Verslaving is een vriendschap
Zonder vriend

Mensen zijn niet verslaafd
Aan hun smartphone, alcohol
Drugs of seks
Ze zijn verslaafd aan het ontvluchten
Van de werkelijkheid

Wie in deze wereld verlangen overwint
Dat zo ellendig is, en moeilijk te verslaan
Zijn zorgen vallen weg van hem
Als waterdruppels van een lotusbloem

De Boeddha

(Dhammapada vers 336)

Vaardig omgaan met verslaving in een leven vol verlangen. Op verslaving rust een taboe. Niemand geeft graag toe dat een experiment, iets dat in eerste instantie prettig voelde, een gewoonte en een patroon is geworden. Een patroon dat schadelijk is omdat er geen rem op lijkt te zitten. Een patroon dat het leven overneemt maar tegelijkertijd ook afremt als ware het een op zichzelf staand wezen.

Deze avond is voor iedereen die (last van) verlangens heeft. We onderzoeken samen hoe wij verlangen kunnen inzetten op weg naar vrijheid. Onzekerheid voelen mag. We spreken met elkaar over juist dat wat we lastig vinden, dat waar we ons in verliezen en waar we ons wellicht voor schamen.

Dat doen we door het begrip verlangen op een wat ongewone manier te benaderen. Verslaving kent geen uitzondering, we krijgen er allemaal mee te maken. Het beoefenen van vriendelijkheid en vreugde voor onszelf en de wereld om ons heen staat centraal tijdens deze avond. Laat je dus niet tegenhouden door jouw onvaardige gewoontes en kom meedoen.

Op vrijdag 26 oktober is Bay Hagebeek te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko, in Deurne, Vlaanderen.

Bay Hagebeek (1972) is opgeleid meditatiebegeleider (door leraren JoAnna Harper en Vinny Ferraro, USA). Bay combineert een eigen meditatiebeoefening (Vipassana) met thema’s als diversiteit, inclusie, gender, verslaving en authenticiteit. Dat geeft ze vorm door te werken als sociaal ondernemer, counselor en meditatiebegeleider.

Bay is sinds 2015 begeleider van de Nederlandse meditatiegroep Insight Revolution Sangha, meditatie vanuit maatschappelijk bewustzijn (voorheen Dharma Punx Nijmegen/Arnhem). Dit is een seculier-boeddhistische meditatiegroep in de theravada traditie.

Praktisch: Vrijdag 26 oktober 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk