Al ruim 40 jaar communiceert Chris Hinze muzikaal met vreemde culturen en gaat hij gewapend met professionele audio en video opname apparatuur op pad. Tijdens dit concert is het mystieke Tibet het land van inspiratie. De combinatie van adembenemende reisimpressies- op een gigantisch scherm en live muziek zorgen voor een optimaal effect bij het grote publiek, getuige de volle tot uitverkochte zalen van vorige multimediaconcerten in binnen- en buitenland.

Het accent ligt op de muziek van Hinze, die geïnspireerd is op intrigerende, documentaire achtige video’s. In combinatie met zijn fluitspel waarbij hij improviseert op de orkestbanden van zijn diverse Cd’s en nieuw materiaal. Het visuele en verhalen doorspekt met anekdotes worden samengesmeed tot een boeiend schouwspel.

‘Tibet-on the roof of the world’ neemt de toeschouwer mee naar de fascinerende wereld van de Tibetanen, hun gemeenschappen, religies en de muziek te midden van de alles overweldigende natuur.

Zo. 7 april middagconcert Huistheater de Steenakker in Haps. Aanvang 15.30 uur.
Do 18 april: Kunstgetij Vredeskerkje Bergen aan Zee, aanvang 20.00 uur.
Wo 24 april schouwburg de Domijnen, Sittard aanvang 20.15 uur.
Do 25 april de Cultuurschuur Monster aanvang 20.00 uur.
Vrij 26 april de Roode Bioscoop Amsterdam aanvang 20.30 uur.
Vrij 10 mei Grimbrèretheater Breda aanvang 20.00 uur.
Vrij 17 mei Avant Spirit kerk Velp (bij Grave) aanvang 20.00 uur.

Meer informatie: www.chrishinze.nl

De Nederlander Chris Hinze , fluitist, componist en wereldreiziger, ontmoette de Dalai Lama lang geleden in India en besteedde in enkele van zijn cd’s en optreden aandacht aan het boeddhisme.

Hinze: ‘Ik noem mezelf geen boeddhist, maar sinds mijn eerste bezoek aan Tibet in 1992, ben ik me gaan verdiepen in het (Tibetaans) boeddhisme en kan ik rustig zeggen dat deze filosofie/leer een grote rol in mijn leven is gaan spelen. In 1991 begon ik na een zeer hectische periode in mijn leven aan een wereldreis van 1.5 jaar. Ook Tibet stond op mijn lijstje, ofschoon ik tot mijn schaamte bar weinig wist van dit land en de hele geschiedenis er achter.

chris hinze en dalai lamaNadat ik was uitgenodigd om bij de Dalai Lama te komen kwam daar al snel verandering in. Ik werd door de hele materie enorm gegrepen en dat heeft me tot de dag van vandaag nooit meer los gelaten. Ik heb de Dalai Lama 3 keer mogen ontmoeten. Na mijn eerste bezoek vroeg hij mij de “Tibetan case” (de wens om meer vrijheid en autonomie voor Tibet) bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Dat heb ik gedaan door cd’s te maken met het thema Tibet. Uiteindelijk zijn er 4 cd’s uitgekomen. Een deel van de inkomsten is naar Tibetaanse organisaties gegaan. De Dalai Lama heeft voor mijn eerste CD “Tibet Impressions” een voorwoord voor het booklet geschreven. Statements van de Dalai Lama uit ons interview heb ik o.a. verwerkt in mijn muziek en zijn dus te horen op de cd’s. Via mijn muziek heb ik een statement voor Tibet kunnen maken en met zijn medewerking aandacht kunnen vragen voor de positie waarin het Tibetaanse volk verkeert.

Al jaren maak ik aan de hand van mijn reizen multi media solo theaterproducties. Ook van Tibet. Gefascineerd door de kloosters, de monniken met hun gezangen, de Dalai Lama, de Karmapa of Lama Zopa en de Tibetaanse bevolking. Zo heb ik van “Tibet tot Tanger” gemaakt, maar de laatste jaren ook “Tibet on the roof of the world” . Volgens mij een unieke combinatie van muziek: fluitspel op diverse fluiten/Tibetaanse klanken, adembenemende videobeelden en vertellingen over mijn reizen aldaar.’

Hinze zegt dat mensen niet snel in een land als Tibet komen, hij neemt ze als het ware aan de hand mee door dat land. In april 2019 doet Hinze op veler verzoek nog een aantal multimedia Tibetvoorstellingen. Dit worden voorlopig zijn laatste Tibet voorstellingen.

Het Boeddhistisch Dagblad interviewde Chris Hinze jaren geleden over zijn contacten met de Dalai Lama. Dat artikel ‘Het sterft hier van de spionnen’ is hier te lezen.

 

Categorieën: Reisverslagen, Dalai Lama, Mensenrechten, Muziek, Interviews, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk