Woord vooraf van ‘Niet te geloven! De Linji Lu’.

De Linji Lu is een verzameling van zestig preken van en zestig koans over zenmeester Linji. Deze klassieke zentekst is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van chan in China en ligt ten grondslag aan de rinzai shu, een van de twee grote zentradities van Japan.

De preken en koans van de Linji Lu maken korte metten met boekenwijsheid en bieden een alternatief voor het traditionele boeddhistische pad van levens lang studeren en praktiseren.

Linji spreekt zijn leerlingen vurig toe, niet als een filosoof in een ivoren toren, niet als een predikant op de kansel, niet als een schriftgeleerde achter een bureau, maar als een jongen van de straat, een koopman op de Albert Cuyp, een geboren en getogen Amsterdammer – een waar mens zonder rang. Pretentieloos, recht voor zijn raap, grappig op het vulgaire af en nooit mis te verstaan. Van hart tot hart, zou de hedendaagse zenboeddhist zeggen. Van mond tot kont, zou Meester Linji zeggen.

De Linji Lu wordt in Azië al duizend jaar steeds opnieuw vertaald en krijgt ook in het westen steeds meer fans. Veel Nederlandse zenleraren laten zich door de woorden van de Linji Lu inspireren en er worden regelmatig studiebijeenkomsten over Meester Linji gehouden.

Liefhebbers van Linji hebben al een paar decennia genoegen moeten nemen met antiquarische of buitenlandse vertalingen. Met Niet te geloven! De Linji Lu is er eindelijk een versie in hedendaags Nederlands. Een die zich nu eens niet angstvallig aan de letter houdt, om des te beter recht te kunnen doen aan de samoeraigeest van de oorspronkelijke tekst.

Want Nietzsche mag dan de filosoof met de hamer zijn, Linji is de zenmeester met het zwaard. De Boeddha is dood, leve de Boeddha!

Wie durft?

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk