De Goedmoedige Reus, ook wel Chef genoemd, stortte zich afgelopen zaterdag in de hete of koude hellen van de eventuele coronadood in het filiaal van Albert Heijn aan de Oudedijk in Bunkerstad. De koek was op en zonder koek kan Chef niet leven. Zo ook het fruit en pindakaas en brood. Hij merkte hoe moeilijk het is om in de smalle gangen van dit filiaal van Appie anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Hij bleef stilstaan om ander wagenverkeer voorrang te geven- om niet besmet te raken. Maar de anderen vaak jongeren ritsten langs hem heen, stootten hem bijna aan. Het kon ook niet anders door de smalte.

Een dag eerder ging een hem bekende vrouw naar het ziekenhuis. Op de kankerafdeling waar zij moest zijn liepen patiënten en verpleegkundig personeel zonder mondkapjes en een man hoestte haar in de rug. Niemand die er iets van zei. De vrouw was beloofd dat zij bij de ingang van de afdeling  een mondkapje aangereikt zou krijgen, maar dat gebeurde niet. Zij is nu bang dat ze caronabesmet is geraakt.

Chef dacht: er moet toch een manier zijn om anderhalve meter afstand af te dwingen. En ineens moest hij denken aan de hoelahoep- een hoepel van toen ook elektriciteitsbuis uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Je legde de hoepel op de grond, stapte in de cirkel en tilde de hoelahoep omhoog om met buikbewegingen de hoep om het middel te laten draaien. Gevorderden kunnen meerdere hoepels tegelijkertijd draaiende houden, rond het middel, de nek, de armen en de voeten. Van de originele hoeps werden er meer dan 100 miljoen verkocht.

Chef dacht: Als we die hoelahoeps op een elektronische  manier weer kunnen invoeren en een alarmsignaal kunnen produceren als een ander de elektronische cirkel doorbreekt of aan de ander een lichte stroomstoot kunnen toedienen -gepast geweld, dan zou de losbandigheid binnen het anderhalve meter circuit snel achter de rug zijn. Elke burger een eigen hoelahoep.

Maar hoe groot moet je die elektronische cirkel maken? Chef denkt zelf aan 3 meter, want je kunt aan twee kanten benaderd worden door anderen. Dat is dan twee maal anderhalve meter. Fysieke hoelahoeps zijn niet aan de orde, dan zouden de deuren van Appie minstens 3 meter breed moeten zijn.

Overigens worden de hoelahoeps nog steeds verkocht in tal van uitvoeringen en maten, variërend van een standaardhoepel tot handgemaakte hoepels met kleuren en patronen naar wens. Bijzondere hoepels zijn o.a. hoepels met binnenverlichting (van Leds), waarmee in het donker of halfdonker speciale effecten bereikt kunnen worden.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Zorg, Geluk, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk