Een paar maanden geleden begon zenboeddhist en beeldend kunstenaar Marja Timmer de hartsoetra op steigerhout te schrijven. ‘Ik weet niet precies hoe ik er op kwam, ik had het al eerder in een schilderij verwerkt:  Maka hannya haramita shin gyo. Kan ji zai bo sa gyo….En zo verder. Zo reciteren wij het op de Noorder Poort, het zencentrum waar ik werk en train.

Marja Timmer hartsoetra maken compleet beeldMarja Timmer hartsoetra tekenen op houtIk ken het inmiddels uit mijn hoofd (by heart) zoals zovelen, omdat we het zo vaak reciteren. In een sesshin zes keer op een dag. Het schrijven van de hartsoetra heeft weer een andere dimensie dan het reciteren. Het vergt concentratie.  Monnikenwerk is het. Bijna meditatief. Als ik er niet bij ben, sla ik per ongeluk een ‘mu’ of een ‘ke’ over. En dan moet ik overnieuw beginnen. Schuren en weer schrijven.

Inmiddels heb ik er zes geschreven. Op de eerste  plank heb ik bovenaan een enso geschilderd. Die hangt nog bij mij thuis in de kamer. De tweede hangt in de sanzenruimte in de Noorder Poort. Daar heb ik een shin (hart/geest) teken op geschilderd. De andere hebben allemaal een plek gevonden ergens bij mensen thuis.

Op deze laatste hartsoetra heb ik het teken harmonie geschilderd. Ik noem het niet gekalligrafeerd, want ik ben geen kalligraaf. Maar een schilder.  De planken zijn 1.26 lang en 19 cm breed.’

Christel Kroezen met gitaar tijdens optredenZenboeddhist en singer-songwriter Christel Kroezen zingt op haar nieuwe cd  Morning dew naast de liedjes die geïnspireerd zijn op haar doorgaande zen/levenspad ook haar versie van de hartsutra  (video van een live opgenomen versie ervan).

 

Categorieën: Beeldende kunst, Muziek, Zen
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk