Boeddhisten mediteren wel vaker op het thema dood maar een inktzwarte nacht doorbrengen met mediteren over de dood op een kerkhof? Dat is wat de Amerikaanse auteur en boeddhistische lama Surya Das werd geïnstrueerd door zijn Indiase goeroe.

Boeddhisten denken dat mediteren op dood en sterfelijkheid helpt om een beter leven te hebben. Het is een redelijk zware oefening maar de beoefening van “Chod” op een Indiase begraafplaats is een graadje heftiger.

Toch is dat wat lama Surya Das, auteur van het pas verschenen kinderboek “The Yeti and the Jolly Lama” moest doen als onderdeel van zijn opleiding om de hoogst opgeleide Amerikaanse lama in de Tibetaanse boeddhistische traditie te worden. “Het was de engste nacht van mijn leven”, zegt de lama.

Zijn nieuwe Engelstalige boek is ondanks het thema geschikt voor jonge lezers. Het goede overheerst het kwade. Wanneer de legendarische Yeti een klein Tibetaans dorp terroriseert, laat de lokale lama – een mediterende kluizenaar, zien hoe vrijgevigheid, geduld en een gevoel van saamhorigheid een afschuwelijk iemand – de verschrikkelijke sneeuwman-  in een aanbiddelijke figuur kunnen veranderen. Met thema’s als  veerkracht, onderlinge verbondenheid, acceptatie en een subtiele introductie tot liefdevolle meditatie, zal dit verhaal van spirituele vriendschap de harten van kinderen, jong en oud, wakker maken.

De boeddhistische praktijk van “Chod” beschouwt de dood als een manier om de levenden te helpen hun toekomst te verbeteren. “Chod’ is een Tibetaans woord dat ‘doorsnijden’ betekent. ‘Chod gebruikt de demonische beelden (die onze innerlijke demonen voorstellen) om bevriend te raken met onze duistere kant en angst te overwinnen. Het is een manier om onze persoonlijke innerlijke demonen onder ogen te zien en te ontlopen,’ zegt de auteur

Beoefenaars van Chod nodigen de schaduwzijde en haar angsten uit en in plaats van zich terug te trekken en weg te rennen in een zelf beschermende reflex, bieden ze hun lichaam symbolisch aan als voedsel voor de demonen. Ze visualiseren letterlijk dat hun lichaam in stukken wordt gehakt en dat al hun bloed in een ketel stroomt die gemaakt is van de omgekeerde schedels van hun eigen hoofd, om hun grootste angsten en gehechtheden te testen. Deze bloederige stoofpot wordt dan gezegend, mystiek getransformeerd, geheiligd en ritueel geofferd om de honger van de demonen te stillen en de karmische schulden terug te betalen.

Lama Surya Das is leraar en directeur van het Dzogchen Center in Boston, zijn motto is “Boeddhisme voor het Westen”. Zijn eerste boek, “Awakening the Buddha Within”, in de Nederlandse vertaling ‘De ontwakende boeddha’ was een bestseller, met 300.000 gedrukte exemplaren. Als een aspirant-lama diende hij als lijfwacht en tolk voor de Dalai Lama; hij werd door de spiritueel leider van Tibet geprezen als ‘de westerse lama’ en ‘een leider van westerse boeddhisten’.

 

 

Categorieën: Dalai Lama, Dzogchen, Boekbespreking, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk