• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Muhammara

B’eter – Muhammara

6 januari 2024 door Jana Verboom

Mijn ego vraagt zich wel eens af of mijn recepten wel gelezen dan wel gebruikt worden. Gelukkig vormen ze in ieder geval een fijn naslagwerk voor mijzelf: ik ben waarschijnlijk de grootste lezer en gebruiker van mijn eigen recepten. Afgelopen feestdagen maakte ik onder meer de chocoladeworteltjestaart (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/212383-beter-chocoladeworteltjestaart-met-roomkaas-vegan/) dit keer zonder vegan roomkaas maar met vegan ‘topping’ in een spuitbus (vegan slagroom dus), de dadelwalnootcake (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/199686-jana-dadel-walnootkoek-en-herhaling-oproep-aan-lezers/) , de rode linzen- en dillesoep met munt (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/82715-recepten-voor-een-gezond-en-mededogend-hart-2/) van Dr. Esselstyn. Grappig weetje: zijn recepten zijn niet meer op zijn eigen website in te zien, maar wel bij ons. Daarnaast baba ganoush (zie https://boeddhistischdagblad.nl/maatschappij/natuur/52447-waarom-eten-we-vaak-meer-dan-we-nodig-hebben-2/) , gewone hummus, groene hummus met doperwten en munt (vervang kikkererwten door doperwten en voeg wat fijngesneden munt toe)  en, een recept dat ik niet eerder gedeeld blijk te hebben: muhammara. Hierbij dus mijn recept voor muhammara.

Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen: vele soorten hummus, baba ganoush, muhammara. Fijn dat er zoveel soorten plantaardig broodbeleg en dips voor bij de borrel zijn bijgekomen, alleen loont het nog altijd om, als de tijd het toelaat, deze smeersels zelf te maken: het wordt veel lekkerder. De ingrediënten van de muhammara van het merk Maza zijn bijvoorbeeld: Rode paprika, granaatappelsap, walnoten, couscous, raapolie, suiker (19.5 g per 100 gram!), limoensap, verdikkingsmiddel: xanthaangom, knoflook, harissa (Spaanse peper, knoflook, koriander, karwij), zout, voedingszuur: citroenzuur, komijn, peper, cayennepeper, conserveermiddel: kaliumsorbaat. Er zit te weinig walnoot in om het echt te proeven (10%), en allerlei ingrediënten die er mijns inziens niet in thuishoren, zoals couscous, suiker en conserveringsmiddel. Daarom maak ik het graag zelf.

Ingrediënten:

  • 3 rode (punt)paprika’s
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 60-100 gr walnoten
  • Sap van een halve citroen of limoen
  • ½ – 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel cayennepeper of chili flakes

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaden. Smeer ze in met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout.

Rooster de paprika’s ca. 25 minuten in de oven. In sommige recepten worden de velletjes eraf getrokken, wij vonden dat niet nodig. Verwijder wel eventuele zwarte stukken vel.

Maal alle ingrediënten met de keukenmachine tot een grof mengsel. Proef. Voeg eventueel nog wat zout, kruiden, olijfolie of citroen/limoensap toe. Of misschien heeft het wat granaatappelmelasse nodig.

Serveer de muhammara als dip met toastjes, op blaadjes witlof, of als broodbeleg. In de koelkast is de muhammara ook zonder conserveermiddel nog prima enkele dagen houdbaar.

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies
  2. Mieke- Het zoete leven
  3. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  4. B’eter – Eten als hobbits

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Wulf zegt

    7 januari 2024 om 07:29

    Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen? Nee, het is de supermarkt in die 10 jaar niet gelukt om de behoefte daaraan bij me op te wekken.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 16 mei 2025
    City Weekend - Death & impermanence with Ven. Amy Miller
  • 19 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 20 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Ontkennen en ont-kennen in het niet-weten
    • Sodis – de virtuele denkster 528
    • Boeken – Op zoek naar de Zesde Zenvader
    • B’eter: Bao buns met aubergine
    • Elk levend wezen groeit en streeft naar grootschaligheid

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.