De Tibetaanse monnik Atruk Lopo is deze week na het uitzitten van tien jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Hij was tot die straf veroordeeld wegens het verspreiden van nieuws- het versturen van foto’s naar het buitenland, over een protestactie tegen de Chinese bezetter van Tibet. Zo hebben bronnen bekendgemaakt aan Radio Free Asia (RFA).

Atruk Lopo is afkomstig uit het Litang klooster in de Tibetaanse autonome regio (TAR). De monnik kreeg na zijn vrijlating laat in de nacht van de politie de boodschap mee niet te veel in de openbaarheid te treden.

Geshe Adruk Tsetan–een volksvertegenwoordiger in de Tibetaanse regering in ballingschap en een familielid van Lopo, zei niet te weten hoe de gezondheid van de vrijgelaten monnik is. Lopo werd op 21 augustus 2007 gearresteerd nadat hij had opgeroepen tot de vrijlating van zijn oom Ronggye Adrak, die in het openbaar tot de terugkeer van de in ballingschap levende Dalai Lama had opgeroepen. Een vriend van Lopo, Jamyang Kunkyen, werd voor dezelfde beschuldiging veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

Bron RFA.

Categorieën: Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu