Van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober vindt in EYE, Amsterdam het tiende Boeddhistisch Film Festival Europa (BFFE) plaats. Het thema van het jubilerende festival met spirituele films, prominente gasten, lezingen en paneldiscussies is compassie. Er is veel aandacht voor de Boeddhistische Omroep, die per 31 december 2015 wordt opgeheven.
De tiende editie presenteert onvoorspelbare en inspirerende films. Het festival opent met Golden Kingdom, een speelfilm uit Myanmar (Birma). Veel films uit China met als slotfilm Journey to the West, van de Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang, een speelfilm en een documentaire over de grootste NGO Tzu Chi, en over de muziek van componist Guo Wenji. Verder films uit de VS over Ram Dass en Timothy Leary, Alan Watts en dichter Lawrence Ferlinghetti. Drie bijzondere films over Tibetaanse cultuur en een speciaal eerbetoon aan vijftien jaar Boeddhistische Omroep.
Behalve in de geselecteerde films komt op zondagmiddag het festivalthema Compassie terug in lezingen van en paneldiscussies met onder anderen professor James R. Doty en angel Kyodo Williams. Doty is samen met Tupten Jinpa de oprichter van The Center for Compassion and Altruism Research and Education aan de Stanford University. Kyodo Williams – “de meest intrigerende African-American boeddhist” – is schrijver, spiritueel leraar, trainer en oprichter van The Center for Transformative Change. Ook bekroond theatermaker Adelheid Roosen en filosoof Henk Oosterling nemen aan de discussie deel..
De openingsfilm is Golden Kingdom.
Fascinerend speelfilmdebuut van regisseur Brian Perkins over vier jonge boeddhistische monniken in Myanmar. Als hun abt onverwacht moet vertrekken, blijven ze alleen achter in hun afgelegen klooster. Ze hebben nooit geleerd voor zichzelf en voelen zich angstig en bedreigd door schokkende gebeurtenissen en spookachtige verschijnselen. Maar dan neemt de moedigste van de vier zijn verantwoordelijkheid.
Planetary
We zitten middenin een wereldwijde crisis. Dat alle leven van elkaar afhankelijk is, lijken we vergeten. Planetary van Guy Reid, een filmgedicht met adembenemende beelden, is een provocerende laatste waarschuwing, een filmische reis van ons kosmische verleden naar de toekomst van de mens. Planetary laat ons nadenken over wie we werkelijk zijn en over de relaties met onszelf, met elkaar en de wereld om ons heen.
Banshun
Het gerestaureerde meesterwerk van de Japanse regisseur Yasujirô Ozu uit 1949. Noriko is 27 jaar en woont nog altijd bij haar vader, de weduwnaar Somiya. Familie en vrienden vinden dat ze eindelijk moet trouwen, maar de liefdevolle Noriko is tevreden met haar leventje en wil voor haar zachtaardige vader blijven zorgen.
Vanaf de eerste editie is het BFFE mede mogelijk gemaakt door de Boeddhistische Omroep, die ook tientallen documentaires leverde. Door de bezuinigingen en hervormingen bij de publieke omroep houdt de BOS, evenals de andere kleinere religieuze omroepen, in 2016 op te bestaan. Met een BOS Tribute van zeven producties, onder meer drie premières, schenkt het festival deze editie daarom extra aandacht aan de Boeddhistische Omroep.
Het BFFE / Buddhist Film Festival Europe is een uniek platform dat zich richt op internationale spirituele kwaliteitsfilms met een hoog contemplatief gehalte, in het bijzonder speelfilms, documentaires, experimenteel werk en televisieprogramma’s die boeddhistisch geïnspireerd of beïnvloed zijn. Veel van de programmering is voor het eerst in Europa of Nederland te zien en in veel gevallen buiten het land van herkomst zelfs nog nooit vertoond.
Het BFFE wil door middel van het medium film bij het algemene publiek een bijdrage leveren aan een beter begrip en bredere waardering van het boeddhisme, in het bijzonder de etnische en culturele diversiteit van de wereldwijd snel groeiende boeddhistische gemeenschap. Films omvatten Nederlands- en Engelstalig werk of ondertiteld werk uit andere landen en omarmen een brede en flexibele definitie van ‘boeddhistisch’.
Bron BOS en BFFE.