Mindfulness gaat niet over meningen of overtuigingen
Maar over hoe je je verhoudt
Tot de werkelijkheid waarin je leeft

Edel Maex

Edel Maex: ‘Het woord ‘mindfulness’ heeft een merkwaardige carrière gemaakt. Het begon als Engelse vertaling van een boeddhistische term. Jon Kabat-Zinn doopte zijn stressreductieprogramma tot ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR). Vervolgens ging het als simpelweg ‘mindfulness’ de wereld rond. Er bestaan complottheorieën die het zien als een sluikse manier om mensen tot het boeddhisme te bekeren en andere die mindfulness bestempelen als een complot van het neoliberalisme om mensen kalm te houden en hun ogen te sluiten voor de echte problemen.

Maar wat is mindfulness dan? Is het een nieuwe religie? Is het een vorm van spiritualiteit? Is het een levensbeschouwing? Mindfulness ontsnapt aan vertrouwde categorieën en termen. Onlangs kwam ik het woord ‘levenshouding’ tegen. Dat komt er misschien nog het dichtste bij. Mindfulness gaat niet over meningen of overtuigingen maar over hoe je je verhoudt tot de werkelijkheid waarin je leeft.’

Op vrijdag 8 november is Edel Maex te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Deze bijeenkomst vindt plaats in de kerk Lodewijk Van Montfort, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid (achter de Ehipassiko-meditatieruimte).

Psychiater en zenleraar Edel Maex is een van de grondleggers van mindfulnesstraining in de Lage Landen. Hij is auteur van verschillende boeken over mindfulness en boeddhisme. Zijn nieuwste boek heet “De bereidheid om te kijken”.

Praktisch: Vrijdag 8 november 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Mindfulness, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk