Goede vrienden,

Vanuit diepe genegenheid spreken wij de wens uit dat het u goed gaat. Ons belangrijkste betrachting is immers een gezond en gelukkig leven. Om dit te bereiken werken wij allen voortdurend aan de basis hiervoor: een evenwicht tussen een gezonde geest en een gezond lichaam. Dit gaat niet vanzelf. Het vraagt volgehouden inspanning en de moed om telkens weer op te staan wanneer het eens wat minder gaat. Wanneer het ons als individu goed gaat, zijn we ook ins staat om onze ervaringen en waarden uit te dragen naar onze geliefden, onze gemeenschap en de ruimere samenleving.

Onze sangha groeit en bloeit. We zijn inmiddels veertig jaar met elkaar onderweg. Het Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling bestaat immers veertig jaar. Wijlen Kyabdje Kaloe Rinpoche, de abt van het Sonada klooster in Darjeeling, India, zond Lama Ogyen naar België om de vraag naar onderricht over het boeddhisme te beantwoorden. Lama Ogyen werd onze eerste geestelijke leraar. In 1983 werd het retraitecentrum Kagyu Yeunten Gyamtso Ling gerealiseerd. Lama Karta kwam in 1990 naar Yeunten Ling om de spirituele leiding van onze centra verder te zetten. In 2000 werd Nalanda in Brussel gestart. Gedurende vele jaren is Lama Karta de drijvende kracht van onze mandala geweest. We zijn trots dat we in beider voetspoor hebben kunnen treden en dat we erin slagen om de waarden die zij ons hebben voorgeleefd verder te ondersteunen.

Ook in 2018 ligt de focus op de praktijk. Louter het beluisteren van het onderricht is immers niet vruchtbaar. Wanneer we een rustige geest hebben ontwikkeld, lukt het ons steeds beter om ten dienste te staan van anderen. Het onderhouden van de meditatiebeoefening is onze eigen verantwoordelijkheid. In plaats van te putten uit de schier oneindige voorraad van excuses, nemen we met enthousiasme en volharding telkens onze praktijk weer op.

In 2018 wordt de eerste shamatha-cyclus van drie jaar voltooid. In 2019 begint er een nieuwe cyclus: de shamatha beoefenaars die deze drie jaar volwaardig hebben deelgenomen, gaan dan een verdiepende fase in met de beoefening van vipassana of analytische meditatie. Tegelijk blijft de shamatha weekretraite met shinee in de zomer doorlopen, zodat telkens nieuwe beoefenaars zich voorbereiden op de tweede cyclus die daarop volgt. Ook de shamatha oefendagen hebben zich stevig verankerd in ons programma.

Op 6 januari 2018 ronden ook onze eerste driemaandenretraitanten hun retraite af. Het zou fijn zijn mochten wij zo talrijk mogelijk deze blijde gebeurtenis kunnen bijwonen. In oktober 2018 zal een tweede groep driemaandenretraitanten starten. Deze retraite wordt gewijd aan authentieke praktijken die ononderbroken van leraar op leerling binnen onze overdrachtslijn werden doorgegeven. De sanghaleden die over de nodige tijd en de juiste motivatie beschikken én de vier voorbereidende praktijken hebben voltooid, komen voor deze retraite in aanmerking. Er is ruimte voor vier kandidaten. Het is ten zeerste aanbevolen om al vooraf een groep te vormen van dharma-vrienden die al geruime tijd met elkaar de dharma beoefenen. De vertrouwdheid met elkaar zal gunstig inwerken op de motivatie en de kracht van de beoefening tijdens de retraite versterken.

De bloei van onze sangha blijkt ook uit de toename van het aantal vrijwilligers en de cohesie van de groep. De sfeer in onze gemeenschap word gekenmerkt door harmonie, openheid en een zekere lichtheid. Met één klappende hand komt die harmonie niet tot stand. Het is van groot belang om onszelf voortdurend te bevragen over de manier waarop wij zelf aan deze harmonie kunnen werken.

Ons belangrijkste doel is bijdragen aan een gelukkige samenleving. Dit kan enkel als onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid in evenwicht zijn. Negativiteit is op al deze fronten onze grootste vijand, een vergif waarvan we ons dienen te bevrijden. Door vast te houden aan nare ervaringen laten we ons overspoelen door negativiteit en raken we vergiftigd. Als we vastbesloten zijn om op geen enkele wijze dit gif in te nemen, dan pas gedijen onze inspanningen voor de gemeenschap. Een bewuste voedselkeuze, voldoende slaap en beweging, een rustige geest en het opwekken van liefde, mededogen en wijsheid zijn hierbij onontbeerlijk. Zo kunnen we verder groeien.

Lama Tashi Nyima en ikzelf voelen ons veilig, geborgen en gelukkig in deze fijne familie. We zijn dan ook enorm verheugd om onze groeitocht samen met jullie verder te zetten. Wij wensen jullie van ganser harte alle goeds voor het jaar 2018: een goede conditie, een rustige geest en spirituele groei gedragen door wijsheid, liefde en mededogen.

Lama Tashi Nyima
Lama Zeupa
Huy, België.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhistisch leven, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk