Een paar dagen geleden ontmoette ik een groepje maatschappijkritische mensen. Leuke mensen ook met wie het goed lachen en toeven is. De een had zonnepanelen aangeschaft om het milieu te ontlasten, de ander dronk een kopje heet water omdat dat zo gezond is. Het gesprek ging over voeding en voedsel. Hoe gezond groen en vooral biologisch geteeld voedsel was. Als een arts na mijn dood autopsie zou verrichten, vindt hij geen enkel stukje groen voer in mijn lijf. Ik haat groen voer en vind het ook erg om een krop sla aan stukken te scheuren. Slaplanten hebben ook een vader en moeder en broertjes en zusjes. Maar ik gun anderen een groot bord groene groenten.

Van het gezonde biologisch geteelde voedsel kwam het gesprek op reizen, op het reizen per vliegtuig. Toen ik zei dat ik het onbeperkt vliegen over de wereld verwerpelijk vind omdat door de uitlaatgassen van die vliegtuigen het hele milieu naar gort gaat en ook nog eens de bietjes en veldsla op de biologische akkers met kwalijke dampen worden besproeid, viel er een stilte. Ik verduidelijkte mijn standpunt door te zeggen dat vakantiereisjes per vliegtuig direct moeten worden afgeschaft. En dat de samenleving zo moet worden ingericht dat contacten ook zonder vliegtuigen moeten kunnen worden onderhouden. Dat het werk weer het eigen gebied in moet, dat groenten en fruit ter plekke worden geteeld. Zonder lange aanvoerlijnen uit verre landen. Zonder vliegtuigen. Dat vind ik.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2017 – de honderdendrieentwintigste dag – vliegtuigen en bietjes

 1. Joppe schreef:

  Halleluja Joop. :-)

 2. p.klene schreef:

  Wat heerlijk Joop dat we vrijheid van meningsuiting in dit unieke land. We mogen dan wel wat kankeren, maar we zien toch kans om in vrede met elkaar te leven!

 3. WAM van Loenen schreef:

  Goed zo Joop, dan hoeft Schiphol ook weer niet opnieuw uit te breiden.
  Alles moet altijd in dienst staan van die losgeslagen krioelende menselijke mierenhoop in de lucht en op de weg, die overal naar toe moeten en van alles moeten kopen! Stel je voor dat je dat beknot; dat ruikt naar planeconomie. Nooit beknotting van de markt! (of toch wel nu een aantal invloedrijke mensen het smeltend ijs op de N-Pool met eigen ogen gezien hebben?)

 4. Willem schreef:

  Hear, hear!!!!!