• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – recept om honderd te worden en auberginerolletjes met walnotenvulling

B’eter – recept om honderd te worden en auberginerolletjes met walnotenvulling

14 oktober 2023 door Jana Verboom

Afgelopen weekend las ik in de Volkskrant een interessant artikel over “Waarom Nederland zo weinig 100-jarigen kent, en wat we van de Ieren kunnen leren” (zie https://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-nederland-zo-weinig-100-jarigen-kent-en-wat-we-van-de-ieren-kunnen-leren~baee048b/). Per miljoen inwoners telt Ierland verreweg de meeste honderdplussers van Europa. Op grote afstand gevolgd door Hongarije, Frankrijk, Griekenland en Cyprus. Nederland staat slechts op plaats 19. Wereldwijd heeft Japan de meeste honderdjarigen. Volgens het artikel zijn dit de factoren die bijdragen aan het bereiken van een hoge leeftijd: armoede, een hechte gemeenschap, en eten uit de moestuin. Het is geen gemakkelijke boodschap voor de mens van nu, maar wie weinig eet, leeft over het algemeen langer. In Okinama zegt men in plaats van “eet smakelijk” “hara hachi bu”, wat zoveel betekent als “eet tot je maag 80% vol is”. Naast genetische aanleg en leefomstandigheden speelt cultuur een grote rol. “Het verschil tussen Duitsland en Frankrijk in levensverwachting is groot, en dat verschil begint direct bij de grens. … Bewoners ademen dezelfde lucht in, dus je gaat al snel denken dat het iets met Bratwursten en rode wijn te maken heeft.” Ook heeft Zeeland naar verhouding meer honderdjarigen dan Brabant en Limburg.

Het recept om honderd te worden is volgens de auteurs: eet matig, eet samen, eet uit eigen moestuin. Vegetarisch of plantaardig eten wordt niet genoemd in het artikel, maar ik kan me zo voorstellen dat in die arme, rurale gebieden honderd jaar geleden toen onze honderdjarigen geboren werden, alleen al vanwege de armoede veel meer plantaardig dan dierlijk voedsel werd gegeten.

In diezelfde krant stond in een ander lezenswaardig artikel (https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-in-de-19de-eeuw-het-ve-ge-ta-ris-me-in-nederland-van-een-misdaad-een-trend-werd~bda4cfbe/):

“Met een vast aantal vierkante meters konden boeren meer vegetariërs voeden dan vleeseters. Vanaf de Eerste Wereldoorlog woog dat inzicht zwaar, want toen dreigden ook in neutraal Nederland tekorten …Na de oorlog leefde daarom het besef dat de overheid burgers moest voorbereiden op een nieuwe, soortgelijke ramp… Daarom kwam er in 1937 een Rijksbureau voor de Voorbereiding van de Voedselvoorziening in Oorlogstijd dat Nederland minder kwetsbaar moest maken voor een nieuwe wereldoorlog. Als die begon, bepaalde het Rijksbureau, dan moest een groot deel van het vee plaatsmaken voor akkerbouw, zodat er voldoende voedsel beschikbaar zou blijven, ook als voedselimporten uit het buitenland zouden komen stil te liggen. Zo geschiedde, en daardoor had Nederland in de eerste oorlogsjaren gezond te eten, totdat de Duitse bezetter zo veel schade had aangericht dat de Hongerwinter onvermijdelijk werd. Het Rijksbureau had dus belangrijk werk verricht, maar voor het aanzien van plantaardig voedsel was dit slecht nieuws. Door de oorlog associeerden Nederlanders vegetarisme met schaarste en soberheid. En dat de aanstichter van alle verschrikkingen, Adolf Hitler, beweerde vegetarisch te eten, deed de zaak ook geen goed. Na de oorlog zat het vegetarisme daardoor in een dip.”

