Zo’n 2600 jaar geleden begaf een jonge prins zich op reis. Een pijnlijke lijdensweg bracht hem naar Nibbana, de hoogste staat van geluk. Hij werd het symbool voor vrede, geweldloosheid en mededogen. Hij gaf luxe, comfort en wereldse status op om de ultieme wijsheid te vinden. Hij was de grondlegger van een spirituele traditie waar via meditatie vrede en geluk worden bereikt. Hij was de Boeddha, de door eigen inspanningen ontwaakte. Zijn levenservaringen vertellen een fantastisch verhaal…En maken hem tot ‘s werelds duurzaamste icoon.

Paul Van hooydonck

Op vrijdag 1 november 2019 neemt Paul Van hooydonck in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen je 2600 jaar mee terug in de tijd. Hij keert terug naar de oorsprong van de boeddhistische traditie.

Paul vertelt het levensverhaal van de Boeddha (zijn geboorte, zoektocht naar geluk, ontwaken) tot de eerste toespraak die de Boeddha gaf na zijn verlichting aan de 5 asceten, de toespraak rond de 4 Edele Waarheden die bekend staat als ‘Het in gang zetten van het wiel van de Dhamma’ en die de kern van de leer bevat.

Paul citeert daarbij o.a. uit de Maha-Saccaka-Sutta, waarin de Boeddha in detail beschrijft wat er die bewuste nacht van zijn verlichting gebeurde. Voorts wordt er dieper ingegaan op de inhoud van deze eerste leerrede van de Boeddha. Wat is de essentie van de leer die hierin wordt weergegeven? Hoe moeten we deze tijdloze boodschap van wijsheid begrijpen? Wat kunnen we hieruit leren voor ons eigen leven in deze moderne tijden, hier in het Westen?

Paul bezocht en verbleef op verschillende van de historische plekken die een rol spelen in het levensverhaal van de Boeddha en zal vanuit deze ervaring spreken. Hij gaf deze dhammatalk vele malen in Sri Lanka en vertaalde hem naar het Nederlands.

Paul Van hooydonck verbleef twaalf jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in een Tibetaans centrum in Nepal (Ganden Yiga Chözin), in het Nilambe meditatiecentrum in Sri Lanka en aan de Peradeniya University, de grootste universiteit van Sri Lanka. In 2007 werd hij tot monnik gewijd (Bhante Vayama) in de traditie van het theravada boeddhisme (de oude school). Terug in België richtte hij Ehipassiko op. Hij leidt het centrum verder als leek.

Praktisch: Vrijdag 1 november 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ehipassiko – wat de Boeddha onderwees (Paul Van hooydonck)

  1. kees moerbeek schreef:

    Dank, Paul. Ook boven de Belgische grens is verlichting mogelijk. Het vlakke land is niet alleen Vlaams en Mariekes vind je overal langs de Noordzeekust: https://www.youtube.com/watch?v=BAEAxLSSVIA

    Graag meer dan een promo Paul :-)