Een nadeel van het woord mindfulness is dat het de nadruk legt op ‘mind’. Het stuurt ons meteen de verkeerde richting uit. Mindfulness begint niet bij de geest maar bij het lichaam.

Veel deelnemers ontdekken dat het lichaam het eerste is wat ons ontgaat als we druk bezig zijn. We voelen het maar als het te laat is, als het pijn doet, als we klachten hebben.

In mindfulness leren we met ons lichaam contact te houden en het te voelen nog voor het pijn doet of andere klachten geeft. Het lichaam is ook niet alleen maar een bron van ellende. Het geeft ook prettige sensaties. Het is zonde als de prettige sensaties ons ontgaan.

Iemand drukte het kernachtig uit: ‘Nu mijn lichaam niet langer naar mijn geest wil luisteren, moet mijn geest misschien wat beter naar mijn lichaam leren luisteren’.

 

Deze tekst maakt deel uit van een serie over wat mindfulness niet is. Alle afleveringen van deze serie.

 

Omslagfoto Arrèt sur image, Erik Pevermagie, CC SA 04 door Onlysilence.

 

Categorieën: Edel Maex, Mindfulness
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Mindfulness is niet: ‘in de mind’

  1. Kay schreef:

    Lichaam cellen, moleculen, organen, een hoeveelheid energie is een symbool van het echte zijn. Lichaam zonder geest bestaat niet. Geest/mind is niet iets statisch. Mind kent vele dimensies. Puur fysieke is iets obscurs.