• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B’eter: de prijs van plantaardig eten, en vegan moussaka

B’eter: de prijs van plantaardig eten, en vegan moussaka

21 oktober 2023 door Jana Verboom

Op het recept van vorige week voor auberginerolletjes met walnotenvulling (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/208722-beter-recept-om-honderd-te-worden-en-auberginerolletjes-met-walnotenvulling/) kreeg ik een reactie: het zou voor gewone mensen onbetaalbaar zijn vanwege de dure ingrediënten als granaatappelpitjes en walnoten. Dat brengt me bij de vraag: is vegan eten duur? Het antwoord is, uiteraard: dat hangt er vanaf. Vlees en zuivel zomaar weglaten levert een flinke kostenbesparing op – maar het resultaat zal niet zo lekker en niet zo gezond zijn.  Een mens heeft geen vlees en zuivel nodig, maar wel vitamines, mineralen en hoogwaardige eiwitten. Vlees en zuivel vervangen door vlees- en zuivelvervangers uit de supermarkt kan de consument op kosten jagen,  terwijl het resultaat niet altijd gezond is: vleesvervangers zijn vaak erg zout en vegan kaas bevat bijvoorbeeld nauwelijks eiwitten. Mijn oplossing, zelf plantaardige maaltijden koken zonder,  of met zelfgemaakte vlees- en zuivel vervangers (al komen ook bij ons de kant-en-klare vervangers geregeld op tafel, omdat het zo gemakkelijk is) hangt uiteraard ook af van de gebruikte ingrediënten, en ja, sommige zijn niet goedkoop. Daar staat tegenover dat je ingrediënten slim kunt inkopen, soms zelfs verpakkingsvrij, wat uiteraard beter is voor het milieu. Zo kun je voor veel geld een plastic bakje met granaatappelpitjes kopen in de doorsnee supermarkt, maar ook een losse granaatappel in bijvoorbeeld een Turkse supermarkt of op de markt. Voor hooguit 1 euro heb je heel veel verse granaatappelpitjes en géén plastic afval. En een halve granaatappel is in de koelkast prima nog een week houdbaar. Peulvruchten en ongebrande noten koop ik in bulk, liefst verpakkingsvrij, maar ik ben ook niet vies van aanbiedingen zoals 1+1 gratis. Sinds ik heb gelezen hoe gezond walnoten zijn, heb ik die altijd in huis. Een handjevol walnoten is een heerlijk en gezond tussendoortje. Overigens kun je walnoten rond deze tijd ook in het park rapen onder walnotenbomen. Gratis! Wel even goed laten drogen.

Ook ik twijfelde vroeger: wat duur, die noten, ga ik die wel kopen? Kan ik dat wel betalen? Maar sinds ik vrijwel geen vlees en zuivel meer koop denk ik aan het geld dat ik zo bespaar en kijk anders naar de prijzen van plantaardige basisingrediënten. Zo maak ik van 500 gram amandelen bijna 8 liter amandelmelk (ik gebruik 50 gram voor 3 – 3 ½ koppen melk, zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/199985-lezerspost-notenmelk-en-echte-kaas-maar-dan-plantaardig/ ). En zo bezien is een pond amandelen niet zo duur, en je bespaart er een hoop dierenleed mee door geen koeienmelk meer te kopen.

Ook vandaag kook ik met een relatief duur ingrediënt: zwarte- of belugalinzen. Het is even slikken, een pondje biologische belugalinzen kost bijna 4 euro. Maar ik heb gemerkt dat zwarte- of belugalinzen heel geschikt zijn om gehakt te vervangen in gerechten. Een pondje droge linzen, ongeveer een kilo gekookte linzen, vervangt zo 1 kg biologisch rundergehakt. En dan is het ineens helemaal niet duur. En vrij van dierenleed. Kwestie van omdenken. Leef je van een beperkt budget, gebruik dan gewone, goedkope groene of bruine linzen.

