Zoals we allemaal weten is inzicht een essentieel aspect in het leven. Dit speelt al bij de meest eenvoudige dingen en zeker bij grootse zaken. Het hechten aan meningen en ideeën beperkt je mogelijkheden, dus ook je leven. Het leidt niet tot een gelukkig leven, want een beperkte geest die geen bewegingsvrijheid heef, kan niet gelukkig zijn. Waar een hechten aan het oude is, daar kan het nieuwe frisse leven niet zijn — daar waar je nieuwe en boeiende zaken kunt ontdekken.

Meningen en ideeën vormen de eerste en hardnekkigste blokkades om te leren en om uiteindelijk het Edele Achtvoudige Pad op te gaan. Om een trefzeker einde aan lijden te maken is het nodig dit bijzondere Pad volledig te ontwikkelen. Leer in eenvoudige taal hoe de belangrijkste stap een stuk toegankelijker wordt gemaakt.

Meningen en ideeën

– door Peter van Loosbroek — eigenaar van Sleutel tot Inzicht.

Peter van Loosbroek is de ontwerper en auteur van Sleutel tot Inzicht, waarin in tekst en beeld uitgebreid aandacht wordt besteed aan het theravada boeddhisme. Sinds 1994 beoefent hij  deze oudste stroming in het boeddhisme. Aan hem is door een monnik in Sri Lanka de boeddhistische naam Ananda toegekend, de meest geliefde discipel van de Boeddha.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme, Theravada, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk