Vandaag heeft de burgemeester van Haarlemmermeer besloten dat er belangrijke beperkingen worden opgelegd aan de klimaatdemonstratie Protestival op Schiphol op 14 en 15 december. De burgemeester besloot dat het protest van Greenpeace niet binnen in Schiphol Plaza mag plaatsvinden. Eerder had Schiphol juist toegezegd een ‘mooi plekje’ voor de klimaatactie te zoeken.

Dewi Zloch, campagneleider klimaat bij Greenpeace: “Wij gaan door met Protestival zoals gepland. Schiphol Plaza is een openbare ruimte en de meest centrale plek van het vliegveld. Het is heel gek als mensen die zich zorgen maken over grote vervuiler Schiphol, hun geluid niet mogen laten horen op de plek die er het meest toe doet. Daar gaan we niet mee akkoord.”

Langdurig in gesprek

Greenpeace vindt het belemmeren van de vreedzame klimaatdemonstratie op Schiphol onaanvaardbaar. Protestival is een massa-actie in festivalsferen. Iedereen die zich zorgen maakt om het grote aandeel van Schiphol in de klimaatcrisis, wordt door Greenpeace opgeroepen om actie te komen voeren. Het doel van Protestival is en blijft om een podium te creëren in Schiphol Plaza, het hart van de luchthaven. Dit podium wordt door de actievoerders gebruikt om een klimaatplan te eisen van Schiphol. Greenpeace is al sinds september hierover in gesprek met de gemeente Haarlemmermeer. “In een gezonde democratie hoort het recht op vreedzaam protest voorop te staan, ook wanneer dat op een luchthaven is. Ondanks de beperkingen gaan we dan ook door met het organiseren van Protestival op zaterdag 14 en zondag 15 december”, aldus Dewi Zloch. De actievoerders willen het podium in de Plaza van zaterdagochtend tot en met zondagmiddag vasthouden.

Ondersteunende manifestatie buiten

Er is door de burgemeester wel een plek toegewezen buiten bij Schiphol Plaza. Op deze toegewezen plek is er op zaterdag en zondag vanaf 13:00 uur ook een ondersteunende manifestatie. De gemeente Haarlemmermeer zal deze manifestatie buiten faciliteren.

Schiphol ligt op ramkoers met het klimaat

De reden voor het protest is duidelijk, zegt Dewi Zloch: “In deze tijd is het onvoorstelbaar dat je geen toekomstvisie hebt, waarbij je rekening houdt met het klimaat. Schiphol denkt alleen maar aan groei en wil in Lelystad zelfs nog een vliegveld openen. Wij spreken dagelijks mensen die in actie willen komen tegen grote vervuilers als Schiphol en zich daarom aansluiten bij Protestival.   Zoals jongeren die zich zorgen maken om hun toekomst, maar ook omwonenden die grote overlast ervaren van de luchthaven. Deze mensen mag je niet de mond snoeren.”

De 24-uurs actie Protestival heeft niet als doel om reizigers te hinderen. Het is ook niet het plan van Greenpeace om vluchten te vertragen of actie te voeren in het gebied achter de douane. Greenpeace heeft al 40 jaar ervaring met vreedzaam actievoeren en hierbij staat veiligheid altijd voorop. Dit geldt ook voor Protestival. Ondanks de belemmeringen blijft Greenpeace continu in gesprek met Schiphol en de autoriteiten.

Bron Greenpeace.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Opmerkelijk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk