De Dalai Lama heeft zijn collega van de Nobelprijs voor de vrede Aung San Suu Kyi nogmaals opgeroepen op vreedzame wijze de Rohingya crisis te beëindigen. ‘Ik neem de vrijheid u in een brief nogmaals te laten weten hoe teleurgesteld ik ben door de schrijnende omstandigheden en het verslechteren van de situatie,’ schreef hij aan Birma’s politieke feitelijke leider. In zijn brief verwijst de Dalai Lama naar de discussie die hij enkele jaren geleden met Suu Kyi had over de problemen in Birma.
Hij drong er toen bij haar op aan haar invloed te gebruiken om een vreedzame oplossing voor de problemen met de moslimgemeenschap te bewerkstelligen. In juni 2016 hij drong hij er bij haar op aan alles te doen om de spanningen te verkleinen. Dit weekeinde zei de Dalai Lama dat de Boeddha zeker de Rohingya moslimgemeenschap zou helpen om uit de ellendige situatie te komen waarin zij zich bevindt.
‘Het is teleurstellend te constateren dat het probleem steeds erger lijkt te worden en het geweld toeneemt,’ schrijft hij in zijn brief die twee weken geleden aan Suu Kyi is verzonden. De Dalai Lama waarschuwde Aung San Suu Kyi en de andere Birmese leiders ook dat een niet vreedzame oplossing zal leiden tot verdere onrust en vernietiging. ‘Ik doe een beroep op u en uw collega leiders om alle geledingen van de samenleving te bereiken om te proberen vriendschappelijke relaties bij de hele bevolking in een geest van vrede en verzoening te bereiken’ schreef hij.
De Tibetaanse boeddhistische leider stelt dat dit niet alleen een juiste en realistische manier is voor Birma om de toekomst zeker te stellen, maar ook een manier om globale goodwill en respect te krijgen. ‘Als een collega boeddhist en laureaat van de Nobelprijs doe ik nogmaals een beroep op u en uw collega’s om wegen te vinden om tot een duurzame en humane oplossing te komen voor dit etterende probleem.’
Eind vorige maand viel een gewapende groep die zich het Arakan Rohingya Bevrijdingsleger(ARSA) noemt politieposten aan in Birma. Het leger kondigde de noodtoestand af in Rakhine staat waar de meeste Rohingya wonen en brandde in een vergeldingsactie dorpen plat en opende het vuur op burgers en strijders van het bevrijdingsleger. Meer dan 300.000 moslims zijn gevlucht naar Bangladesh en volgens onbevestigde berichten zijn er al meer dan duizend mensen gedood. . Zeid Ra’ad al-Hussein, de hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de rechten van de mens, noemde gisteren de acties van het leger en regering in Birma tegen de Rohingya een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen.
Ujukarin zegt
Om de toon te zetten een link met 90% ‘fake news’ en gekleurd materiaal van de Myanmar ethno-Boeddhisten. Stond nota bene in m’n Facebook feed van United Buddhist World, die zouden ook eens wat meer moeten factchecken.
Maar zelfs waar dit bericht ware elementen bevat: als je iemand alle ruimte om te ademen en te leven in het gebied waar ze al eeuwenlang wonen ontzegt, dan is dat op zichzelf een vorm van geweld en kun je wachten op tegengeweld en escalatie…
https://rightlog.in/2017/09/aung-san-suu-kyi-01/
With folded palms,