De boeddhistische radio zendt woensdag in het programma De Nachtgast een gesprek uit met Ingrid Foeken.
Ingrid Foeken (1947) werkte als hulpverlener en psychotherapeut ruim dertig jaar met jongeren en vrouwen aan de verwerking van seksueel misbruik en geweld. Haar ervaring in die hulpverlening gebruikte zij ook tijdens de oorlog in het voormalig Joegoslavië. Met behulp van workshops traumaverwerking trainde zij daar hulpverleners in hun begeleiding van gevluchte en verkrachte vrouwen. Op welke manier kon zij hulp bieden en hoe ging zij zelf om met al het leed?
Rond de eeuwwisseling verschuift haar houding enigszins van een feministische naar een spirituele oriëntatie in het leven. Het feminisme is meer gericht op het veranderen van gewoontepatronen; vanuit haar spirituele ervaringen en inzichten worden diepgaand accepteren en aanvaarden het uitgangspunt van verandering.
Sinds vijftien jaar is zij verbonden aan de Diamantbeweging van A.H. Almaas. Vooral omdat volgens haar deze moderne mystiek een verbinding legt tussen Westerse psychologie en Oosterse wijsheid, maar ook omdat de leringen en de beoefeningen zich afspelen op het snijvlak van boeddhisme, christendom en soefisme.
Daarnaast is zij sinds 2012 bestuurslid bij de Nederlandse afdeling van de Stichting Nonnen van Ladakh. In de drie kloosters van deze Ladakh Associatie geeft Ingrid Foeken workshops over seksueel misbruik aan nonnen en abdissen. Is er een verschil in houding tussen de begeleiding toen en nu?
Ingrid Foeken gaat in gesprek met Sarah Marijnissen.