Ons moreel kompas en wetgeving houden ons op de middenweg. Dat moreel kompas wordt gevoed door onze omgeving, opvoeding en voor sommigen wat ze mee krijgen uit een religieuze beleving. En daar sluit ik atheïsten niet van uit.

Veel zaken doe je niet omdat ze niet horen, ingaan tegen onze principes, in strijd zijn met de wet of het fatsoen en onze normen en waarden. Er zijn wel meer van die toetsstenen te noemen. Gaan we toch in de fout, zoals dat heet, dan wordt ons gedrag getoetst door Justitie en de samenleving. Daarop volgt een sanctie. Dat is niet abnormaal.

Onder ons zijn lieden, ze noemen zich boeddhistische leraren, die gedrag vertonen dat zeer afkeurenswaardig is volgens onze normen en waarden. Ze vertonen verschrikkelijk wangedrag en zijn uit op hun eigen -seksuele- genoegens. Deze getroebleerde figuren maken slachtoffers, vrouwen, kinderen en mannen, die voor tientallen jaren een kapotte geest en lijf moeten zien te helen. Slechts enkele van die ‘leraren’ worden strafrechtelijk vervolgd en belanden na schuldigverklaring in het gevang. Als u en ik dergelijk gedrag zouden vertonen worden we een tijdje opgeborgen. Dat is terecht.

Het is niet uit te leggen of te begrijpen waarom deze ‘leraren’ zich boven de wet kunnen plaatsen. De Dalai Lama zegt in een vraaggesprek dat afgedrukt is in deze krant dat ze hem moeten arresteren als hij dergelijk gedrag vertoont. Het vraaggesprek gaat over seksuele misdragingen in de boeddhistische gemeenschap. De Dalai Lama heeft gelijk.

Binnen Shambhala is een zuiveringsoperatie aan de gang, er komt een proces van heling op gang bij de slachtoffers na vier decennia van smerigheid, zo is de bedoeling. Ze krijgen eindelijk een stem. De daders lopen vrij rond, dat is onverteerbaar.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk