Aan de oproep van de autoriteiten om je voor te bereiden op een ramp of oorlog en een noodpakket in huis te halen heb ik geen gehoor gegeven, maar als het op eten aankomt heb ik altijd wel genoeg in huis om het een tijdje uit te zingen. Ik heb namelijk altijd wel een voorraad peulvruchten, zowel gedroogde als in blik, en ook havermout en noten koop ik in grootverpakking. Nu was ik blij met mijn gehamsterde blikken witte bonen.
Met weer een weekend voor de boeg met de Orde van Interzijn (Thich Nhat Hanh) kennismakers en aspirantengroep moest ik iets bedenken om mee te nemen voor het avondeten. Het avondeten bij deze weekenden in de traditie van Thich Nhat Hanh is altijd een feestje, want iedereen doet zijn of haar best om iets lekkers te maken en mee te nemen – iets puur plantaardigs. Het is altijd weer heerlijk om al die verschillende kleurige smaakvolle gerechten te proeven, met niets anders dan groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en andere smaakmakers in de hoofdrol. Plantaardig eten is alles behalve saai of eentonig!
Ik bakte een dadelwalnootcake, volgens het recept dat ik hier al vaker heb gedeeld – glutenvrij (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/199686-jana-dadel-walnootkoek-en-herhaling-oproep-aan-lezers/). Toen wilde ik taboulé maken, ook al eerder hier gedeeld (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/217414-beter-taboule-recept-uit-canada/), een echt lente-recept met alle verse kruiden (deels uit eigen tuin) – maar bedacht bij het maken gelukkig net op tijd dat couscous en bulgur niet glutenvrij zijn. Ik had alles al in huis voor taboulé en ik had alle kruiden al fijngesneden en de citroen uitgeperst. Ik had bedacht om voor wat variatie in de oven gegrilde aubergine en courgette door de taboulé te roeren: ook die stonden al klaar.
Gelukkig had ik nog een grote pot witte bonen in huis. Witte bonen zijn gezond, goedkoop, en je kunt er van alles mee maken: bonenburgers, hummus, soep; en je kunt ze toevoegen aan salades die daarmee maaltijdsalades worden. Ik eet ze ook vanwege de eiwitten en mineralen die alle peulvruchten bevatten. En ik vind ze gewoon lekker! Zelf koken is natuurlijk beter, maar een paar potten op voorraad is handig – ook als je niet aan noodpakketten doet. Al eerder had ik een taboulé gemaakt met kort gekookte bloemkoolrijst, dus als je eten bereidt voor gasten met glutenintolerantie dan is bloemkoolrijst ook een optie. Maar daar heb ik geen foto van. De versie met bonen dus!
Ingrediënten frisse lentesalade met witte bonen (maaltijdsalade):
- 1 aubergine
- 1 courgette
- Gedroogde kruiden zoals Italiaanse of Provençaalse kruidenmix (mag wel hoeft niet)
- 1 flinke bos peterselie, zonder de harde steeltjes
- 3 lente-uitjes
- De blaadjes van 2-3 takjes munt of andere groene kruiden naar keuze
- Sap van 1 citroen
- 1 groot blik witte bonen, goed uitgelekt in een zeef of vergiet
- 50 ml goede olijfolie
- 4 tomaten
- Zout en peper naar smaak (ongeveer ¼ theelepel zout)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette en aubergine in blokjes van ca. 2 bij 2 bij 2 cm en meng ze met een scheutje olijfolie en een snufje zout. Hier kun je nog gedroogde kruiden naar smaak aan toevoegen. Spreid uit op een bakplaat en bak de groenten in de oven in ca. 30 minuten gaar. Kijk halverwege of de plaat moet worden omgekeerd of de groente gehusseld – als je oven net als mijn oven nogal onregelmatig bakt dus wat in de hoeken ligt is eerder gaar (of verbrand) dan wat in het midden ligt. Hak ondertussen de peterselie, lente-ui en muntblaadjes zeer fijn, dat kan met een goed mes of in de keukenmachine. Snijd de tomaten in blokjes. Meng alle ingrediënten, inclusief de geroosterde courgette en aubergine in een kom. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Met een goed stuk brood erbij een heerlijke lunch of avondmaaltijd, en heel geschikt voor picknicks of potlucks. Blijft in de koelkast nog zeker een paar dagen goed.
Geef een reactie