Zit je op een emotionele piek
Of in een emotioneel dal
Of is er rust in je gemoed …

Het heeft geen belang
Blijf gewoon aanwezig bij
De bewegingen van gedachten en emoties
Dat is alles
Dat is meditatie

Op vrijdag 6 september 2019 is Douwe Nutterts te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen, België..

Douwe Nutterts: ‘Emotionele vrijheid en maturiteit zijn belangrijk op een innerlijke pad en het is belangrijk in onze beoefening om te leren werken met emoties. Spiritueel werk onthult en intensifieert onze emotionele thema’s en onze beoefening kan een aantal vaardige middelen aanwenden om op een andere manier met emoties om te gaan.

Meditatie is ten dele een training in gewaarzijn van onze emoties en emotionele patronen en de relatie tussen onze emoties en de gevoelde ervaring van ons lichaam. Veel van onze emoties zijn automatisch en een belangrijke stap is om ons niet te verliezen in onze emoties en deze ook niet voortdurend uit te drukken. Het uitdrukken van onze emoties ontlaadt de emotie maar het stopt ook het proces van transformatie net als de repressie van emoties. Het aanwezig zijn bij onze emoties betekent dat we deze niet wegduwen en onszelf er niet in verliezen. Dit is de eerste stap naar emotionele vrijheid.

De tweede stap is om te leren om met de energie van de emoties te werken in onze meditatiebeoefening. We zullen in deze lezing onderzoeken hoe we meditatie kunnen gebruiken om meer emotionele vrijheid te ontwikkelen. De basis is enerzijds de Shamatha-Vipassana meditatie maar ook het werken met energie in de Vajrayana beoefeningen. We kunnen spreken over een psychologie van het ontwaken, waarbij we de spirituele realisaties uit het boeddhisme en inzichten uit de psychologie met elkaar verweven waardoor er een psycho-spirituele benadering ontstaat van het werken met emoties.’

Douwe Nutterts is een student van verschillende boeddhistische scholen. Hij heeft toevlucht genomen bij Penor Norbu rinpoche een dzogchen leraar uit de Nyingma traditie. Hij heeft bij verschillende leraren uit de Tibetaans boeddhistische traditie gestudeerd, maar ook bij Thich Nhat Hanh. Heden ten dage is hij vooral bezig met het Mahamudra- en het dzogchen onderricht.

Douwe is eveneens een beoefenaar van de dharmakunsten, het samengaan van boeddhistisch onderricht en contemplatieve kunstvormen. Hij is leraar in psychospiritueel werk en heeft een eigen opleidingsinstituut in Gent.

Praktisch: Vrijdag 6 september 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu