• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – lente-frisse witte-bonensalade

B’eter – lente-frisse witte-bonensalade

31 mei 2025 door Jana Verboom Reageer

Aan de oproep van de autoriteiten om je voor te bereiden op een ramp of oorlog en een noodpakket in huis te halen heb ik geen gehoor gegeven, maar als het op eten aankomt heb ik altijd wel genoeg in huis om het een tijdje uit te zingen. Ik heb namelijk altijd wel een voorraad peulvruchten, zowel gedroogde als in blik, en ook havermout en noten koop ik in grootverpakking. Nu was ik blij met mijn gehamsterde blikken witte bonen.

Met weer een weekend voor de boeg met de Orde van Interzijn (Thich Nhat Hanh) kennismakers en aspirantengroep moest ik iets bedenken om mee te nemen voor het avondeten. Het avondeten bij deze weekenden in de traditie van Thich Nhat Hanh is altijd een feestje, want iedereen doet zijn of haar best om iets lekkers te maken en mee te nemen – iets puur plantaardigs. Het is altijd weer heerlijk om al die verschillende kleurige smaakvolle gerechten te proeven, met niets anders dan groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en andere smaakmakers in de hoofdrol. Plantaardig eten is alles behalve saai of eentonig!

Ik bakte een dadelwalnootcake, volgens het recept dat ik hier al vaker heb gedeeld – glutenvrij (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/199686-jana-dadel-walnootkoek-en-herhaling-oproep-aan-lezers/). Toen wilde ik taboulé maken, ook al eerder hier gedeeld (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/217414-beter-taboule-recept-uit-canada/), een echt lente-recept met alle verse kruiden (deels uit eigen tuin) – maar bedacht bij het maken gelukkig net op tijd dat couscous en bulgur niet glutenvrij zijn. Ik had alles al in huis voor taboulé en ik had alle kruiden al fijngesneden en de citroen uitgeperst. Ik had bedacht om voor wat variatie in de oven gegrilde aubergine en courgette door de taboulé te roeren: ook die stonden al klaar.

Gelukkig had ik nog een grote pot witte bonen in huis. Witte bonen zijn gezond, goedkoop, en je kunt er van alles mee maken: bonenburgers, hummus, soep; en je kunt ze toevoegen aan salades die daarmee maaltijdsalades worden. Ik eet ze ook vanwege de eiwitten en mineralen die alle peulvruchten bevatten. En ik vind ze gewoon lekker! Zelf koken is natuurlijk beter, maar een paar potten op voorraad is handig – ook als je niet aan noodpakketten doet. Al eerder had ik een taboulé gemaakt met kort gekookte bloemkoolrijst, dus als je eten bereidt voor gasten met glutenintolerantie dan is bloemkoolrijst ook een optie. Maar daar heb ik geen foto van. De versie met bonen dus!

Ingrediënten frisse lentesalade met witte bonen (maaltijdsalade):

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • Gedroogde kruiden zoals Italiaanse of Provençaalse kruidenmix (mag wel hoeft niet)
  • 1 flinke bos peterselie, zonder de harde steeltjes
  • 3 lente-uitjes
  • De blaadjes van 2-3 takjes munt of andere groene kruiden naar keuze
  • Sap van 1 citroen
  • 1 groot blik witte bonen, goed uitgelekt in een zeef of vergiet
  • 50 ml goede olijfolie
  • 4 tomaten
  • Zout en peper naar smaak (ongeveer ¼ theelepel zout)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette en aubergine in blokjes van ca. 2 bij 2 bij 2 cm en meng ze met een scheutje olijfolie en een snufje zout. Hier kun je nog gedroogde kruiden naar smaak aan toevoegen. Spreid uit op een bakplaat en bak de groenten in de oven in ca. 30 minuten gaar. Kijk halverwege of de plaat moet worden omgekeerd of de groente gehusseld – als je oven net als mijn oven nogal onregelmatig bakt dus wat in de hoeken ligt is eerder gaar (of verbrand) dan wat in het midden ligt. Hak ondertussen de peterselie, lente-ui en muntblaadjes zeer fijn, dat kan met een goed mes of in de keukenmachine. Snijd de tomaten in blokjes. Meng alle ingrediënten, inclusief de geroosterde courgette en aubergine in een kom. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Met een goed stuk brood erbij een heerlijke lunch of avondmaaltijd, en heel geschikt voor picknicks of potlucks. Blijft in de koelkast nog zeker een paar dagen goed.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: noodpakket, oorlog, Orde van Interzijn, plantaardig, ramp, Thich Nhat Hanh, witte bonen

Lees ook:

  1. Thich Nhat Hanh kritisch beschouwd
  2. B’eter Appeltaart
  3. B’eter Saladesoep en Georgische sperziebonen
  4. B’eter Basbousa (Egyptische griesmeelcake)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 6 juni 2025
    Yoga en meditation
  • 6 juni 2025
    Exploring wisdom and emptiness
  • 7 juni 2025
    Workshop Kum Nye | Ons ware zelf belichamen | Live en Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Joseph Roth messcherpe kroniekschrijver van de chaos
    • Guy – dhammazaadjes – Leegte (P. anatta)
    • Renske haiku – waakhond
    • Ardan – meevechten
    • Als God alomvattend is, omvat Hij ook het kwaad

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.