Ik vroeg ooit aan Jon Kabat-Zinn ’Waarom heb je het mindfulness based genoemd en niet compassion based?’ Het was een retorische vraag. We wisten allebei het antwoord. ‘Mindfulness’ was voor hem een ‘umbrella term’ om te verwijzen naar de boeddhistische achtergrond van zijn stressreductie-programma en een woord als ‘compassion’ zou in een ziekenhuis niet gewerkt hebben. De medische wereld is, toch aan de oppervlakte, heel rationeel. Wat mij zo trof in zijn boek ‘Full Catastrophe Living’, was dat hij erin slaagde de taal van de medische psychologie te spreken zonder daarbij ook maar enige afbreuk te doen aan de diepte van zen en de Dharma.
Het jaar 2025 – dag 142 – tegenstrijdig
Nederland: één grote voedselbank.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Vertedering
Soms kijk je iemand die je jarenlang kent met nieuwe ogen aan.
Schietpartij VS: Israël verhoogt beveiliging bij missies in het buitenland
De vermoedelijke schutter, geïdentificeerd als Elias Rodriguez (30), uit Chicago, werd ter plaatse aangehouden. Getuigen melden dat hij ‘Free Palestine’ riep tijdens zijn arrestatie.
Fimme en Bram Bakker spelen benefietvoorstelling voor straatarts in Rotterdam
De voorstelling is gebaseerd op het persoonlijke verhaal van Fimme Bakker, die op jonge leeftijd verslaafd raakte. Zijn vader, destijds werkzaam als verslavingsarts, zag het lange tijd niet aankomen. Inmiddels is Fimme ruim negen jaar clean en werkt hij als cabaretier. In 2023 won hij de juryprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival.
Boeken – De feministische dominee
Het verhaal in deze roman schets een utopisch perspectief tegenover het verdriet en de wanhoop over hoe mensen met elkaar en met de wereld omgaan. Didi, de hoofdfiguur, stelt tegenover mismoedigheid over de teloorgang van de natuur en het vervagen van humane waarden een wenkend perspectief. Ze bouwt aan een netwerk dat staat voor een samenleving waarin de balans van Yin en Yang wordt hersteld.
Jules – Voortmodderen in Gaza
Israël heeft zich na een zorgvuldig opgezette val in het moeras van Gaza laten zuigen. Het eerste deel van de operatie, het leiderschap van Hamas uitschakelen, is allang bereikt. Had het land daar maar een punt gezet. Maar de regering-Netanyahu, steunend op een kleine parlementaire meerderheid, moest zo nodig heel Hamas van de kaart vegen en een Groot Israël stichten.
Het jaar 2025 – dag 141 – verdriet
Speel met mij, willen de beren.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Demonstratie Tegengas – Schip met Israëlische wapenonderdelen meert aan in Rotterdamse haven
Om 18:00 uur wordt er voorafgaand aan de vergadering van de MHEK-commissie, onder andere verantwoordelijk voor de haven, op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd om te eisen dat het schip niet mag vertrekken.
De etnische zuivering achter het blije gezicht van Bhutan
‘Zijn –boeddhistische- beulen doorboorden zijn vingers met naalden en gaven hem urine in plaats van water en verbrandden gedroogde pepers in zijn cel om de ademhaling te bemoeilijken.’
Guy – dhammazaadjes – De Poortloze Poort
Met ‘Poortloze Poort’ wordt bedoeld: een gebeurtenis, een aspect, een citaat of een verschijnsel dat onze houding t.o.v. de relatieve werkelijkheid radicaal wijzigt, zoals bij-voorbeeld het plótse besef—het penetrerende inzicht—dat ons hele denkbeeld omtrent Reis, Doel en Inspanning van Dit Leven een volkomen geconditioneerde (door oorzaken en voorwaarden gedreven) illusie blijkt te zijn
Peter – met PanAm naar Amerika
In 1986 maakte ik met Wouter van der Horst een road trip door Amerika, van Cincinnati naar Miami, met een huurauto van Avis. We studeerden samen journalistiek in Tilburg, bewoonden hetzelfde studentenhuis en gaven na ons afstuderen een feest op de boerderij in Buggenum waar ik vandaan kom.