Het Tibetaans instituut Yeunten Ling in het Belgische Huy is uit de financiële problemen. Na één oproep voor hulp om voor 31 december van dit jaar 120.000 euro bijeen te brengen om aan de lopende financiële verplichtingen te kunnen voldoen reageerden 451 donateurs en werd er in een maand tijd € 121 745 bijeengebracht om Yeunten Ling te helpen.

Foto’s Yeunten Ling.

Het team dat de geldinzamelingsacie organiseerde zegt verheugd te zijn dat het doel is bereikt. Het zegt zich te laten inspireren door de vrijgevigheid van de 451 donoren die hebben gereageerd om het instituut te redden. De aan het instituut verbonden lama Zeupa en lama Tashi Nyima zeggen diepgeraakt te zijn door de vrijgevigheid. “De innerlijke geest en hartelijkheid van zoveel warmhartige vrienden hebben ons diep geraakt. We willen onze dank uitspreken voor de vriendelijke steun en om te geloven in de kracht van onze sangha.”

Yeunten Ling zat dit jaar zwaar in de financiële problemen en het voortbestaan stond op het spel doordat de inkomsten van een Nederlandse zorgverlener, zo’n zes ton per jaar, wegviel. In oktober 2017 kwam er een onverwacht einde aan een tienjarige samenwerking met de Nederlandse revalidatie-instelling Ciran, die begin 2018 failliet werd verklaard na gesjoemel met declaraties aan ziektekostenverzekeraars. Die samenwerking bood voor Yeunten Ling een stabiel inkomen van €600.000 per jaar. Ondanks pogingen om dit gat op te vullen lukte het niet om uit de problemen te geraken en moest Yeunten Ling uiterlijk op 31 december 2018 minstens €120.000 in kas hebben om de basisbedrijfskosten te dekken en openstaande facturen te betalen, inclusief de maandelijkse bankaflossingen. En begon daarvoor een fondswerving.

Ciran ontwikkelde een innovatieve revalidatiemethode voor patiënten met chronische pijn en vermoeidheid, waarbij fysieke en geestelijke behandelingen samengaan. Vorig jaar bleek Ciran jarenlang voor miljoenen aan onterechte declaraties te hebben ingediend bij de zorgverzekeraars. Alleen VGZ claimde al ruim 20 miljoen euro terug. Ook stopte de verzekeraar met het uitbetalen van nieuwe zorgdeclaraties.

Het wegvallen van het contract met Ciran betekende een gevoelige financiële klap voor Yeunten Ling. Jaarlijks namen 40 groepen van elk 65 deelnemers deel aan een driedaags verblijf in Huy die erop gericht was hun lichamelijke en geestelijke situatie te verbeteren. Ciran was een medisch-specialistische revalidatie-instelling met een twintigtal expertisecentra verspreid in Nederland. Jaarlijks behandelde Ciran duizenden mensen met ernstige chronische pijn, chronische vermoeidheid en disfunctioneren. Het doel van de behandeling is een herstel van functioneren binnen acht weken en een duurzaam maatschappelijk participeren binnen vier maanden. Deze elementaire therapie van Ciran die zich richt op lijf, leefomgeving en geest was mede gebaseerd op existentiële inzichten vanuit de boeddhistische filosofie. Tijdens een tweedaagse seminar kwamen groepen van ongeveer 65 deelnemers naar Yeunten Ling om er onderricht te krijgen in ‘levenskunst’. Dat bestaat uit verschillende lezingen en trainingen onder de leiding van de lama’s en begeleiders van Ciran. De patiënten ervoeren de rust in het instituut, middenin een bosrijke omgeving. Voor veel patiënten was dit ‘Seminar in Levenskunst’ volgens Ciran een verdere doorbraak in hun behandeling.

Categorieën: Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu