Vanmorgen las ik op Teletekst een bericht dat de Nederlandse regering wil dat scholen weer moestuintjes gaan aanleggen, zodat de leerlingen weten waar hun voedsel vandaan komt.

Ik kan dit bericht niet los zien van de verhoging van het lage btw-tarief van zes naar negen procent dat dit kabinet wil en in geen enkel programma stond van de vier politieke partijen die in de huidige regering zitten. Journalisten vroegen deze partijen naar het waarom van deze verhoging, die iedereen maar vooral de armsten onder ons treft. Die btw zit op groenten en zuivel, ons dagelijks voedsel, en andere zaken die we gewoon nodig hebben. Maar de politici hadden daar geen antwoord op. Een enkeling mompelde dat er ook wat gedaan was aan lastenverlichting. Ik moest gelijk aan het kwartje van Kok denken dat ook nooit meer is teruggegeven aan de burger. Tegen de mompelaar zeg ik: de btw verhoging is blijvend, als die lastenverlichting er al is kan die elk moment van tafel geveegd worden.

Moestuintjes zijn inderdaad nodig om in leven te blijven, nu dit kabinet is aangetreden. Mijn pensioenfonds adviseerde onlangs om snel tandpasta, shampoo en andere verzorgende middelen in te slaan omdat daarvan volgend jaar de btw van zes naar eenentwintig procent verhoogd wordt.

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Mag ik u adviseren niet op de VVD, D’66, Christen Unie en CDA te stemmen, de partijen die hun eigen burgers bestelen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

Categorieën: Natuur, Joop Hoek, Onderwijs, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2017 – de driehonderdenveertigste dag – moestuintje

  1. Michel Ball schreef:

    Prima advies Joop.
    Voorwaarts en niet vergeten !