Maar waar zijn dan al die vegetarische en plantaardige recepten gebleven, de traditionele recepten die uit zichzelf al plantaardig waren, lang voordat er kant-en-klare vlees- en zuivelvervangers waren? Mijn plan was om op onderzoek uit te gaan, helaas ligt dat onderzoek momenteel stil. Fijn als je reageert met anekdotes, tips of recepten door hieronder een reactie achter te laten. Mailen mag ook (janaverboom apenstaartje gmail punt com).

Vandaag deel ik hier een Georgische vegaklassieker: auberginerolletjes met walnootvulling (nigvziani badrijani). Alle ingrediënten zouden zomaar uit een mediterrane moestuin kunnen komen. Een heerlijk borrelhapje of bijgerecht.

Ingrediënten:

  • 200 gram walnoten
  • 2 knoflooktenen, gepeld
  • Ongeveer 6 eetlepels water
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen fenegriekzaad
  • snufje chilivlokken of -poeder
  • 1-2 eetlepels wijnazijn
  • 3 aubergines
  • olijfolie
  • handje granaatappelpitjes
  • verse peterselie

Bereiding

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer 0.5-1 cm dik. De meeste recepten raden aan om nu de plakken met zout te bestrooien, uit te laten lekken, af te spoelen en droog te deppen, maar ik vind dat overbodig. Nooit iets gemerkt van een bittere smaak. Misschien is dat iets van heel vroeger. De aubergineplakjes kunnen gebakken worden in olie, gegrild in een grillpan, gegrild in de oven, of gebakken in de oven (200 graden, ca. 25 minuten). Ik had ook al gevulde wijnbladeren in de oven staan, dus ik koos voor die laatste optie. Soms gebruik ik de grillpan. Je krijgt dan mooie grillstreepjes, maar het ontbreken daarvan vond ik even minder erg. Besmeer ze voor het bakken of grillen met olijfolie. Laat, eenmaal gaar, afkoelen.

Maal ondertussen de walnoten en knoflook in een keukenmachine fijn, samen met de koriander, fenegriek, chili en azijn. Voeg genoeg water toe tot er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout.

Maak de auberginerolletjes: besmeer elke plak met walnotenmengsel, rol op en leg op een schaal. Bestrooi de rolletjes eventueel met peterselie en eventueel granaatappelpitjes. Hara hachi bu!

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: 100-jarigen, armoede, Eerste Wereldoorlog, eet matig, Georgische vegaklassieker, Hitler, hongerwinter, Ierland, Japan, moestuin, Rijksbureau voor de Voorbereiding van de Voedselvoorziening in Oorlogstijd, vegetarisme, Zeeland

Lees ook:

  1. Japanse tempels verenigd in bestrijden armoede
  2. Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
  3. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  4. Jana – Lang leve de moestuin, en de paprikasaus van Gea’s moeder

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. G.J. Smeets zegt

    14 oktober 2023 om 18:23

    Sorry Jana maar wat is er zo speciaal of aantrekkelijk aan om 100 jaar oud te worden? Voedsel is om de dag door te komen niet om je (klein)kinderen te overleven. What’s up?

    Je recept voor de Georgische vegaklassieker is voor menigeenm een brainer. Niemand kan dat betalen behalve rijke mensen. Granaatappelpitjes, walnoten. Met Euro 15,- (ruwe schatting) komt Jan met de Pet met dit recept niet weg. Ik wil maar zeggen… etc..

  2. Jana zegt

    14 oktober 2023 om 20:55

    Oh maar je moet ook nooit granaatappelpitjes in een plastic bakje kopen! Een granaatappel kost op de markt ongeveer een euro, je kunt een halve granaatappel lang bewaren (koelkast), in dit recept zat voor ongeveer €0.50 aan granaatappel. Walnoten koop ik per 500 gram bij de Lidl. Dit gerecht is echt niet prijzig.

    Ik bespaar juist veel geld door alles zelf te maken. Worst en kaas bij de borrel is waarschijnlijk een stuk duurder.

    En nee, ik wil geen 100 worden. Wel wil ik gezond zijn. Honderd jaar worden zie ik als een indicator voor gezond leven.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.