Het gaat in veel opzichten niet goed met de wereld. Oorlogen, genocide, democratieën die telkens iets minder democratisch worden, het klimaat dat steeds extremer wordt en politici die hun kop in het zand steken. En ga zo maar door. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Plantaardige voeding is vanuit de marge mainstream aan het worden. De havercappuccino is helemaal ingeburgerd. In eigen kring merk ik het aan mijn dochter. Toen ik 12 jaar geleden kennismaakte met de dharma en steeds meer vegetarisch, en later veganistisch ging koken, verzuchtte ze wel eens: “mam, wanneer eten we weer een normáál”. Bij haar vriendinnetjes thuis kreeg ze ‘normaal’ eten: meestal aardappelen, groente en vlees. Diezelfde dochter haalt nu de meest originele plantaardige recepten van de (a)sociale media en kookt voor ons.
Columns
Elk levend wezen groeit en streeft naar grootschaligheid
Tegenwoordig is grootschaligheid een ideaal, maar we zien ook hoe de meeste pogingen in deze richting falen. Gelukkig komt er een kentering.
Het jaar 2025 – dag 537 – contact
Mensen zonder grenzen…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Het jaar 2025 – dag 135 – boomzaad
Wedergeboorte als boom.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Het jaar 2025 – dag 134 – wrijving
Uw columnist kreeg een klap van de molen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Emmaho – Piraterij met het mes tussen de tanden
Mijn kaarten zeiden weinig goeds: de gehangene, de doler, magere Hein en als laatste kaart de kapotte GPS. U ziet het, een moderner pak tarotkaarten. Al kon ik ze niet lezen in die maanloze kerker. Het rad van de rouw had weer een slag gedraaid.
Verweesd, verdwaald, verloren
Op mijn laatste avond in Vancouver ontstond de volgende bespiegeling. Ik heb uiteraard geen foto’s van deze triestheid, dit lijden. Ik besef als Boeddhistisch geïnspireerd wezen dat lijden inherent is aan ons tijdelijke bestaan. Maar datzelfde Boeddhistische hart vertelt me ook dat er vermijdbaar lijden is. Het vrije-markt-denken en de daarmee gepaard gaande verleidingen en verslavingen brengen onnodig leed en lijden voort.
Guy – dhammazaadjes – De oorspronkelijke geest (P. sabhava citta)
Sabhava citta is de geest in zijn oorspronkelijke staat. Het is de ruimte die gecreëerd wordt doordat de geest van de dhammanuvatti zich stelselmatig bevrijdt van zijn virtuele realiteit.
Dementia – Ontgeesting
De westerse medische wetenschap concentreert zich voornamelijk op wat de triggers zijn voor dementie. Hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en diabetes zijn aangegeven als de meest urgente risicofactoren voor Alzheimer’s en dementie. Daarnaast onze eetgewoontes, waar het overmatig gebruik van geraffineerde producten zoals zout en suiker, graanproducten zoals witte meel, rijst, pasta, alsook verzadigd vet in dierlijke producten, zoals vet vlees en zuivelproducten, ontstekingen in het lichaam veroorzaken, en naar men zegt dikwijls een rol spelen bij het ontstaan van dementie. Het overmatig gebruik van medicatie wordt vaak niet genoemd maar speelt ongetwijfeld ook een rol in de veranderde chemie van het lichaam.
Peter – Overvloed en onbehagen
In afwachting van de mogelijk volgende amputatie (linker bovenbeen) kennen mijn dagen drie terugkerende elementen: angst, stress en pijn. Afleiding biedt het observeren van de medemens. En wat ik zie is vooral overvloed en onbehagen.
Het jaar 2025 – dag 133 – vroegerboekje
Het leven in trefwoorden.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Emmaho – Jukai…
Ik zit met twee prachtige mensen naast mij en heerlijke leraars voor mij, omringd door een enorme, warme mensenzee, waarvan elke golf stevig geëngageerd is naar de medemens toe.
We blijven mensen – samen, tot het einde
We hebben een andere cultuur nodig. Eén waarin empathie, nabijheid en samenwerking geen bijzaak zijn, maar het fundament vormen onder gezondheid en samenleven. Als we zorg weer tot een gedeelde verantwoordelijkheid maken, ontstaat er ruimte voor heling — niet alleen voor individuen, maar ook voor de gemeenschap als geheel.
Goff – fabels voor fabeldieren (2) – kip
In elk verhaaltje spreekt een bepaald dier (das, orka, vlo etc.) zijn soortgenoten toe. Daarbij blijft het in het midden wat precies de rol van de spreker is ten opzichte van zijn gehoor. Onderwijzer? Heraut? Clown? Missionaris? Consulent?
Het jaar 2025 – dag 132 – vreemdelingenhaat
Een Efteling verbod voor minister Faber.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Bespiegelingen in Canada
In het huis van Moeder Aarde aanschouw ik vol ontzag torenhoge bomen, Red Cedars en Douglas sparren. Zij lijken voor eeuwig geworteld. Zo hoog als de bomen reiken, zo hoog wil mijn ziel zich verheffen. Zo robuust als de woudreuzen ogen, zo robuust wil mijn ziel zichzelf ervaren.
Menno – autobiografie van een yogi
Menno neemt doorgaans ruim de tijd om zorgvuldig één of twee spannende avonturenverhalen uit te kiezen. Aansluitend loopt hij naar de boekenkasten met non-fictie om er lukraak een paar uit te pakken. Thuis ziet hij dan wel of er iets interessants tussen zit of niet. Meestal leest hij er slechts enkele pagina’s uit, om te constateren dat de boeken hoogst oninteressante onderwerpen behandelden. Een enkele keer zit er onverwacht toch een leuk boeken tussen, zoals een boek van Thor Heyerdahl over zijn reis met de Kontiki, of een boek van Albert Schweitzer over zijn Afrikaanse missie in Lambarene.
Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
Onwetendheid vormt de belangrijkste oorzaak van samsara, de eindeloze cyclus van geboorte, leven en dood. Van passie, verlangen en begoocheling, allemaal dingen die leiden tot dukkha. Tot pijn en ellende. Omdat we niet kunnen/willen begrijpen wie we écht zijn; wat we hier wérkelijk doen; waarom verschijnselen plaatsvinden.
Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
Chiyo-ni schreef traditionele haiku’s, met mooie observaties. Ze heeft veel meegemaakt: na het overlijden van haar man en zoontje is ze non geworden. Mogelijk heeft ze zo’n ontwikkeling doorgemaakt dat deze doorwerkt in haar mooie, positieve haiku’s.
Jules – Misplaatste geestdrift
Alles is een wonder en alles is een les. Je kunt naar dat inzicht op ieder moment terugkeren.
Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
Geweld, haat, isoleren, apartheid zijn vergiften.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
De dood van de paus
Deze paus riep in zijn paasboodschap gisteren nog weer op tot een staakt het vuren in Gaza en tot het hervatten van de hulpverlening daar. Eerder pleitte hij ervoor te onderzoeken of de oorlog die Israël voert inderdaad als genocide kan worden bestempeld. Daarmee stak hij zijn nek uit in een wereld waarin velen wegkijken.
Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
Deze jaarlijkse herdenking bepaalt ons feitelijk bij de kernwaarden die we als democratisch land hoog houden en die we niet kwijt willen. Dát is onze schuld aan de slachtoffers die we herdenken. Vandaag beloven we opnieuw saamhorigheid en medemenselijkheid. Die waarden gelden binnen onze landsgrenzen, maar ook wereldwijd. Daarom verwelkomen we wie vlucht voor wat autocraten elders aanrichten. We spreken autocratische regimes aan op hun wandaden. En steunen in ons buitenlands beleid alles wat gedaan wordt om nieuwe slachtoffers te voorkomen.
Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet. Punt.
Dat eenvoudige besef zou het begin kunnen zijn van een ander verhaal. Een verhaal waarin we stoppen met het behandelen van symptomen, terwijl de oorzaak buiten beeld blijft. Een verhaal waarin we begrijpen dat het gif in onze voeding, de uitputting van de bodem, de verstoring van ecosystemen en de vervreemding van onszelf voortkomen uit één en hetzelfde systeem — een systeem waarin winst zwaarder weegt dan leven.