Toen ik in 1986 in Japan aankwam was het wel even wennen. Taxichauffeurs die witte handschoenen droegen. Zo ook politieagenten. Dat deed mij aan nogal fascistische uniformen denken, ook dat mensen een mondkapje droegen was de normaalste zaak van de wereld, hadden deze mensen smetvrees?

Later, in het klooster, vertelde een van de monniken mij dat deze mensen griep hadden en de ziekte niet wilden verspreiden. De Japanse, Chinese, Koreaanse, eigenlijk de hele oosterse cultuur is een ‘wij’ cultuur. De westerse cultuur is een ‘ik’ cultuur. Hier word gezegd: mondkapjes hebben geen zin wand het virus plakt op de buitenkant van het masker vast. Wij denken niet na over hoe we een ander besmetten, maar hoe we zelf niet besmet raken. Er zit ook een binnenkant aan het masker die het virus van iemand die besmet is binnenhoudt.

Een eerste maatregel van het kabinet zou moeten zijn: ‘iedereen verplicht een mondkapje’. Ik hoor verschillende mensen al denken ‘ja ik ga daar met zo’n gek mondkapje lopen’. Dat is precies het verschil tussen de oosterse en westerse cultuur, als niemand aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.

Categorieën: Politiek, Zeshin van der Plas, Gezondheid, Boeddhisme, Geluk, Columns, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het coronavirus – mondkapjes

 1. Shika schreef:

  Die vraag houdt mij al ook al een tijdje bezig
  Toen ik in japan aankwam zag ik een buschauffeur met een mondkapje en witte handschoenen. Ik dacht op dat moment die zal wel een heel besmettelijke ziekte hebben ( misschien tuberculose).
  Bij mijn werk als verpleegkundige in het Havenziekenhuis maakte ik ook diverse keren mee dat mensen in de isolatieruimte werden geplaatst ( meestal met opentuberlose). Bij binnenkomst moest je altijd een schort en mondkapje voor en handschoen aan.
  Gisteren (maandag) bij 1vandaag was een reportage over het Coronavrirus in Hongkong. Er een werd een grafiek getoond waaruit bleek dat het aantal besmettingen nauwelijks steeg, terwijl die van Nederland schuin omhoog ging.
  Een arts uit Hongkong verklaarde dat ze de informatie van de chinese regering wantrouwde en dat de bevolking uit eigen beweging mondkapjes begon te dragen. Het dagelijkse leven ging gewoon door. In de bioscoop werd tussen de mensen een rij vrijgehouden. Ook werd aangegeven hoe jezelf een veilig mondkapje kon maken toen de mondkapjes dreigden op te raken.
  De arts verklaarde dat we gek waren dat in het westen nauwelijks mondkapjes en beschermde brillen gedraagd worden. Onverantwoordelijk! Dat was immers de manier om snelle verspreiding tegen te gaan.
  Ik kan het met hem eens zijn. Waarom dragen artsen en mensen in de gezondheidszorg mondkapjes? Om besmettingen tegen te gaan van beide kanten.
  Wat is dan de reden dat gewone mensen geen mondkapjes dragen? Er zijn gewoon te weinig mondkapjes. Zelfs in ziekenhuizen en bij huisartsenposten is een tekort.
  Het hele coronavirus is zwaar onderschat door de overheid en er is onvoldoende ingespeeld op de vraag.

  • Zeshin schreef:

   De twee pijlers waar een land op steunt, onderwijs en gezondheidszorg zijn door dit kabinet verwaarloost. Vanuit een ontwikkelde en gezonde samenleving is economie het logische gevolg. Maar als je kiest voor economie als pijler van de samenleving zorgt dat voor tweedeling, maar daar houd een virus geen rekening mee

Menu