‘Is het waar, heer, dat spirituele vriendschap een belangrijk onderdeel is van het pad?’
De monnik Ananda, een neef van de Boeddha keek de Boeddha vragend aan.
‘Neen Ananda!’ antwoordde de Boeddha.
‘Spirituele vriendschap is geen belangrijk onderdeel van het pad.
Het is het hele pad.

De sangha is de spirituele gemeenschap. Sangha betekent samen zijn; sangha is delen. Daardoor leer je van je metgezellen op het pad. Je kan de anderen zien als potentiële boeddha’s, net als jezelf. Sangha gaat ook over jouw eigen plek vinden in die gemeenschap. Herken jij je in diegenen die jou in meditatie lesgeven of die samen met jou mediteren? Laat jij jezelf rustig opgaan in een groep of voelt het als nodig om jezelf juist meer te laten zien? En hoe doe je dat op een vaardige manier?

Op vrijdag 3 mei is Bay Hagebeek te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Zij geeft daar een lezing over representatie en authenticiteit. Over het verschil en de samenhang tussen identiteit en niet-zelf (anatta).

We benaderen de dharma (leer van de Boeddha) vanuit een inclusief oogpunt waarin verbinding centraal staat, maar met als kanttekening dat in stilte zijn niet hetzelfde is als zwijgen of jezelf wegcijferen.

Bay Hagebeek (1972) is opgeleid meditatiebegeleider (door leraren JoAnna Harper en Vinny Ferraro, USA). Bay combineert een eigen meditatiebeoefening (vipassana) met thema’s als diversiteit, inclusie, gender, verslaving en authenticiteit. Dat krijgt vorm door te werken als sociaal ondernemer, counselor en meditatiebegeleider. Bay is sinds 2015 begeleider van de Nederlandse meditatiegroep Insight Revolution Sangha. Dit is een seculier-boeddhistische meditatiegroep in de theravadatraditie (oude school).

Praktisch: Vrijdag 3 mei 2019 van 20.oo tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme, Vipassana
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk