Een deel van het werelddeel Australië staat in brand, steden worden door het vuur bedreigd, mensen zijn om het leven gekomen, miljoenen dieren stierven of raakten ernstig gewond. Het vuur is nauwelijks te bedwingen.

Als de scenario’s waarheid worden, wachten ons tijden waar de bijbelse plagen niets bij zijn. Er komt een gebrek aan voedsel en schoon water en er komt een vluchtelingenstroom uit bedreigde landen op gang naar gebieden waar nog wel eten en drinken en huisvesting is. Er dreigt een scheuring binnen de maatschappij, het recht van de sterkste (lees rijkste) geldt. Rechteloosheid wordt de norm. De zeespiegel stijgt, flinke delen van de wereld zijn verleden tijd.

De commissie Remkes heeft haar stikstofadvies over de luchtvaart uitgebracht. Daarin staat dat de luchtvaartsector net als andere sectoren een evenwichtige bijdrage moet leveren aan de vermindering van de stikstofuitstoot. De uitstoot moet eerst aanzienlijk omlaag, voordat de luchtvaart verder mag groeien. Natuur & Milieu, Greenpeace en de Noord-Hollandse Natuur- en Milieufederatie zijn blij met dit stevige advies. Het is overduidelijk. Er moet een streep door Lelystad Airport en de groeiplannen voor Schiphol moeten van tafel worden geveegd. De onzinnige groeiplannen in de luchtvaart waren al een ramp voor het klimaat en omwonenden, maar na dit advies is het helemaal duidelijk dat die groeiplannen doorzetten echt niet kan. Lelystad Airport is en blijft dan ook een luchtkasteel, vinden ze.

Vandaag keek ik naar het Journaal. Steeds meer vakantiegangers kiezen voor het vliegtuig om hun bestemming te bereiken. Politici durven niks te zeggen over de toekomst van Lelystad Airport dat vliegende vakantiegangers op moet vangen zodat Schiphol verder kan groeien. Naar de bezwaren van inwoners van de provincies die last hebben van de vliegtuigen die op Lelystad Airport zullen landen, wordt niet geluisterd. In Zandvoort rijden dit jaar een stel hersenlozen in auto’s met opgevoerde motoren hun rondjes. Hebzuchtigen verhuren kamers voor wel tien keer de normale prijs, soms wel duizend euro per nacht. Er worden honderdduizenden mensen in Zandvoort verwacht om naar die gekken te kijken. Konijntjes hebben geen oordopjes en geen rechten. Zandvoort = hebzucht.

Australië staat in brand. Er dreigt in de toekomst en nu hongersnood en tekorten. In supermarkten verkopen ze wel 6 soorten pindakaas en 8 merken wc-papier.

Ik heb meelij met mijn vriendin, de kleindochter van zeevisser Thijmen. Niemand is zo milieubewust als zij. Een fiets is haar vervoermiddel, ze rijdt er lange afstanden mee, de boodschappen stopt ze in tassen. Ze scheidt alle afval, papier en plastic, dat niet meer verwerkt kan worden omdat er geen capaciteit en machines voor zijn. Ze verzorgt bomen en groen en eekhoorns en vogels. Zij wil niet dat Australië brandt, oh nee, maar al haar inspanningen om het milieu te redden worden teniet gedaan door die vliegende vakantiegangers en veeboeren met hun 12 miljoen varkens in Nederland die merendeels bestemd zijn voor het buitenland en de uitbreiding van het wegverkeer.

Minder meer zou het moeten zijn. We leven in gedegenereerde tijden.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2020 – dag 15 – doodsbrand

  1. Henk van Kalken schreef:

    Moedig pas op de plaats?

  2. Joost schreef:

    We laten toch de moed niet zakken Joop? Ik heb nog wel vertrouwen, ik spreek regelmatig jonge mensen die het verschil kunnen en willen maken.
    Dus nog steeds moedig voorwaarts. En jouw vriendin verdient geen medelijden maar respect.
    We gaan voorwaarts Joop !!!