Schiphol is dit weekeinde het podium van de klimaatactie Protestival van Greenpeace. Actievoerders komen naar de luchthaven om een klimaatplan te eisen van Schiphol. Er wordt gedemonstreerd op meerdere plekken. Er staat een 24-uurs massa-actie gepland in Schiphol Plaza. Deze gaat net als de vervuiling en overlast van Schiphol dag en nacht door. Voor de deur van Schiphol Plaza is een podium en daar zijn optredens van onder andere Brownie Dutch, Magic Tom & Yuri, Annabel Laura en Antillectuel.

De gemeente Haarlemmermeer wil niet dat er binnen gedemonstreerd wordt in de openbare ruimte van Schiphol Plaza. Greenpeace zet de actie toch door. “Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. “Daarom vragen we in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen,” zegt Dewi Zloch van Greenpeace. Aan de 24-uurs massa-actie binnen doen getrainde actievoerders mee. Zij zijn van plan om tot en met zondag te blijven.

De ondersteunende manifestatie buiten is voor iedereen toegankelijk en wordt wel door de gemeente gefaciliteerd. Deze begint om 13:00 uur op zaterdag en om 12:00 uur op zondag.

Klimaatplan

De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Dat betekent minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en het steunen van een eerlijke prijs voor vliegen. Schiphol is nu het grootste taxfree tankstation van Nederland en op de tickets zit ook geen belasting.

Onder de actievoerders zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst, omwonenden van Schiphol die ‘s nacht wakker liggen van het lawaai en mensen die zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen.

Hedwig den Herder (33) uit Voorschoten is moeder en legt uit voor wie ze meedoet. “De aarde schreeuwt om hulp en Schiphol laat haar verzuipen in nog meer CO2. Ik heb kleine kinderen en vraag me elke dag een paar keer af ‘hoe moet dat nou met onze jongens?’ Mijn kinderen verdienen het dat ik vecht voor hun toekomst.”

Cor Mastwijk (60) uit Vinkeveen. “Dat vliegtuiglawaai zou ik nog kunnen ontwijken door te verhuizen, wat ik overigens verschrikkelijk zou vinden. Maar je kunt niet weglopen voor de luchtvervuiling, de klimaatcrisis en het verlies aan wilde natuur.”

Nikki Olthof (26) uit Putten: “Het is de eerste keer dat ik zo betrokken ben bij een actie. Ik heb meegedaan aan de beach clean-ups en meegelopen in marsen, dan doet de overheid alsof ze luisteren en vervolgens wuiven ze het weg. Maar het is nu gewoon klaar. Er moet nu verandering komen.”

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk