Vrouwen zonder oorlog.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
De Onhebbelijke Gelijkhebber
Ik beken: Er schuilt een terrorist in mij een gelijkhebber die oude vriendschappen rucksichtslos voor het vuurpeloton zet en nieuwe vriendschappen acuut weet te bedreigen. Het is een regelrechte blamage maar in mij woont een verstarde extremist.
Boeken – de democratische markt
In De democratische markt betoogt Herzog dat een fundamentele hervorming mogelijk is. Ze schetst een helder en haalbaar alternatief: een economie die niet alleen efficiënt is, maar ook rechtvaardig en democratisch. Waar werknemers meer zeggenschap krijgen in bedrijven, economische groei hand in hand gaat met duurzaamheid en burgers weer een stem hebben in het economische systeem. Een krachtig pleidooi voor een economie waarin niet de markt, maar de democratie centraal staat.
Vredesmanifestaties met gezang in 1937 in Utrecht
Moniek Nooren: ‘Mijn vader is in 1937 verschillende keren van Den Haag naar Utrecht gefietst en zeer waarschijnlijk deed hij dat om bij de vredesmanifestaties te zijn. Feit is dat in mei 1937 in Utrecht enorm populaire manifestaties voor de vrede plaatsvonden op initiatief van de Oxfordgroep. Ik ging in 1983 in Den Haag de straat op met ruim een miljoen mensen op om te demonstreren tegen kruisraketten. Nu in 1925 bloeien nieuwe vredesbewegingen op. Steeds bij dreigende wapenwedloop roeren wij pacifisten ons. Hoe ging dat in 1937?’
De juiste zienswijze als voorloper van beoefening
Hoe komt het dat de Boeddha zo normatief is? Dit is zo omdat de Boeddha de Dhamma enkel onderwees aan mensen die streven naar Nibbana en voor hen die streven ligt de ethische standaard voordat zij het achtvoudige pad kunnen verwerven zeer hoog. Daarom zijn verreweg de meeste Sutta’s aan monniken en nonnen gericht; mensen die de keuze hebben gemaakt om hun hele leven aan de Dhamma te wijden en de wereld op te geven, te beginnen met zintuigelijk genot. De academicus die de sutta’s afstandelijk analyseert en de sociaal activist die een metafysische rechtvaardiging voor zijn handelen zoekt, behoren als gevolg van hun keuzes niet tot het publiek van de Boeddha.
Menno – geschorst
Drie dagen lang gebeurt er helemaal niets. Niemand belt of klopt aan zijn deur. Hij hoort wel gestommel op de gang en deuren slaan, waaruit hij afleidt dat de andere jongens thuiskomen, hun bezigheden hebben en weer weggaan, maar hij durft hen niet onder te ogen komen. Ongetwijfeld weet iedereen in het Stads– en Academisch Ziekenhuis Utrecht inmiddels dat broeder Menno Prins de dood van een Marokkaanse patiënt op zijn geweten heeft doordat hij… ?
Diep van binnen zit ik zachtjes te spinnen
Hoe het voelt om niet te weten.
De boeddhistische blik – Inside China: The Battle for Tibet
Met behulp van verborgen camera’s en undercoverbeelden is het de makers gelukt om Tibet binnen te komen en het dagelijkse leven vast te leggen. De film toont hoe religieuze gemeenschappen worden gecontroleerd, kloosters scherp in de gaten worden gehouden en uitingen van steun aan de Dalai Lama worden ontmoedigd of bestraft. Sinds zijn vlucht naar India in 1959 leidt de Dalai Lama de Tibetaanse regering in ballingschap en pleit hij internationaal voor de rechten van het Tibetaanse volk.
Guy – dhammazaadjes -Het Proces
Zelf…
Gedachten over een haiku 40 – Shiki
Bij deze twee haiku’s treft me vooral het zomerse. Hitte, schaduw en de geur van (pasgemaaid) gras. Ik zie de hark staan, tegen de muur van het huis. Het gras is gemaaid en moet nog worden aangeharkt. Maar het is te warm, de hete lucht trilt boven het gazon en de tuinier zit binnen, in de koelte.
