Satipatthana

Wat zijn de vier fundamenten van indachtigheid en hoe mediteer je daarop? Velen spreken over mindfulness (indachtigheid), maar is het die indachtigheid, die inzicht meditatie, die de Boeddha heeft onderwezen?

Wat is de meditatie van indachtigheid?

De vier fundamenten van indachtigheid vormen de bases van de ontwikkeling van inzicht (vipassana).
Indachtigheid van het lichaam (kaya nupassana).
Indachtigheid van gevoelens (vedana nupassana).
Indachtigheid van de geest (citta nupassana).
Indachtigheid van mentale objecten (dhamma nupassana).
De vijf hindernissen (pañca nivarana).
De vijf aggregaten van hechten (pañca upadana kkhandha).
De zes innerlijke en de zes uiterlijke zintuigbases (salayatana).
De zeven factoren van verlichting (bojjhanga).
De Vier Edele Waarheden (cattari ariya sacca)

Boeddhistische meditatie is erop gericht hart en geest te zuiveren van alle storende invloeden, de zogenaamde bezoedelingen (kilesa). Het is een gedisciplineerd proces, dat begint met het cultiveren van positieve kwaliteiten als welwillendheid of liefdevolle vriendelijkheid (metta), mededogen (karuna) en kameraadschap, meelevende vreugde over het succes van anderen (mudita) en gelijkmoedigheid ten opzichte van de wisselvalligheden van het leven (upekkha), om zodoende het evenwicht en de kalmte of gemoedsrust te bewaren. Bij de beoefening ervan wordt contemplatie ontwikkeld in het kader van geestelijke kalmte, maar met het inzicht dat de waarheid verwezenlijkt en de weg naar volmaakte emancipatie verlicht.

Om deze teksten over Satipatthana op de site van Sleutel tot Inzicht te bekijken klik hier https://www.sleuteltotinzicht.nl/boeddhisme-de-meditatie-van-indachtigheid.htm

Peter van Loosbroek wil op zijn site Sleutel tot Inzicht de meest essentiële onderwerpen inzake boeddhistische training in kaart brengen. Het beschrijven van het Edel Achtvoudig Pad waarmee hij bezig is indrukwekkend.

Peter van Loosbroek is de ontwerper en auteur van Sleutel tot Inzicht, waarin in tekst en beeld uitgebreid aandacht wordt besteed aan het theravada boeddhisme. Sinds 1994 beoefent hij  deze oudste stroming in het boeddhisme. Aan hem is door een monnik in Sri Lanka de boeddhistische naam Ananda toegekend, de meest geliefde discipel van de Boeddha.

Categorieën: Pali-Canon, Achtergronden, Boeddhisme, Theravada, Geluk
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk