In juli 2017 publiceerden acht voormalig studenten van de Tibetaans boeddhistische leraar Sogyal Rinpoche een kritische brief over zijn gedrag. De leraar werd beschuldigd van seksueel misbruik, fysieke mishandeling en een extravagante levensstijl. Wat doet dit nieuws met zijn leerlingen en andere betrokkenen? Menno Bijleveld interviewt een aantal van hen met elk een verschillend perspectief. In deze aflevering schrijver en kunstenaar Tahlia Newland. Het interview is in het Engels en niet in het Nederlands ondertiteld.

Radio- en filmmaker Menno Bijleveld was 22 jaar student van Sogyal Rinpoche. Na het lezen van de eerste brief is hij opgestapt bij Rigpa. Met deze serie wil Menno ervaringen en visies van betrokkenen van Sogyal Rinpoche aan bod laten komen. Bovendien hoopt hij dat gaandeweg slachtoffers van zijn gedrag zich melden, zodat hij ook hen kan interviewen.

Deel 3: Tahlia Newland.

De Australische Tahlia Newland is schrijver, redacteur en kunstenaar. Zij staat aan de wieg van de facebookgroep en weblog WhatNow over verschillende vormen van misbruik binnen de Tibetaans boeddhistische gemeenschap. WhatNow richt zich op het delen van informatie, reflectie en op zorg en ondersteuning van slachtoffers en betrokkenen. Aanleiding voor het op oprichten van WhatNow is een kritische brief van acht naaste studenten van Sogyal Rinpoche over zijn gedrag. Tahlia Newland zat 20 jaar bij Rigpa maar stapte op toen zij uit eerste hand hoorde over het misbruik door haar leraar.

Achtergrond: Sogyal Rinpoche in opspraak.

Sogyal Rinpoche was van 1979 tot augustus 2017 spiritueel directeur van Rigpa, een boeddhistische organisatie met inmiddels 130 meditatiecentra wereldwijd. Daarnaast verwierf de leraar internationaal bekendheid en aanzien als auteur van de bestseller “Het Tibetaans boek van leven en sterven.”

De schrijvers van de brief zijn zich in hoge mate bewust van Sogyals positieve publieke imago. Aan het begin van de brief benadrukken ze dan ook hoezeer zijn publieke voorkomen contrasteert met zijn gedrag achter de schermen:

“This letter is our request to you to stop your unethical and immoral behavior. Your public face is one of wisdom, kindness, humor, warmth and compassion, but your private behavior, the way you conduct yourself behind the scenes, is deeply disturbing and unsettling. A number of us have raised with you privately, our concerns about your behavior in recent years, but you have not changed.”

Het gedrag waar de acht studenten hun leraar op aanspreken, wordt in de brief zeer expliciet beschreven. Van het slaan van studenten met rugkrabbers, via verzoeken tot strippen en orale seks, tot het urenlang televisie kijken onder het genot van dure maaltijden. Hoewel Rigpa en Sogyal Rinpoche nauwelijks serieus reageerden op de aantijgingen, stapt Sogyal in augustus 2017 op als spiritueel directeur van Rigpa.

Dit interview is het derde deel in een serie van 3 interviews.

Bekijk deel 1: Jan Geurtz

Bekijk deel 2: Hans Knibbe

Dit interview verscheen eerder op de site van Bodhitv.

 

Categorieën: Nieuws, Interviews, Achtergronden
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Menno Bijleveld – Tahlia Newland over Sogyal rinpoche

 1. Daishin schreef:

  De leerlingen hebben zelf ook Tibetaanse boter op hun hoofd. De “Misstanden” waren al jaren bekend.Ik vind het zo langzamerhand op sensatiezucht van de auteurs lijken.
  De misstanden zijn natuurlijk niet ok, maar als ik het stukje zo leest komt het wel grappig over.
  “Slaan met een rugkrabbers ( had er blijkbaar meerdere)”
  Had Sogyal zo’n jeuk aan zijn rug, dat hij zo boos werd dat nemand op zijn rug krabte dat hij ging slaan?
  “Verzoek tot orale sex en striptease” Dacht hij vragen mag, ze kunnen altijd nee zeggen?
  Vooral dit verwijt vind ik heel grappig
  “Urenlang televisie kijken onder genot van dure maaltijden” Daar staat naar mijn weten geen levenslange gevangenisstraf op. En als de maaltijden ook nog gezond waren, is dat beter dan met een zak chips op de bank televisie kijken.