Natuurlijk gaat iedereen dood
Maar ik had altijd gedacht
Dat ze voor mij wel een uitzondering zouden maken
(uit de film ‘Tot in den Draai’)

Wat heeft mijn leven (nu) nog voor zin?
Wat kan ik nog doen of betekenen?
Waar ben ik trots op?
Wat had ik anders kunnen doen?
Waar heb ik spijt van?
Kan ik nog bepaalde dingen herstellen?
Is er nog een vorm van leven na dit leven of houdt alles op als we sterven?

In de drukte van het dagelijkse leven zijn we vaak niet echt bezig met deze grote levensvragen. Ze kunnen echter plots heel actueel worden als er iets ingrijpends gebeurt in ons leven, bijvoorbeeld als we ongeneeslijk ziek worden.

Als het steeds duidelijker wordt dat je in de laatste fase van je leven bent beland, kunnen er vragen en bedenkingen naar boven komen waar je voordien misschien nauwelijks bij hebt stilgestaan. De documentaire ‘Tot in den Draai’ wil een inspiratiebron zijn om het gesprek aan te gaan over deze levens- en zinvragen. Het belang van dergelijk gesprekken wordt duidelijk waardoor de kijker wordt uitgenodigd om die existentieel-spirituele thema’s bespreekbaar te maken. Met deze documentaire willen de filmmakers de kijkers prikkelen om dergelijke gesprekken niet alleen te voeren bij het levenseinde maar ook op andere momenten van het leven.

‘Tot in den Draai’ is een documentaire over leven met het einde in zicht. Zes palliatieve patiënten vertellen elk hun moedig verhaal. Wat houdt hen het meest bezig in deze beslissende fase? We krijgen voeling met hun angst, hoop, twijfel, verdriet en verlangens, maar bovenal met hun echtheid.

Een aangrijpende film die je even doet stilstaan bij de eindigheid van het leven en je uitnodigt het bewuster te omarmen.

Voor meer info: http://totindendraai-documentaire.be/http://totindendraai-documentaire.be/

Op vrijdag 8 maart vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen, de prachtige documentaire ‘Tot in den Draai’. Deze film liep eerder in de grote bioscopen in Gent, Antwerpen en Brugge. Nederlands gesproken én ondertiteld. Bert Magnus en Danny Sienaert, werken beiden in de palliatieve zorg en zullen de film in- en uitleiden en hun ervaringen delen met het publiek.

‘Als hoofdverpleger in een woonzorgcentrum kom ik reeds meer dan 33 jaar in contact met palliatieve bewoners. Elke palliatieve situatie is anders, is uniek. Graag deel ik kort mijn ervaringen en mijn inzichten over dit thema. Hoe ga ik om met de steeds dagelijkse realiteit van sterven? Wat heb ik geleerd over sterven ?’

Bert Magnus

‘In de palliatieve zorg kan je het leven van de patiënt niet verlengen. Maar je kan wel meer leven brengen in deze laatste levensfase.’

Danny Sienaert

Praktisch: Vrijdag 8 maart 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Achtergronden
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu