Dit is, monniken, de directe weg die leidt tot de zuivering van wezens
Tot het te boven komen van verdriet en weeklagen
Tot opheffing van pijn en ongenoegen
Tot verwerving van de juiste methode
Tot realisatie van nibbana – het hoogste geluk
Te weten de vier grondslagen van opmerkzaamheid

De Boeddha,
uit de Satipatthana Sutta, (de leerrede over de vier grondslagen van opmerkzaamheid)

De Satipatthana Sutta is een oude lering door de Boeddha. Ze wordt gezien als de belangrijkste sutta (toespraak) over de beoefening van boeddhistische meditatie. De beoefening van ‘sati’ (mindfulness/opmerkzaamheid) wordt beschouwd als onontbeerlijk voor het bereiken van nibbana (verlichting). De beoefenaar richt zijn aandacht achtereenvolgens op zijn lichaam, gevoelens, geest en zijn mentale concepten – oftewel het gehele scala van aspecten van zichzelf. De meditatie leidt naar de erkenning dat deze gewaarwordingen slechts vergankelijk zijn en niet te verwarren zijn met een ‘ik’ of ego.

De beoefening leidt ertoe dat onheilzame geestestoestanden die voortvloeien uit deze aanvankelijke verwarring, zoals ontevredenheid zullen oplossen. Ze worden vervangen door een juist begrip en inzicht in de dingen zoals ze zijn.

In 2018 organiseerde Sangha Metta, een boeddhistisch centrum in Amsterdam dat wordt geleid door Jotika Hermsen, een studieretraite rond deze sutta. Ze baseerden zich o.a. op het boek ‘Satipatthana – de directe weg naar bevrijding’ van Bhikkhu Analayo en op de cd’s uit de Engelstalige Sounds True Audio Learning Course van Joseph Goldstein “Abiding in Mindfulness”.

De retraite bestond uit een mooie mix van stille en geleide meditatie, dhammatalks en uitwisseling in studiegroepjes, waarbij stap voor stap de sutta werd verkend. De organisatoren zullen proberen binnen het korte tijdsbestek van een avond de inhoud van deze sutta en de beoefening ervan te verduidelijken op basis van bovengenoemd studiemateriaal.

Op vrijdag 12 april 2019 is Tine Van Haegenborgh te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen, België.

Tine Van Haegenborgh is arts en bestuurslid van Ehipassiko. Ze volgt sedert 2007 de vele activiteiten van Ehipassiko in België en Sri Lanka en heeft daarnaast bij verschillende leraren en scholen retraites gevolgd, o.a. bij Jotika Hermsen (Sangha Metta), Tenzin Palmo (Root Institute Bodhgaya, India), Sr. Viranani, Michael Kewley, mindfulnesstraining bij Edel Maex, en compassietraining en Insight Dialogue bij Erik Van Den Brink. Patrick Sevenans verzorgt deze avond de geleide meditaties en is o.a. mindfulnesstrainer bij Mindful Me.

Praktisch: Vrijdag 12 april 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk