Wat een groot hart moet je hebben om een rapport over seksueel misbruik Sunshine te noemen. In een loodzwarte situatie toch het licht blijven zien. De warm te van de zon voelen, als slachtoffers van seksueel misbruik binnen de boeddhistische Shambhala traditie.

Het rapport kwam vandaag bij mij binnen en ik vond het verschrikkelijk om het te lezen. Decennia van misbruik van vrouwen en kinderen. Het mooie was, zo las ik ook in de rapportage van Andrea M. Winn, dat, toen de hoogste leiders van deze groepering niet konden of wilden meewerken om Shambhala misbruik vrij te maken, een groep sanghaleden de macht binnen de sangha greep en nu haar wil oplegt. Een staatsgreep binnen het boeddhisme. Weg met die viespeukerij.

Macht corrumpeert maar is ook aan het volk.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2018 – de zevenenvijftigste dag – misbruik

  1. G.J. Smeets schreef:

    Joop,
    Ik heb je stuk over Andrea Winn gelezen. Haar site bezocht & het rapport gelezen, en haar filmpje op Youtube van 6 jaar geleden gezien. Je hebt het over staatsgreep binnen het boeddhisme en daar zit hem wat mij betreft de makke. In plaats van aangifte te doen bij de politie, waar (kinder)verkrachting en seksuele uitbuiting gewoon thuis hoort, gaat Andrea Winn de shambala gemeenschap “… helen van een maatschappelijk probleem dat ook in Shambala bestaat.” Het is tenenkrommende sektarische tekst. Shambala is net als Rigpa of Scientology een hersenspoelfabriek o.l.v. 18 karaats macho’s.

    • Joop Ha Hoek schreef:

      Ik ben het helemaal met je eens, Goff, dat er aangifte moet worden gedaan en vervolging van de daders ingesteld. In de meeste gevallen wordt daar niet voor gekozen, wordt er wel melding gemaakt maar geen aangifte gedaan. Echter, Justitie reageert ook niet op dit soort informatie. Ook de politiek zwijgt. En ook vertegenwoordigende boeddhistische organisaties. Het schijnt dat Tar, een slachtoffer van Namkha rinpoche, wel aangifte heeft gedaan bij de politie. En in Duitsland is vorig jaar een zenleraar die jongens seksueel misbruikte tot zeven jaar celstraf veroordeeld.