Mijn ego vraagt zich wel eens af of mijn recepten wel gelezen dan wel gebruikt worden. Gelukkig vormen ze in ieder geval een fijn naslagwerk voor mijzelf: ik ben waarschijnlijk de grootste lezer en gebruiker van mijn eigen recepten. Afgelopen feestdagen maakte ik onder meer de chocoladeworteltjestaart (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/212383-beter-chocoladeworteltjestaart-met-roomkaas-vegan/) dit keer zonder vegan roomkaas maar met vegan ‘topping’ in een spuitbus (vegan slagroom dus), de dadelwalnootcake (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/199686-jana-dadel-walnootkoek-en-herhaling-oproep-aan-lezers/) , de rode linzen- en dillesoep met munt (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/82715-recepten-voor-een-gezond-en-mededogend-hart-2/) van Dr. Esselstyn. Grappig weetje: zijn recepten zijn niet meer op zijn eigen website in te zien, maar wel bij ons. Daarnaast baba ganoush (zie https://boeddhistischdagblad.nl/maatschappij/natuur/52447-waarom-eten-we-vaak-meer-dan-we-nodig-hebben-2/) , gewone hummus, groene hummus met doperwten en munt (vervang kikkererwten door doperwten en voeg wat fijngesneden munt toe) en, een recept dat ik niet eerder gedeeld blijk te hebben: muhammara. Hierbij dus mijn recept voor muhammara.
Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen: vele soorten hummus, baba ganoush, muhammara. Fijn dat er zoveel soorten plantaardig broodbeleg en dips voor bij de borrel zijn bijgekomen, alleen loont het nog altijd om, als de tijd het toelaat, deze smeersels zelf te maken: het wordt veel lekkerder. De ingrediënten van de muhammara van het merk Maza zijn bijvoorbeeld: Rode paprika, granaatappelsap, walnoten, couscous, raapolie, suiker (19.5 g per 100 gram!), limoensap, verdikkingsmiddel: xanthaangom, knoflook, harissa (Spaanse peper, knoflook, koriander, karwij), zout, voedingszuur: citroenzuur, komijn, peper, cayennepeper, conserveermiddel: kaliumsorbaat. Er zit te weinig walnoot in om het echt te proeven (10%), en allerlei ingrediënten die er mijns inziens niet in thuishoren, zoals couscous, suiker en conserveringsmiddel. Daarom maak ik het graag zelf.
Ingrediënten:
- 3 rode (punt)paprika’s
- Olijfolie
- Peper en zout
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel granaatappelmelasse
- 60-100 gr walnoten
- Sap van een halve citroen of limoen
- ½ – 1 theelepel komijn
- ½ theelepel cayennepeper of chili flakes
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaden. Smeer ze in met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout.
Rooster de paprika’s ca. 25 minuten in de oven. In sommige recepten worden de velletjes eraf getrokken, wij vonden dat niet nodig. Verwijder wel eventuele zwarte stukken vel.
Maal alle ingrediënten met de keukenmachine tot een grof mengsel. Proef. Voeg eventueel nog wat zout, kruiden, olijfolie of citroen/limoensap toe. Of misschien heeft het wat granaatappelmelasse nodig.
Serveer de muhammara als dip met toastjes, op blaadjes witlof, of als broodbeleg. In de koelkast is de muhammara ook zonder conserveermiddel nog prima enkele dagen houdbaar.
Wulf zegt
Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen? Nee, het is de supermarkt in die 10 jaar niet gelukt om de behoefte daaraan bij me op te wekken.