De erkenning van het feit dat er een ecologische crisis plaatsvindt, riep de vraag op hoe de relatie tussen mens en natuur zo is ontwricht. Milieufilosofen introduceerden het begrip grondhouding. Dat is het basisgevoel dat we – vaak onbewust – hebben over hoe mens en natuur zich verhouden. Er zijn vier grondhoudingen geformuleerd: de mens als heerser, de mens als rentmeester, de mens als partner en de mens als participant.
B'eter
B’eter – Klimaatinstorting en raapsteeltjes
Wat we nodig hebben is kleinschaligheid. Tuinders. Regeneratieve landbouw. Kringlopen dienen gesloten te worden: geen kunstmest. Het kan!
B’eter – Terug naar het thema – en bospaddenstoelensoep
Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn?
B’eter -bananenbrood met blauwe bessen
Zo is de banaan uit dit verhaal helemaal uit Colombia na vele omzwervingen toch niet als GFT afgevoerd en is in de vorm van zondags gebak met smaak opgegeten. Denk eens aan dit recept als je ook bananen op de fruitschaal hebt liggen die hun beste tijd gehad hebben. Een banaan is eigenlijk heel bijzonder.
B’eter – Groenekoolburgers
Wat ook waanzin is: dat je op zoveel plaatsten ter wereld, zelfs ver buiten Europa, Evian en Perrier bronwater kunt kopen. Water naar de zee dragen? Vrijwel alle landen hebben namelijk ook zelf bronwater. Verder is er natuurlijk ook nog non-food dat vervoerd wordt: kleding, meubels, elektronica, prullaria… Zoals ik al zei: we transporteren te veel, te ver, en om de verkeerde redenen.
B’eter – Moederdag
Zondag is het Moederdag. Naast onze biologische, stief-, schoon- of andere menselijke moeders is het goed om dan ook stil te staan bij Moeder Aarde. Moeder Aarde. Moeder Aarde. Als wetenschapper krijg ik het moeilijk over mijn lippen, maar ik blijf oefenen. Op de universiteit hebben we het over Systeem Aarde.
B’eter – stamppot zeevisser Thijmen de Boer
De armsten aten troet, een zeemansgerecht dat toen op diverse plaatsen veel werd gegeten. Het was eenvoudige kost, bedoeld om te vullen, maar niet overmatig voedzaam. De ingrediënten zijn meel, gekookt in water, melk of karnemelk; soms gegeten met stroop, boter of vet. Sommigen noemden het ‘gare specie’. Soms kon men de troet een kleurtje geven en eventueel een frambozensmaakje.
Jana – Lang leve de moestuin, en de paprikasaus van Gea’s moeder
Als er één woord is dat steeds terugkomt in de reacties van lezers, dan in het ‘moestuin’. Vroeger woonden meer mensen dan nu op het platteland of aan de rand van de stad. Er waren ook veel meer boeren. Iedereen had ofwel een moestuin, ofwel een opa en oma of ander familielid met een moestuin.
Jana- Lezerspost en Gea’s champignonragout
Ook bij ons thuis staat chili sin carne nog (on)regelmatig op het menu, maar de laatste decennia maak ik het meestal met kidneybonen en zeker niet met ananas uit blik of plakjes banaan. Ik voeg kleingesneden of gehakte groente toe als vulling.
Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers
Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg?
Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!
Recepten voor een gezond en mededogend hart
Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt [juist inzicht, juist denken, juist spreken, juiste actie, juist levensonderhoud, juiste oplettendheid, juiste aandacht, juiste concentratie] kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
Seitan neprunderlapjes met pittige saus
Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
B’eter – Bietjes
Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
Shojin Ryori – de Japanse zen-kloosterkeuken
Shojin Ryori is de naam van de Japanse Zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’Macrobiotiek’.
Refreshing earth of the heart- Kerstmenu met een Marokkaans tintje
De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie.