‘Misbruikzaken komen helaas ook in de boeddhistische gemeenschap voor. Het meest recente verhaal komt uit het Vlaamse meditatiecentrum Ehipassiko. Daar leek na een melding van grensoverschrijdend gedrag een helingsproces op gang te komen – dat later stagneerde. Wat kan de boeddhistische gemeenschap hiervan leren?’
Bron Bodhitv https://bodhitv.nl/ehipassiko/ Publicatie van 28 april 2023
Ven. Vimala reageert daar op in de volgende tekst (een vertaling uit het Engels)
Vandaag een nieuw artikel op Bodhitv over de zaak Ehipassiko/Paul Van hooydonck. Het is heel triest om te zien hoe misbruik, of het nu seksueel, mentaal, spiritueel of institutioneel is, zo destructief kan zijn voor de gezondheid en het welzijn van zoveel mensen, en ook het geloof van mensen in het boeddhisme en de leer van de Boeddha kan vernietigen. Als misbruik niet adequaat wordt aangepakt en, zoals in zoveel gevallen, wordt ontkend, slachtoffers de schuld krijgen van “boos zijn” en Dhamma-leringen worden gebruikt voor spirituele bypass, hoe kan genezing dan ooit plaatsvinden?
Vaak kijken we op naar een leraar en hoewel iets misschien niet goed voelt, verdoezelen we het en besteden we er niet veel aandacht aan. Vaak heeft dit ook te maken met ons geïnternaliseerde patriarchaat dat we niet altijd zien hoe onze percepties, houdingen en gedragingen ten opzichte van andere mensen veranderen op basis van hun geslacht. Maar over een langere periode doordringt dit de sfeer van de organisatie en verschillende vrouwen meldden een giftige sfeer in Ehipassiko.
Zoals Heidi het verwoordde: “Het gaat over het klimaat en de sfeer, over een sluipend gif dat zich langzaam verspreidt in de communicatie. En over machtsverhoudingen en patronen die zich installeren. Gemanipuleerd, gechanteerd en beledigd worden zonder dat je het direct merkt. Dit uitte zich in attitude, lichaamstaal, de toon waarop iets gezegd werd en zaken die geïnsinueerd werden. In feiten die verdraaid werden. In e-mails gebruikte Paul bijvoorbeeld vaak denigrerende termen naar mij toe en kleineerde mij met zijn woorden.”
Ik bewonder de moed van Heidi en de andere vrouwen om op te staan en zich uit te spreken tegen onrecht, ook al werden ze geconfronteerd met ontkenning, vijandigheid en beschuldigen van het slachtoffer. De Boeddha heeft ons nooit verteld dat we onrechtvaardigheid gewoon moeten accepteren en ‘los moeten laten’ of moeten zwijgen. In feite is het onze plicht om anderen erop te wijzen dat ze iets schadelijks hebben gedaan, zodat ze in de toekomst de kans krijgen hun gedrag te veranderen, naar hun bezoedelingen te kijken en die los te laten; het is een kostbaar geschenk. We moeten ons ook uitspreken in het belang van anderen, zodat niet meer mensen worden geschaad. Je uitspreken is een daad van mededogen.
En Paul van hooydonck stopt na 13 jaar met werkzaamheden voor Ehipassiko – Boeddhistisch Dagblad