Vandaag, naar een recept uit de Vegabijbel van Isabel Boerdam: moussaka met knolselderij en linzen

Ik had al eens moussaka gemaakt met vegetarisch gehakt, nepmelk en nepkaas, maar het resultaat was niet lekker. Terwijl moussaka maken altijd een hoop werk is. Zonde van de tijd vond ik dat. Maar dit recept vonden we wél geslaagd!

Ingrediënten:

  • 3 aubergines, in plakjes
  • Olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • Knoflook, 1 of 2 teentjes, uit de pers
  • Tomaten in blokjes (vers, blik of pakje), ca. 500 gram
  • 250 gram gekookte zwarte linzen (belugalinzen)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 Knolselderij, ca. 400 gram, geschild en in blokjes
  • Half bekertje vegaroom (eventueel zelf gemaakt van cashewnoten)
  • Handjevol geroosterde pijnboompitten
  • Peterselie, fijngehakt

Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ze hoeven niet ingeweekt te worden. Ze gaan nog de oven in, dus ze hoeven niet extra gaar te zijn.

De moussaka heeft twee of drie lagen gebakken of gegrilde aubergine. Bakken kan in de koekenpan – maar dan neemt de aubergine veel olie op en moeten de plakjes daarna op keukenpapier uitlekken -, in de grillpan, onder de grill in de oven, of gebakken in de oven. Ik besmeer de aubergine met een siliconenkwastje met olijfolie en kies meestal de oven-methode of de grillmethode. Dus ik bak de plakjes, verdeeld over 2 bakplaten, ofwel 30 minuten boven elkaar in de oven, ofwel ik grill ze in 2 x 6 minuten onder de grill van de oven. In dat laatste geval moet ik bij twee platen met aubergineplakjes 4 x 6 minuten grillen, en tussendoor plakjes omdraaien, opnieuw met olie bestrijken, en bakplaten omwisselen. Een half uur in de oven op 200 graden en ondertussen de rest klaarmaken is eenvoudiger. Ik keer de plakjes niet, hooguit draai en wissel ik halverwege de platen om omdat mijn oven niet gelijkmatig verwarmt.

De bovenste laag van de moussaka bestaat uit knolselderijpuree met vegaroom. Kook daartoe de blokjes knolselderij in ca. 10-15 minuten gaar (prik na 10 minuten even om de zachtheid te controleren). Giet af maar bewaar het kookvocht. Pureer met staafmixer of keukenmachine met wat kookvocht en een half bekertje (ca. 100 ml) plantaardige room tot een mooie puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Voeg voor de smeuïgheid eventueel nog een scheutje olijfolie toe.

De middelste laag van de moussaka maak je door ui en knoflook te fruiten in een bodempje olijfolie. Voeg dan de kruiden toe en bak deze een minuutje mee. Voeg nu tomatenblokjes en linzen toe en laat het geheel nog even (5 minuten) sudderen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Neem een ovenschaal en bedenk of je twee of drie, of misschien wel vier lagen aubergine wil maken. Zelf heb ik een grote ovenschaal dus ik verdeel de aubergine in twee lagen. Maak een laag aubergine. Dan een laag linzenmengsel. Dan weer een laag aubergine. Ga door tot linzenmengsel en aubergine op zijn. Verdeel er nu de selderijpuree over. Bak de moussaka 30-40 minuten in de nog warme oven op 200 graden.

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Garneer de moussaka met pijnboompitten en peterselie. Serveer met vegan tzatziki (gemaakt met vegan yoghurt) en een salade met olijven en eventueel vegan feta.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: dierenleed, koeienmelk, kostenbesparing, nepmelk en nepkaas, prijs, Vegabijbel van Isabel Boerdam, vegan eten, vegetarisch gehakt, vlees en zuivel, walnoten

Lees ook:

  1. Waarom ik mijn vrienden niet opeet – ‘De Vleesvrije stad’
  2. Onthulling reusachtig kunstwerk varken startsein Europees burgerinitiatief
  3. Wakker Dier – nominaties Liegebeest 2019 voor McDonald’s, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn
  4. Zuidkoreaanse boeddhistische tempel non en kok hoog op lijst beroemde restaurants

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.