• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Pagina 7

Boeddhistisch leven

B’eter – Moederdag

13 mei 2023 door Jana Verboom

Zondag is het Moederdag. Naast onze biologische, stief-, schoon- of andere menselijke moeders is het goed om dan ook stil te staan bij Moeder Aarde. Moeder Aarde. Moeder Aarde. Als wetenschapper krijg ik het moeilijk over mijn lippen, maar ik blijf oefenen. Op de universiteit hebben we het over Systeem Aarde.

Lees meer over B’eter – Moederdag

B’eter – stamppot zeevisser Thijmen de Boer

29 april 2023 door Joop Ha Hoek

De armsten aten troet, een zeemansgerecht dat toen op diverse plaatsen veel werd gegeten. Het was eenvoudige kost, bedoeld om te vullen, maar niet overmatig voedzaam. De ingrediënten zijn meel,  gekookt in water, melk of karnemelk; soms gegeten met stroop, boter of vet. Sommigen noemden het ‘gare specie’. Soms kon men de troet een kleurtje geven en eventueel een frambozensmaakje.

Lees meer over B’eter – stamppot zeevisser Thijmen de Boer

Jana – Lang leve de moestuin, en de paprikasaus van Gea’s moeder

22 april 2023 door Jana Verboom

Als er één woord is dat steeds terugkomt in de reacties van lezers, dan in het ‘moestuin’. Vroeger woonden meer mensen dan nu op het platteland of aan de rand van de stad. Er waren ook veel meer boeren. Iedereen had ofwel een moestuin, ofwel een opa en oma of ander familielid met een moestuin.

Lees meer over Jana – Lang leve de moestuin, en de paprikasaus van Gea’s moeder

Jana- Lezerspost en Gea’s champignonragout

15 april 2023 door Jana Verboom

Ook bij ons thuis staat chili sin carne nog (on)regelmatig op het menu, maar de laatste decennia maak ik het meestal met kidneybonen en zeker niet met ananas uit blik of plakjes banaan. Ik voeg kleingesneden of gehakte groente toe als vulling.

Lees meer over Jana- Lezerspost en Gea’s champignonragout

Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers

25 maart 2023 door Jana Verboom

Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg?

Lees meer over Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers

Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers

22 maart 2023 door Jana Verboom

Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.

Lees meer over Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers

Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers

18 maart 2023 door Jana Verboom

Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.

Lees meer over Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers

Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai

11 maart 2023 door Anneke Comello

Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!

Lees meer over Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai

Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

7 maart 2023 door Joop Ha Hoek

KNMI regen en natte sneeuw.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.

Lees meer over Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

Recepten voor een gezond en mededogend hart

4 maart 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.

Lees meer over Recepten voor een gezond en mededogend hart

Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

25 februari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt [juist inzicht, juist denken, juist spreken, juiste actie, juist levensonderhoud, juiste oplettendheid, juiste aandacht, juiste concentratie] kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.

Lees meer over Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai

18 februari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.

Lees meer over Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai

B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

11 februari 2023 door gastauteur

Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.

Lees meer over B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

Seitan neprunderlapjes met pittige saus

4 februari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.

Lees meer over Seitan neprunderlapjes met pittige saus

Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

28 januari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.

Lees meer over Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

14 januari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.

Lees meer over B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven

7 januari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.

Lees meer over Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven

Shojin Ryori – de Japanse zen-kloosterkeuken

24 december 2022 door Zeshin van der Plas

Shojin Ryori is de naam van de Japanse Zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’Macrobiotiek’.

Lees meer over Shojin Ryori – de Japanse zen-kloosterkeuken

Refreshing earth of the heart- Kerstmenu met een Marokkaans tintje

17 december 2022 door Refreshing Earth of the Heart

De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie.

Lees meer over Refreshing earth of the heart- Kerstmenu met een Marokkaans tintje

Refreshing Earth of the Heart – Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek

10 december 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Ons gezin maakt al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en anders dan in het gelijknamige boek en de film draait het hier niet om alcohol, macht en seks, maar om lekker en verrassend eten en nieuwe dingen uitproberen.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek

Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

3 december 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.

Lees meer over Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

B’eter – vegetarisch Fins koken

26 november 2022 door Jessica Hummel

De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Maar eerst een uitstapje naar Finland.

Lees meer over B’eter – vegetarisch Fins koken

Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

19 november 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.

Lees meer over Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie

12 november 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 5
  • Pagina 6
  • Pagina 7
  • Pagina 8
  • Pagina 9
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 29
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 1 september 2025
    Nyingma Centrum gratis proeflessen
  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 16 september 2025
    Introductiecursus zenmeditatie
  • 17 september 2025
    Love, attachment and creating healthy relationships with Ven. Amy Miller
  • 17 september 2025
    Online lezingenserie: Universele Wijsheid ontdekken in jezelf (1)
  • 18 september 2025
    3-daagse Lamrim retraite met boeddhistische non Yangdzom
  • 18 september 2025
    Cursus introductie meditatie en mindfulness in Afferden (GLD) - 3. Effecten van meditatie volgens de wetenschap
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wat is ethiek? 25 voorschriften uit 5 wereldreligies en wat ze hebben opgeleverd

    Hans van Dam - 11 september 2025

    Het jodendom, het christendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme zijn duizenden jaren oud. Ze hebben in hun lange historie alle denkbare middelen ingezet om moreel gedrag te stimuleren en af te dwingen. Waaronder middelen die volledig tegen de eigen moraal ingingen, zoals de Inquisitie, de fatwa, de heilige oorlog, de kruistocht. Wat heeft het opgeleverd? Heeft het wat opgeleverd?

    Ook met kanker weet je het maar nooit

    Hans van Dam - 27 augustus 2025

    Je zal het maar (niet) hebben. Woekergedachten over woekerweefsel.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Geen dood, geen vrees (45) – Dit lichaam is niet ik
    • De dwijze heeft geen Waarheid en geen Waarheid heeft hem
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 258 – overledenen
    • OM Den Haag vervolgt demonstranten in ‘veelplegers’-rechtszaak

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.