Je bent geen golf
Je bent de zee
Mystiek is de ervaring van het ‘Ene’
(Johannes Schietecatte)

Veel problemen waar de westerse samenleving mee worstelt zijn het gevolg van het filosofisch-religieuze dualisme tussen het spirituele en het materiële. Nochtans kent het westerse denken ook een non-dualistische benadering van de werkelijkheid. Vooral de mystiek van de drie monotheïstische religies toont ons dat alles één is of juister gezegd het ‘Ene’, namelijk de goddelijke Werkelijkheid. Mystici uit jodendom, christendom en islam beleven geen opdeling tussen ‘boven’ en ‘onder’, maar de liefdevolle zelfgave van de Ene in het vele. Aan de hand van teksten komen we deze non-dualistische beleving en perceptie van de wereld op het spoor en laten we ons uitnodigen om voorbij alle woorden te rusten in het geschenk van de ene Werkelijkheid. Onder alle fragmentatie en gebrokenheid kunnen we de liefde en de stilte terugvinden en ervaren dat die ons kan bevrijden tot medemenselijkheid.

Op vrijdag 22 december 2017 is pater Karmeliet Johannes Schietecatte te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Johannes Schietecatte (°1966) trad op jonge leeftijd in de Karmelorde in. Hij doctoreerde in Rome over christelijke spiritualiteit. De weg van de Karmel met zijn nadruk op spiritualiteit, gebed en mystiek, voerde hem langs vele meanders via de psychoanalyse, de interreligieuze dialoog en de hedendaagse godsdienstfilosofie tot het zoeken naar raakvlakken tussen de postmoderne conditie en de traditionele religies. Hij verdiepte zich in hindoeïsme, taoïsme, boeddhisme, soefisme en christelijke mystiek. Hij is redacteur van het tijdschrift Karmelimpuls van de Vlaamse Karmelorde en geeft lezingen in Vlaanderen over non-dualiteit en interreligie.

Praktisch: Vrijdag 22 december 2017 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Johannes Schietecatte – Alles is het ‘Ene’

  1. Monique schreef:

    Als interreligie je interesseert kan ik het boek Eeuwige Wijsheid (Perennial Philosophy) van Aldous Huxley van harte aanraden. Geen makkelijk boek, maar met prachtige citaten uit alle grote religies die allemaal naar het Ene wijzen.

Menu