Wat is de zin van het leven? Waarom leef ik? Daar moet toch een goede reden voor zijn. Zeer menselijke vragen. De mensheid heeft altijd denkwijzen ontwikkeld waardoor er het beeld ontstond dat het bestaan een doel had. Vaak zelfs een hoger doel. Maar, wanneer wij het leven bekijken door de lens van de dhamma, dan zouden wij er wel eens achter kunnen komen dat het leven géén reden tot ontstaan heeft. En géén doel. En dus zeker geen hoger doel.

Op het eerste gezicht lijkt dat een donker, negatief perspectief. De Boeddha heeft ons echter een andere manier van kijken aangereikt. Zijn heldere kijk levert ons een scherp beeld van de meest basale eigenschappen van het leven. Van óns leven. Wanneer wij uitgaan van deze basiseigenschappen, dan kunnen wij ontdekken dat het helemaal niet erg is dat het leven op zich zinloos is. Integendeel. Als een Boeddha naar binnen kijkend, veranderen wij ons perspectief op het leven. Wij komen in actie. En dan gebeurt er iets verrassends met die schijnbare zinloosheid.

Frank Uyttebroeck foto met baardOp vrijdag 19 februari is Frank Uyttebroeck te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne (Vlaanderen). Uyttebroeck is geboren in Tienen, België, maar woont in Nederland. Hij is boeddhistisch meditatie- en dhammaleraar.

Zijn leraren zijn Noah Levine en Vinny Ferraro. Frank geeft les in de lijn van de “Against the Stream Buddhist Meditation Society” (Los Angeles). Dit centrum heeft zijn wortels in de traditie van de Thaise woudmonniken met Ajahn Chah als patriarch.

In Nederland leidt hij zijn eigen sangha “Tegen De Stroom In“. Verder leidt hij meditatie- en dhamma-avonden, dagprogramma’s en retraites doorheen Europa en de VS.

Frank staat bekend om zijn no-nonsense aanpak van meditatie en van de boeddhistische raadgevingen. Hij is down to earth, helder en precies. Franks werk met mensen in de laatste levensfase helpt hem ook om zijn mededogen en betrokkenheid te verdiepen, eigenschappen die tot uiting komen in zijn manier van lesgeven.

Vrijdag 19 februari 2016 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

 

Meditation is learning to be at peace with what is
Meditatie is leren vrede hebben met wat er is
Noah Levine, leraar van Frank Uyttebroeck

Een dag later, op zaterdag 20 februari, geeft Uyttebroeck in hetzelfde centrum een dag lange meditatie ‘Hart voor de geest.’

In ons dagelijks leven worden wij voortdurend geconfronteerd met een stroom van onvermijdelijke obstakels: frictie, pijn, verlies, stress, ongemak, niet-bevrediging. We ervaren ook ontelbare momenten van blijdschap, geluk, liefde, genot, verbinding, vervulling. Maar, deze prettige momenten komen tot een einde. Een waarheid die weer lijden teweeg kan brengen.

Hoe kunnen wij vriendelijkheid opwekken voor de waarheid van de onvermijdelijke pijn en mededogen voor de momenten van lijden? Hoe voelt het om te baden in de stille poel van gelijkmoedigheid ? En hoe vreugdevol is het niet wanneer wij de verschillende aspecten van het pad van de Boeddha ervaren? Een pad dat leidt naar volledig ontwaken.

In dit dagprogramma met inzichtsmeditatie zal oplettende aandacht geschonken worden aan de vier waarheden van de niet-bevrediging, zo helder aangereikt door de Boeddha. Uyttebroeck onderzoekt met anderen deze vier waarheden met de emotionele kracht van de boeddhistische harts-praktijken.

Ehipassiko- Zaterdag 20 februari 2016 van 10.00 tot 17.00 uur
De Sevillastraat 89, 2100 Deurne-Zuid, Vlaanderen
Zie voor deelname en de voorwaarden de site van Ehipassiko.

 

 

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhistisch leven, Theravada, Dharma en filosofie
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Frank Uyttebroeck – Het leven is zinloos. Fijn!

 1. Zeshin schreef:

  Ho ho,.. het leven is niet zinloos,
  de zin van het leven is leven

 2. Stiltespinster schreef:

  Ho ho, misschien is het leven wel zinloos. Maar als dat zo mocht zijn, dan kun je er wel zin aan géven.

  • Zeshin schreef:

   De enige zin van het leven is leven
   als je geen zin in het leven hebt is het zinloos
   maar dit is al te veel toelichting waardoor je
   de boodschap juist mist.
   Het is niet meer dan: ‘de zin van het leven is leven’
   dat besef je als het je afgenomen word, de realisatie van dat het niet jouw bezit is.
   Wat is de zin van een fiets? Om op te fietsen en dat is alles. Dat je hem kunt gebruiken om van A naar B te komen is een bijkomstigheid hoe belangrijk je dat ook mag vinden. Je kunt natuurlijk peinzend voor je fiets gaan zitten om de zin van je fiets te ontdekken. En daar kom je achter als hij gejat is. Pffff veel te veel uitleg.

 3. Sjoerd schreef:

  Mooi zo, dan zijn we daar ook mee klaar.
  Nog meer vrijheid???
  Tja…?

  • Sjoerd schreef:

   Zin van het leven…?
   wat is zin eigenlijk…?

   Leven, wat is dat eigenlijk…?
   kun je daar voor kiezen?
   kun je het eten…?
   of kun je er op zitten…?
   of kun je er in slapen…?
   of is het de grote hoop…?

   Ah, ik heb wel zin in…
   nou nee, toch maar niet…
   ach, als je er maar zin in hebt…

   Ik snap er eigenlijk de zin niet van…

   Voor mij is het allemaal eender als
   karnemelkse gortepap
   met rietsuikerstroop,
   in een aluminium pan opgewarmd.
   gewoon roeren en roeren
   je houdt een brij over.
   de randjes er uit schrapen
   als de pan leeg is…
   Brrrrr!

   Hoewel…?

   Pannenkoeken met stroop, daar heb ik wel zin in!!!
   Daar zie ik de lol wel van in.

   Van de zin van het leven…,
   heb ik geen verstand.

Menu