Ardan – De Boeddha en zijn megabytes
Wow…
Dalai Lama centraal in nieuwe KRO-NCRV-documentaire My Religion is Kindness
De film kijkt daarbij ook vooruit: hoe sluit de boeddhistische visie van de Dalai Lama aan bij actuele wereldproblemen zoals conflicten, klimaatverandering en sociale ongelijkheid?
De zekerheid van Ionesco en de onzekerheid van niet-weten
Hoelang duurt een piekervaring?
Sodis – de virtuele denkster 535
1 step back
Op zijn 90e zet de Dalai Lama nog steeds een onzekere toekomst uit
Tot 1985 reisde de Dalai Lama zelden buiten India. Maar omdat hij inzag dat het voortbestaan van Tibet afhing van internationale steun, begon hij aan een ongekende campagne – 60 internationale reizen tussen 1986 en 1999, waarbij hij jaarlijks gemiddeld 10 landen bezocht. Hij ontmoette wereldleiders, changemakers, beleidsmakers, geleerden, kunstenaars en activisten om de Tibetaanse strijd wereldwijd onder de aandacht te brengen.
B’eter – Cassave Cake
Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen (vervang 1 ei door ½ banaan).
Nieuwe Orde opgericht – Ordo Benevoli Populi
Er zijn overal op de wereld orden te vinden, zowel religieuze als niet-religieuze. Veel mensen denken bij het woord “Orde” vooral aan monniken en nonnen, zoals de Benedictijnen en Franciscanen. Deze Orden zijn vaak honderden jaren geleden opgericht. Er zijn al lang geen nieuwe bij gekomen. Er zijn drie redenen om nu dan toch een nieuwe Orde op te richten. De eerste is dat veel mensen, vooral jongeren, zoekende zijn naar twee dingen tegelijk: zingeving én ergens bij willen horen. De tweede is dat deze wereld mensen nodig heeft die voor haar op willen komen, te beginnen bij de eigen leefomgeving. En dan de derde: een groep is sterker dan een eenling. Maar het begint wel altijd bij die eenling! De Regel biedt hem/haar/het houvast en geeft sturing.
De navolging van Jezus
…
Het jaar 2025 – dag 185 – vluchthulp
Vlakbij de Nederlandse grens wonen als vluchteling – voorbije veiligheid.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Groot-Brittannië wil Palestijnse demonstranten aanmerken als terroristen
Het verbod komt er nadat activisten van Palestine Action vorige maand een militaire basis bestormden en rode verf op twee vliegtuigen spoten uit protest tegen de Britse steun voor de oorlog van Israël tegen Gaza. De regering beweert dat de groep miljoenen ponden aan schade heeft veroorzaakt door soortgelijke acties tegen wapenbedrijven die banden hebben met Israël, waaronder Elbit Systems en Thales.
‘En wat, monniken, is heilzame inspanning?’
Je kan een bepaalde neiging vertonen, je tot iets negatief of onheilzaam aangetrokken voelen; maar het is aan jou de keuze om daar aan toe te geven of niet.
‘Internationale bedrijven verdienen grof geld aan de vernietiging van Palestina’
Bekende partijen zijn Booking.com en Airbnb vanwege hun activiteiten in illegale nederzettingen, Caterpillar en Hyundai vanwege het leveren van bulldozers die gebruikt worden bij de sloop van Palestijnse bezittingen, en IBM en HP voor het leveren van surveillancesoftware en opslag van biometrische data om Palestijnen te monitoren en controleren.
De ‘economie van bezetting’ is daarmee al bekender bij het grote publiek. Maar hoe ziet de ‘economie van genocide’ eruit?
Beeldgedicht – zonder bot
…
Politiek zonder hart – Zeg maar ‘Daddy’ tegen me
In een wereld die steeds luider wordt, kreeg de stilte van de Spaanse premier de grootste zeggingskracht. Misschien is dat wat een boeddhistische blik op deze NAVO-top zou herkennen: dat ware vrede niet schuilt in geschreeuw, maar in de moed om stil te blijven wanneer anderen buigen.
Misschien begint echte veiligheid daar — bij de moed om níét ‘daddy’ te zeggen wanneer macht dat van je verlangt.