Ik was alleen thuis, ik was moe, en ik had geen zin om iets ingewikkelds te koken. Ik had wel zin in iets oosters, met pindakaas. Iets gezonds, met veel groente. Maar ik kon niet goed kiezen tussen groente met pindasaus/pindadressing (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/215012-beter-salade-met-tofu-en-verrukkelijke-pindadressing/ ) en pindasoep (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/212042-beter-pindasoep/ ). De groentela van de koelkast was nagenoeg leeg, ik vond alleen wat verschrompelde gember en wat uitgelopen knoflook. Ik sneed de lelijke stukken van de gember af en zette de rest terug in de koelkast, in een bekertje water. Ik ging naar de supermarkt en kocht een pak voorgesneden bamigroenten, een blok tofu en een limoen. Daar kon ik nog alle kanten mee op.
Toen het tijd was om te gaan koken kon ik nog steeds niet kiezen, ik schreef al eens over hoe soms de ruimte in je hoofd om keuzes te maken “op” is, waarna het maken van verstandige keuzes heel moeilijk wordt (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/214105-beter-vegan-brownies/ ). Ik had een drukke week achter de rug, mijn enkel deed pijn, ik was niet helemaal lekker, en stond daar in mijn eentje in de keuken zonder te kunnen kiezen. Ik glimlachte naar mijn besluiteloosheid: het was okay. Iets in mij was verontwaardigd dat ik voorgesneden groente had gekocht, in een plastic verpakking. Kon ik niet gewoon wat kool en prei snijden? Maar ik moet leren niet te streng voor mezelf te zijn. Het was okay om een keer voorgesneden groenten te kopen.
De uitkomst was dat ik beide recepten combineerde. Ik maakte pindasoep, met de ingrediënten van pindadressing. Het was lekker! Daarna ging ik heerlijk zitten op de bank met een boek, met mijn voeten omhoog.
Snelle pindasoep: ingrediënten (voor 4 personen als voorgerecht of voor 1-2 personen als maaltijdsoep)
- 1 pak bamigroenten (met rode peper)
- Drupje olie naar keuze (bijvoorbeeld sesamolie)
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g pindakaas
- 30 ml sesamolie
- Sap van ½ limoen – of meer als je van zuur houdt
- 35 ml sojasaus (Japanse)
- 3-4 tenen knoflook, geperst
- 1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
- ½ rood pepertje, fijngesneden
- 1 bouillonblokje
- ¾ liter water
- Korianderblaadjes, grof gehakt
Bij een pak bamigroenten zitten alle groenten door elkaar, terwijl elke groente een optimale kooktijd kent. Niet ideaal. Ik probeer altijd zo veel mogelijk taugé eruit te vissen en te bewaren. Taugé hoeft maar 1 minuut te koken, dan blijft het lekker knapperig. Ook de rode peper bewaar ik apart.
Fruit de ui in de olie, voeg knoflook en gember toe. Fruit ook de groente, behalve de taugé en de peper even mee. Doe dan de pindakaas, water en bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Kook 5 minuten, voeg dan de taugé toe. Breng weer aan de kook, kook nog maximaal een minuut. Roer er van het vuur af de overige ingrediënten doorheen, behalve de korianderblaadjes en de rode peper. Schep de soep op en garneer naar smaak met de rode peper en de korianderblaadjes.